Συνεντεύξεις

I. Mαρωνίτης: «Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου πρέπει να προστατεύεται πάντα από αυθαιρεσίες και από όποιους άλλους κινδύνους»

Ο κ. Ιωάννης Μαρωνίτης Πρόεδρος του Ομίλου της UNESCO Πειραιώς και Νήσων, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική και γενικός πρόεδρος της INTERNATIONAL ACTION ART, μιλά σήμερα στη «δ» για τις ανάγκες της κοινωνίας, το φιλανθρωπικό έργο του Σωματείου και τον Πολιτισμό.
Τονίζει ότι κανείς δεν χρειάζεται να διεκδικήσει περισσότερα από αυτά που μπορεί να καταναλώσει κατά τη διάρκεια της ζωής του. Διαφορετικά καταλήγει να είναι μηχανή παραγωγής χρήματος στερώντας από άλλους ανθρώπους πόρους, προκαλώντας ανισότητες, ανισορροπία και φτώχεια.
Αναφέρεται επίσης στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου και τονίζει ότι το μνημείο θα πρέπει να προστατεύεται πάντα από αυθαιρεσίες και από όποιους άλλους κινδύνους. Γι’ αυτό θα πρέπει κανείς να δει κατάματα όλα τα προβλήματα ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα.
Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Μαρωνίτη αναλυτικά:

• Κύριε Μαρωνίτη, ποιοι είναι οι στόχοι και ποιες οι προτεραιότητες του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων;
Ο Όμιλος είναι σωματείο με θεμελιώδη σκοπό την καλλιέργεια της διεθνούς αντίληψης, κατανόησης, συνεργασίας και αλληλεγγύης σύμφωνα με τις αρχές και τα ιδανικά της UNESCO και ανήκει στην Ελληνική Ομοσπονδία Ομίλων, Οργανισμών και Κέντρων UNESCO.
Στο πλαίσιο των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, αποτελεί κύριο μέλημα του Ομίλου η παραγωγή και συγκρότηση ομάδων Μελετών και Διεθνών σχάσεων, τη διοργάνωση δηλαδή ημερίδων, σεμιναρίων, συνέδριων ομιλιών κ.α. που έχουν άμεση σχέση με τους σκοπούς του Οργανισμού της UNESCO, όπως επίσης η διοργάνωση προγραμμάτων Περιφερειακής ή Εθνικής εμβέλειας άτυπης συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, Εκπαίδευσης και αποκατάστασης ανεργίας πολιτών, παλιννοστούντων, ανέργων, αποδήμων καθώς και προγραμμάτων που έχουν σαν αντικείμενο τη διατήρηση, διάσωση και διάδοση της Ελληνικής Παραδοσιακής πολιτιστικής κληρονομιάς και των παραδοσιακών Ελληνικών Τεχνών. Ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του Ομίλου μας είναι και η περιβαλλοντική-οικολογική και πολιτισμική κατάρτιση των μελών του, βοηθώντας κυρίως στην προσαρμογή τους στις κάθε είδους εξελίξεις και μεταβολές, που παρουσιάζονται συνεχώς σ’ όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής και κυρίως να επιτελεί έργο το οποίο θα έχει ως στόχο και σκοπό τη δημιουργία ενός πολιτισμού της ΕΙΡΗΝΗΣ, βασικού αγαθού του ανθρώπου κοκ.

• Ο Όμιλος επιτελεί ένα σημαντικό κοινωνικό έργο. Πόσο εύκολο είναι να συνεχισθεί το έργο αυτό κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού;
Πριν λίγους μήνες ολοκληρώθηκαν οι νέες μας εγκαταστάσεις, στα Καμίνια του Πειραιά, ένα κτήριο 2500 τ.μ., μία καθετοποιημένη δομή, που συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας. Ένα υπερσύγχρονο, εξαώροφο κτήριο αφιερωμένο στην αλληλεγγύη, στην εκπαίδευση στον Άνθρωπο και στον Πολιτισμό. Στο ισόγειο λειτουργούν δύο εστιατόρια 200 θέσεων και μια μεγάλη κουζίνα 400 τμ.
Στον πρώτο και δεύτερο όροφο υπάρχουν δύο hostels 65 κλινών. Στους υπόλοιπους ορόφους βρίσκονται έξι αίθουσες εκπαιδευτηρίων, δύο ιατρεία και φαρμακεία, χώροι συνεδριών με κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και στον τελευταίο όροφο υπάρχει ένα σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο και βεβαίως στο roof garden έχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιούμε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις.
Σε αυτό το κτήριο υλοποιούμε λοιπόν ένα προς ένα όλους τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ. Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για την ολοκλήρωση του κτηρίου αυτού κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, έργο που αποδεικνύει ότι κάναμε ένα ποιοτικό άλμα, χωρίς να πτοούμαστε από τις προκλήσεις της εποχής.
Και σημειώστε ότι δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε ένα ευρώ από κανένα υπουργείο. Δημιουργώντας τράπεζα χορηγών και με πολλή προσωπική δουλειά και εθελοντισμό φτάσαμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η δομή είναι ανοιχτή στην κοινωνία. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε τείχος ντροπής…
• Υπάρχουν φιλοξενούμενοι από τη Ρόδο και γενικώς τα Δωδεκάνησα στις δομές σας;
Φιλοξενούμε ανθρώπους απ’ όλη την Ελλάδα. Δεν υπάρχει νησί, ή νομός που δεν εκπροσωπείται. Συνήθως οι άνθρωποι που καταστρέφονται δεν μένουν στον τόπο τους, θέλοντας να αποφύγουν το κοινωνικό στίγμα… Μέλημά μας είναι να βρουν μία στέγη, μία ανοιχτή αγκαλιά, να κλείσουμε τις πληγές τους και να προσπαθήσουμε να τους επαναφέρουμε στην κοινωνία, πράγμα που προϋποθέτει αρκετή δουλειά. Όσοι φθάνουν σε εμάς, είναι θυμωμένοι επειδή έχουν χάσει τα πάντα, ενδεχομένως από τα ίδια τους τα λάθη, κάτι το οποίο βέβαια δεν το παραδέχονται.
Πρέπει λοιπόν καθένα από τους ανθρώπους αυτούς να τους εμψυχώσουμε και να τους βοηθήσουμε, να βελτιώσουν το βιογραφικό τους μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνουμε. Να τους προετοιμάσουμε για την επανένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.

• Πόσο σας έχει επηρεάσει ως άνθρωπο όλο αυτό το έργο;
Αγαπώ αυτό που κάνω. Από τους άστεγους έχω καταλάβει το νόημα της ζωής.
Με έχουν κάνει πολύ καλύτερο άνθρωπο.
Συμβουλεύω τους νέους ότι η μεγαλύτερη κατάκτησή τους θα είναι να μάθουν τι τους χρειάζεται στη ζωή.
Και αυτό που χρειαζόμαστε είναι πολύ λιγότερα από αυτά που πιστεύουμε και από αυτά που επιδιώκουμε να αποκτήσουμε καταλήγοντας να γινόμαστε μηχανές παραγωγής χρήματος στερώντας από άλλους ανθρώπους πόρους και προκαλώντας ανισότητες, ανισορροπία και φτώχεια. Αυτό που πραγματικά μας ανήκει είναι αυτό που μπορούμε να καταναλώσουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Τα πλεονάζοντα δεν μας ωφελούν.

• Όπως διαπιστώνουμε δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στις δράσεις για τον πολιτισμό και το λαϊκό πολιτισμό. Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή σας στην Κάρπαθο, θα ήθελα να μου πείτε πώς μπορεί το νησί να εκμεταλλευθεί τα μνημεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του;
Αρχικά να σας πω ότι κατάγομαι από την Κάλυμνο και τη Σύρο, αισθάνομαι ότι κυλά θαλασσινό αίμα στις φλέβες μου. Επισκέφθηκα λοιπόν την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου την Κάρπαθο και αγάπησα το νησί αυτοστιγμεί. Επισκέφθηκα όλα σχεδόν τα χωριά και εντυπωσιάστηκα από τις παραλίες και τα όμορφα τοπία. Θαύμασα την πίστη και το πείσμα των κατοίκων οι οποίοι μένουν και δημιουργούν σε βουνοκορφές όπως οι Μενετές και η Όλυμπος.
Δεν είναι τυχαίο που οι Καρπάθιοι δημιουργούν ισχυρές κοινότητες και μεγαλουργούν σε κάθε γωνιά του πλανήτη!
Είχα λοιπόν την ευκαιρία να δω το περίφημο πανηγύρι της Καρπάθου… Και θέλω να τονίσω ότι πρέπει να τηρούνται τα ήθη και τις παραδόσεις διότι έτσι διατηρούνται τα μνημεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς ανά τους αιώνες που είναι τα πιο ευαίσθητα όλων, καθώς εάν γίνει έστω και ένα λάθος στη μεταφορά από γενιά σε γενιά από στόμα σε στόμα μπορεί να τεθεί το μνημείο σε κίνδυνο. Θαύμασα αυτό που γίνεται στην Κάρπαθο.
Είναι ένας όμορφός θεσμός που πληροί τα κριτήρια ένταξης στον κατάλογο της UNESCO ώστε να διεθνοποιηθεί το μνημείο με πολλά οφέλη για τον τόπο. Αρκεί να ομονοήσουν σε μία πρόταση συγκεκριμένη.
Να σας πω επίσης ότι ετοιμάζουμε ένα τριήμερο αφιέρωμα στην Κάρπαθο και στον Πολιτισμό της με το INTERNATIONAL ACTION ART που αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο οργανισμό διεθνούς εμβέλειας στην Ελλάδα και με 47 παρατήματα στον κόσμο. Έχει σαν σκοπό να βάλει στο επίκεντρο τον Πολιτισμό και τις Πολιτιστικές βιομηχανίες, τους ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και της πολιτισμικής διαχείρισης, μέσω αυτού να δοθούν λύσεις σε καίρια προβλήματα και να συντελέσει αποτελεσματικά στον διάλογο των πολιτισμών των λαών, για έναν κόσμο ειρήνης και μη βίας
Αυτή η συνεργασία με το INTERNATIONAL ACTION ART έχει αναδείξει τον Όμιλο ως το μεγαλύτερο όμιλο της UNESCΟ στον κόσμο και είμαστε ίσως οι μόνοι από Ελλάδα που παίρνουμε μέρος στις συνεδριάσεις του ΟΗΕ που γίνονται πλέον ηλεκτρονικά… με τη συμμετοχή μεγάλων προσωπικοτήτων.

