Ρεπορτάζ

Δηλώνουν «μερικώς ικανοποιημένοι» οι καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς

Μερικώς ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Νέα Αγορά, από την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν. Αυτό υπογράμμισε χτες με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Ένωσης Καταστηματαρχών Νέας Αγοράς κ. Παναγιώτης Κατσιδώνης που τόνισε ότι η κίνηση ήταν καλή, αλλά τον Σεπτέμβριο αρχίζουν να αλλάζουν τα δεδομένα.
«Βρισκόμαστε στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και ομολογουμένως είναι μια περίοδος, με την οποία οδεύουμε προς το τέλος της τουριστικής σεζόν. Η κίνηση στα καταστήματά μας εμφανίζεται μειωμένη μετά το τέλος Αυγούστου, καθώς οι επισκέπτες μας δεν είναι οι ίδιοι, όπως το καλοκαίρι. Έως τις αρχές Ιουλίου δεν ήμασταν πολύ αισιόδοξοι, το αντίθετο θα έλεγα, ήμασταν πολύ προβληματισμένοι όλοι οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούμαστε στην Νέα Αγορά. Ωστόσο, τον Αύγουστο η κίνηση ήταν ανέλπιστα καλή. Ο Σεπτέμβρης δεν είναι για εμάς αυτό που θα θέλαμε, ώστε να πούμε ότι θα καταφέρουμε να ξεπληρώσουμε τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις μας από το 2020 –στις οποίες έρχονται να προστεθούν και οι πρώτες δόσεις από τις επιστρεπτέες προκαταβολές που είχαμε λάβει τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020. Μας προβληματίζει ο τρόπος με τον οποίο θα καταφέρουμε να βγάλουμε τον χειμώνα, αφού η κίνηση θα εμφανιστεί ξανά τον Απρίλιο του 2022. Δυστυχώς, δεν έχουμε λάβει άλλη ενίσχυση από το κράτος, τα ενοίκια πληρώνονται ολόκληρα, οι φόροι και οι υποχρεώσεις επίσης καταβάλλονται κανονικά, όπως και οι οφειλές μας προς τους προμηθευτές. Δεν θα είναι εύκολο να βγάλουμε τους μήνες που θα έρθουν μετά το πέρας της τουριστικής σεζόν».
Ο κ. Κατσιδώνης, έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα δοθούν νέες οικονομικές ενισχύσεις από την κυβέρνηση προς τις επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Ερωτηθείς σχετικά με το στάτους των ενοικίων της Νέας Αγοράς, δήλωσε κατηγορηματικά πως «δεν έχει σταματήσει ο διάλογος με τη δημοτική αρχή Ρόδου»:
«Δεν έχουμε σταματήσει να συζητούμε με τη δημοτική αρχή Ρόδου, η οποία στέκεται στο πλευρό μας καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας, τόσο με μειώσεις ενοικίων (τα οποία ουσιαστικά δεν τα δικαιούμαστε λόγω του ότι δεν υπάρχουν ενεργά μισθώματα) όσο και τα ζητήματα με τα συμβόλαια αφού η νομική υπηρεσία του Δήμου Ρόδου βρίσκεται στην τελική ευθεία ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες.
Όσον αφορά στην περίφημη μελέτη της ανακαίνισης της Νέας Αγοράς, είναι σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Περιμένουμε τις εξελίξεις ώστε να προλάβουμε να ξεκινήσουν τα έργα ίσως και μέσα στον χειμώνα».
Να σημειωθεί πως φέτος λειτούργησαν 60 περίπου καταστήματα κατά την διάρκεια της σεζόν και μέσα στον Σεπτέμβριο αρχίζουν να κλείνουν σιγά σιγά: «Κάποιοι καταστηματάρχες αποφάσισαν να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβρη να κλείνουν τις επιχειρήσεις τους για να αποφύγουν τις χρεώσεις και τα πάγια. Σιγά σιγά, παραδίδουν τα κλειδιά…», όπως ανέφερε.
Οι λεπτομέρειες πάντως σχετικά με τη μελέτη για την Νέα Αγορά αναμένεται να ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω –ενδεχομένως από τον ίδιο τον δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη για τον οποίο αποτελεί και «προσωπικό στοίχημα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου