ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανός ΥΠΕΞ για Thomas Cook: Κανένας ταξιδιώτης δεν θα εγκαταλειφθεί

news room 1 λεπτό ανάγνωση
thomas cook
Μέγεθος γραμμάτων

Η διοί­κη­ση του βρε­τα­νι­κού τα­ξι­διω­τι­κού γρα­φεί­ου Thomas Cook συ­να­ντά­ται σή­με­ρα με τους δα­νει­στές και πι­στω­τές του, προ­κει­μέ­νου να απο­φα­σι­στεί εάν η πα­λαιό­τε­ρη τα­ξι­διω­τι­κή εται­ρεία κα­τα­φέ­ρει να επι­βιώ­σει έως αύριο ή θα έρθει αντι­μέ­τω­πη με μια χα­ο­τι­κή κα­τάρ­ρευ­ση, που θα γίνει αι­σθη­τή σε ολό­κλη­ρο τον κόσμο.

Καθώς δια­χει­ρί­ζε­ται ξε­νο­δο­χεία και του­ρι­στι­κά θέ­ρε­τρα, αε­ρο­πο­ρι­κές εται­ρεί­ες και κρουα­ζιε­ρό­πλοια, η Thomas Cook έχει 600.000 πε­λά­τες που βρί­σκο­νται σε δια­κο­πές, γε­γο­νός που ση­μαί­νει ότι οι κυ­βερ­νή­σεις και οι ασφα­λι­στι­κές εται­ρεί­ες εν­δέ­χε­ται να ανα­γκα­στούν να επέμ­βουν για να τους φέ­ρουν πίσω στην πα­τρί­δα τους, εάν η εται­ρεία ει­σέλ­θει σε κα­θε­στώς δια­χεί­ρι­σης.

Η ομάδα της διοί­κη­σης, υπό τον Πίτερ Φανκ­χά­ου­ζερ, συ­να­ντά­ται σή­με­ρα με εκ­προ­σώ­πους των τρα­πε­ζών και κα­τό­χους ομο­λό­γων σε δι­κη­γο­ρι­κό γρα­φείο του Λον­δί­νου, πριν από τη συ­νε­δρί­α­ση του διοι­κη­τι­κού συμ­βου­λί­ου αρ­γό­τε­ρα, όπου θα κα­θο­ρι­στεί ο τρό­πος με τον οποίο μπο­ρούν να συ­νε­χί­σουν.

Η εται­ρεία, που ιδρύ­θη­κε το 1841, δίνει μάχη για την επι­βί­ω­σή της, αφού οι πι­στω­τές της απεί­λη­σαν να τι­νά­ξουν στον αέρα τη συμ­φω­νία διά­σω­σης, που σχε­διά­ζε­ται εδώ και μήνες.

Έχο­ντας δε­χθεί πλήγ­μα­τα από τα υψηλά χρέη της, τον δια­δι­κτυα­κό αντα­γω­νι­σμό και τη γε­ω­πο­λι­τι­κή αβε­βαιό­τη­τα, η Thomas Cook πρέ­πει να βρει επι­πλέ­ον 200 εκα­τομ­μύ­ρια λίρες πέραν του πα­κέ­του των 900 εκα­τομ­μυ­ρί­ων λιρών, που έχει ήδη συμ­φω­νη­θεί, προ­κει­μέ­νου να κα­τα­φέ­ρει να επι­βιώ­σει τους χει­με­ρι­νούς μήνες όταν θα χρεια­στεί να πλη­ρώ­σει τα ξε­νο­δο­χεία για τις υπη­ρε­σί­ες τους του κα­λο­και­ριού.

Πρό­σω­πο με γνώση της κα­τά­στα­σης είπε στο Reuters ότι η εται­ρεία πέ­ρα­σε το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο σε συ­νο­μι­λί­ες με την κυ­βέρ­νη­ση και έναν αριθ­μό πι­θα­νών επεν­δυ­τών για το πώς μπο­ρεί να κα­λυ­φθεί το κενό χρη­μα­το­δό­τη­σης.

«Δεν τα έχου­με πα­ρα­τή­σει» επι­σή­μα­νε το πρό­σω­πό αυτό χθες.

Στην πε­ρί­πτω­ση που η Thomas Cook πτω­χεύ­σει, θα πυ­ρο­δο­τή­σει τη με­γα­λύ­τε­ρη επι­χεί­ρη­ση επα­να­πα­τρι­σμού εν καιρώ ει­ρή­νης στη βρε­τα­νι­κή ιστο­ρία.

Η κυ­βέρ­νη­ση και ο βρε­τα­νι­κός φο­ρέ­ας αε­ρο­πλο­ΐ­ας έχουν κα­ταρ­τί­σει ένα σχέ­διο επέμ­βα­σης με τη συμ­βο­λή κι άλλων αε­ρο­πο­ρι­κών εται­ρειών προ­κει­μέ­νου να επι­στρέ­ψουν στην πα­τρί­δα τους, εφό­σον χρεια­στεί, χι­λιά­δες Βρε­τα­νοί πο­λί­τες.

Από την πλευ­ρά του, ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Βρε­τα­νί­ας Ντο­μι­νίκ Ράαμπ δια­βε­βαί­ω­σε πως η κυ­βέρ­νη­ση έχει εκ­πο­νή­σει σχέ­δια έκτα­κτης ανά­γκης, στην πε­ρί­πτω­ση που οι συ­νο­μι­λί­ες για τη διά­σω­σης του τα­ξι­διω­τι­κού πρα­κτο­ρεί­ου απο­τύ­χουν και επι­δί­ω­ξε να κα­θη­συ­χά­σει τους πα­ρα­θε­ρι­στές ότι δεν θα απο­κλει­στούν σε ξένες χώρες.

«Θα πε­ρι­μέ­νου­με να δούμε τι θα γίνει και ελ­πί­ζω πως η Thomas Cook μπο­ρεί να συ­νε­χί­σει, όμως σε κάθε πε­ρί­πτω­ση, όπως θα ανα­μέ­να­τε, έχου­με εκ­πο­νή­σει σχέ­δια έκτα­κτης ανά­γκης που θα εφαρ­μο­στούν προ­κει­μέ­νου να δια­σφα­λι­στεί ότι, στο χει­ρό­τε­ρο σε­νά­ριο, μπο­ρού­με να στη­ρί­ξου­με όλους όσοι εν­δε­χο­μέ­νως, σε άλλη πε­ρί­πτω­ση, απο­κλεί­ο­νταν σε άλλες χώρες» υπο­γράμ­μι­σε ο Ράαμπ, σε συ­νέ­ντευ­ξη που πα­ρα­χώ­ρη­σε στο BBC.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.