Ρεπορτάζ

57χρόνια κάθειρξη σε 28χρονο Τούρκο διακινητή

Σε ποινή κάθειρξης 57 ετών (εκτιτέα τα 25) και σε χρηματική ποινή ύψους 61.000 ευρώ καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων ο 28χρονος Τούρκος διακινητής μεταναστών Μ. Ο. του Μ..
Το πρωτόδικο δικαστήριο τού είχε επιβάλει ποινή κάθειρξης 61 ετών και 3μηνών (εκτιτέα τα 25) ενώ στην ίδια ποινή καταδικάστηκε και ο ομοεθνής του B. A. του Μ. .
Οι δύο κατηγορούμενοι συνελήφθησαν την 18η Ιουνίου 2014 στη μαρίνα του Μανδρακίου, διότι μετέφεραν στη Ρόδο με σκάφος ονόματι «ALPAY 4» μήκους περίπου δεκαπέντε μέτρων, πολυεστερικό, χρώματος λευκού 52 υπηκόους Συρίας (35 άνδρες, 3 γυναίκες και 14 ανήλικους).
Μετά την προσαγωγή του πρώτου προέκυψε ότι επί του σκάφους επέβαινε ένας ακόμα διακινητής, υπήκοος Τουρκίας, ο οποίος λίγο πριν τον εντοπισμό του σκάφους, βούτηξε στη θάλασσα, αποβιβάστηκε στη στεριά και εξαφανίστηκε προς άγνωστη κατεύθυνση.
Περί ώρα 11.30 και κατόπιν κινητοποίησης, συνελήφθη από λιμενικούς στην παραλία “Ελλη”.
Ο πρώτος ομολόγησε ότι μετέφερε τους μετανάστες γιατί χρειαζόταν χρήματα για να καλύψει βιοτικές του ανάγκες, ενώ ο δεύτερος ισχυρίστηκε ότι ήταν μετανάστης.
• Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε χθες, μετά την απολογία του, με ομόφωνη απόφαση της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου και της Εισαγγελέως Υπηρεσίας, ένας 39χρονος Τούρκος, που συνελήφθη το μεσημέρι της 19ης Σεπτεμβρίου 2017 στην θαλάσσια περιοχή της Κρεμαστής.
Την 19η Σεπτεμβρίου 2017 και περί ώρα 14:55 το Λιμενικό ενημερώθηκε τηλεφωνικά για την ύπαρξη, στη θαλάσσια περιοχή του Θεολόγου, ύποπτου θαλαμηγού σκάφους, σημαίας Η.ΠΑ, λευκού χρώματος, με μπλε τέντα, το οποίο πιθανόν να μετέφερε παράτυπους μετανάστες.
Άμεσα σκάφος απέπλευσε προς την ανωτέρω περιοχή, ενώ αυτοκίνητο του Λιμενικού αναχώρησε για συνδρομή από ξηράς.
Περί ώρα 16:00 εντοπίστηκε το σκάφος να βάζει νερά, ενώ εντός και πέριξ γκρι λέμβου, η οποία ήταν πλησίον αυτού, βρίσκονταν άλλα 16 άτομα.
Το σκάφος του Λιμενικού και οι άνδρες του προέβησαν στην μετεπιβίβαση των ατόμων, ενώ έγινε προσπάθεια ρυμούλκησης του δουλεμπορικού.
Στις μαρτυρικές τους καταθέσεις οι μετανάστες αναγνώρισαν τον συλληφθέντα ως τον κυβερνήτη του σκάφους, στο οποίο επιβιβάστηκαν από τα απέναντι τουρκικά παράλια και επιχείρησαν να έρθουν στην Ρόδο.
Επιπλέον, ισχυρίζονται ότι η βύθιση του σκάφους οφείλεται σε σύγκρουση που είχε πιθανόν με κάποιον ύφαλο κατά την προσπάθεια προσέγγισης των ακτών της Ρόδου.
Ο κατηγορούμενος στην απολογία του ισχυρίστηκε ότι σκοπός του ήταν να φύγει από την Τουρκία και να μεταβεί στη Γερμανία, όπου βρίσκονται οι συγγενείς του. Δέχθηκε να κυβερνήσει το σκάφος, με το οποίο μετέφερε παράνομους μετανάστες, έπειτα από συμφωνία που έκανε με άτομο, κουρδικής καταγωγής, ονόματι «Masum».
Δήλωσε ακόμη ότι είχε συλληφθεί από τις ελληνικές αρχές, το 2015, για παράνομη είσοδο στη χώρα, και πιο συγκεκριμένα στη νήσο Χίο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου