ε μεγάλη πλειοψηφία πέρασε από τους υπουργούς Εσωτερικών της Ε.Ε. το σχέδιο για την επανεγκατάσταση 120.000 προσφύγων. Καταψήφισαν οι Τσεχία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σλοβακία. Η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει μόνη τα σύνορα της δήλωσε η Μέρκελ.

Η πλειοψηφία των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν το σχέδιο της Κομισιόν για την επανεγκατάσταση 120.000 προσφύγων με σύστημα ποσοστώσεων, ξεπερνώντας τις ενστάσεις κρατών της Ανατολικής Ευρώπης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβακία ψήσισαν κατά του σχεδίου, ενώ η Φινλανδία απείχε.

«Η απόφαση του Συμβουλίου για την επανεγκατάσταση 120.000 προσφύγων υιοθετήθηκε σήμερα, από την μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών» έγραψε στο twitter η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, η οποία έχει την προεδρία του Συμβουλίου.

Εντονη ήταν η αντίδραση της Τσεχίας μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου. «Σύντομα θα ανακαλύψουμε ότι ο αυτοκράτορας είναι γυμνός. Χάθηκε η λογική σήμερα» έγραψε στο twitter ο υπουργός Εσωτερικών της Τσεχίας, Μίλαν Χόβανετς.«Η ψήφος θα έχει μοιραίο αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη στην Ε.Ε. στην Τσεχία» έγραψε ο Τσέχος ευρωβουλευτής Γιαν Ζαχράντιλ.

Μέρκελ: Η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει μόνη της τα σύνορα

Ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε νωρίτερα την Τρίτη η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Γιούχα Σίπιλα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «μόνη της η Ελλάδα, χωρίς τη στήριξη της Τουρκίας, δεν μπορεί να το κάνει». Η κ. Μέρκελ, ενόψει και της αυριανής έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση, κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να σεβαστούν την ηθική τους υποχρέωση και να συνεισφέρουν στην προσπάθεια, ενώ ανέδειξε ως βασική προτεραιότητα την αποκατάσταση «συντεταγμένης διαδικασίας».

«Έχουμε την εντύπωση ότι η συνολική διαδικασία με τους πρόσφυγες εξελίσσεται άτακτα. Πρέπει, όμως, να τα καταφέρουμε -και θα τα καταφέρουμε. Είμαστε πεπεισμένοι, και γι’ αυτό πάντα λέω ότι θα τα καταφέρουμε, αλλά φυσικά χρειαζόμαστε δείγματα τάξης και σε αυτά περιλαμβάνεται και η επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων, η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Και αυτό δεν θα μπορέσουμε να το καταφέρουμε μόνοι μας. Μόνη της η Ελλάδα, χωρίς τη στήριξη της Τουρκίας, δεν μπορεί να το κάνει», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος και επανέλαβε την ανάγκη να συζητηθεί η συνολική κατάσταση και με την Τουρκία, προκειμένου να αποκατασταθεί μια συντεταγμένη διαδικασία.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