• Έχετε κάνει μεγάλο αγώνα για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Ποιοι είναι οι επόμενοι σας στόχοι;
Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης απέναντι σε αυτό το βάρβαρο έγκλημα της κλοπής των μαρμάρων του Παρθενώνα. Θέλουμε να πείσουμε τον κόσμο για τη δικαίωση της διεθνούς ηθικής, κάτι που αποτελεί το κλειδί για τη επίλυση του προβλήματος.
Πιστεύω ότι τα μάρμαρα πρέπει να επιστρέψουν και να εγκατασταθούν στο χώρο όπου ανήκουν, δηλαδή στην Ακρόπολη και όχι σε μουσείο. Πρόκειται για δομικά στοιχεία του παγκόσμιου μνημείου του Παρθενώνα.
Και αυτός είναι πιο σημαντικός λόγος της επιστροφής τους, να ολοκληρωθεί ξανά το ανάπηρο μνημείο και να πορευτεί αρτιμελέστερο ανά στους αιώνες.
Πρόκειται για τα μόνα αρχαία εκθέματα που αποτελούν δομικό στοιχείο της μετώπης του Παρθενώνα και πάνω σε αυτή την ιδιαιτερότητα πρέπει να εστιάσουμε έτσι ώστε να πείσουμε για το δίκαιο του αιτήματός μας.
Μία τέτοια κλοπή ένας λαός υπερήφανος λαός όπως ο Βρετανικός δεν δύναται να εξακολουθεί να τη δέχεται και να τη συγκαλύπτει. Ο Όμιλός μας είναι έτοιμος να αναλάβει την καμπάνια επιστροφής και επανατοποθέτησης των μαρμάρων του Παρθενώνα. Δεν γίνεται να τα αποκαθήλωσε τότε ο Έλγιν και να λένε σήμερα ότι δεν μπορούν να ανεβούν στο χώρο όπου ανήκουν!

• Θα ήθελα κύριε Μαρωνίτη να κλείσουμε τη συνέντευξη με ένα σημαντικό μνημείο παγκόσμιας πολιτικής κληρονομιάς, εγγεγραμμένο στον κατάλογο της UNESCO, που δεν είναι άλλο από τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Ποια είναι η γνώμη σας για το μνημείο και πώς πρέπει να προστατευθεί;
Πρόκειται για ένα σπάνιο και μοναδικό μνημείο. Το ιδιαίτερο στοιχείο της Μεσαιωνική Πόλης Ρόδου είναι ότι παραμένει ένας ζωντανός οργανισμός της πόλης. Αυτό το μνημείο θα πρέπει να προστατεύεται πάντα από αυθαιρεσίες και από όποιους άλλους κινδύνους.
Χρειάζεται ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα ζωντανό μνημείο όπου συνυπάρχουν οι μόνιμοι κάτοικοι με τους επισκέπτες.
Είναι ένα ιδιαίτερο θέμα η προστασία του μνημείου, πρέπει να δούμε κατάματα όλα τα προβλήματα και να αποφασίσουμε τι πρέπει να αποφύγουμε!
Η Κνωσός και η Φαιστός δεν έχουν αναγνωριστεί ως μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco… Σκεφτείτε πόσο μπορεί να αποβούν μοιραίες οι αυθαίρετες παρεμβάσεις …
Πολλά πρέπει να γίνουν στη χώρα ώστε να πάρουν τα μνημεία μας τη θέση που τους αξίζει.
Απαιτείται ομοφωνία ήρεμη και ψύχραιμη βούληση και δράση. Οφείλουμε να τα προστατεύουμε και να τους εξασφαλίσουμε μία ομαλή πορεία στο μέλλον.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου