Τοπικές Ειδήσεις

Ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες στη Ρόδο για το άνοιγμα των σχολείων

Την βεβαιότητα ότι η δημοτική αρχή Ρόδου είναι έτοιμη για το άνοιγμα των σχολείων και μάλιστα των δημοτικών, σε όλο το νησί, εξέφρασε σε δηλώσεις του χτες στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου, κ. Θανάσης Βυρίνης.
Όπως έγραψε η «δ», πραγματοποιήθηκαν στις 19 Αυγούστου 2020, οι διαγωνισμοί, με ευθύνη της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου, για μια σειρά από κυλικεία στα δημοτικά σχολεία ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.
«Την περασμένη Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020, έγινε ο διαγωνισμός για την ανάθεση των κυλικείων στα δημοτικά σχολεία όπου δεν υπήρχαν την προηγούμενη σχολική χρονιά επειδή έπρεπε να τακτοποιήσουμε τα κτηριακά προβλήματα και την πυρασφάλεια. Κατά την διαδικασία εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για τα εξής σχολεία: 3ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού, Δημοτικό Σχολείο Μαριτσών, Δημοτικό Σχολείο Κρεμαστής, 12ο Δημοτικό Σχολείο πόλεως Ρόδου και ακολούθησαν το 3ο Δημοτικό Σχολείο πόλεως Ρόδου και το 13ο Δημοτικό Σχολείο πόλεως Ρόδου. Για το 3ο Δημοτικό Σχολείο πόλεως Ρόδου δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον, οπότε θα αναγκαστούμε να επαναλάβουμε τον διαγωνισμό ενώ εκκρεμούν ακόμη δύο κυλικεία: ένα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου και ένα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού.
Στα σχολεία που προανέφερα, σημειώθηκε έντονο ενδιαφέρον με αρκετούς που έλαβαν μέρος ενώ οι προσφορές κινήθηκαν από 10 ευρώ ανά μαθητή έως 36 ευρώ (!) Αντιλαμβάνεστε πως όσο μεγαλύτερο είναι το σχολείο, τόσο πιο έντονο είναι το ενδιαφέρον –συνεπώς και ανεβαίνει η πλειοδοτική προσφορά. Οι επιτροπές μας, στάθηκαν με πολύ σοβαρότητα στα καθήκοντά τους, γι αυτό και δεν υπήρξαν παράπονα. Σημειώθηκαν απορρίψεις (λόγω έλλειψης απαραίτητων δικαιολογητικών) αλλά η διαδικαία κύλησε ομαλά. Αυτό προσδίδει μια αξιοπιστία τόσο στον Δήμο Ρόδου όσο και στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βυρίνης.
Σημειώνεται ότι με τις φετινές τιμές, το μηνιαίο μίσθωμα ανέρχεται στα 1.200 ευρώ ενώ οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες κυλικείων έχουν ζητήσει από την δημοτική αρχή, να μειώσει τα μισθώματα με το σκεπτικό ότι τα λειτουργούσαν σε εποχές προ κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον κ. Βυρίνη, τα αιτήματα αυτά θα εξεταστούν στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου ώστε να ληφθεί απόφαση για τη νέα σχολική χρονιά: «Η νέα σχολική χρονιά, θα έχει ιδιαιτερότητες λόγω κορωνοϊού. Κι εμείς, περιμένουμε οδηγίες για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία, πώς θα λειτουργήσουν τα κυλικεία (εάν θα είναι συσκευασμένα τα τρόφιμα κ.λπ), πώς θα γίνεται το μάθημα. Σας θυμίζω ότι από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι και τον Ιούνιο τα κυλικεία παρέμειναν κλειστά –ακόμη και όταν άνοιξαν τα σχολεία. Είμαστε πολύ ευαισθητοποιημένοι ως δημοτική αρχή για τους ιδιοκτήτες των υφισταμένων κυλικείων», τόνισε ο κ. Βυρίνης.
ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ
ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ
Την ίδια ώρα, παραμένει ο προβληματισμός για το πώς θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία στο νησί της Ρόδου και μάλιστα, εάν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν τα μέτρα προστασίας από τους μαθητές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
«Όλο το καλοκαίρι η Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου Ρόδου προχώρησε σε πολλές παρεμβάσεις και επισκευές στις σχολικές μονάδες του νησιού. Τα σχολεία είναι αρκετά, είναι παλαιά κτήρια και δυστυχώς, οι όποιες παρεμβάσεις ίσως φανούν λίγες. Παρ όλα αυτά, εκτιμούμε πως έχουμε εκτελέσει αρκετά έργα για να υποδεχτούν τα παιδιά.
Όσον αφορά στα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό θα δοθούν αντισηπτικά (μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης) ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, ανέφερε ότι θα πρέπει εμείς, να δώσουμε μάσκες στα παιδιά. Ήδη με την γ.γ. του Δήμου Ρόδου κα Νικολαϊδου είχαμε μία συνεργασία, καταγράφοντας τις ανάγκες στην Ρόδο. Στο νησί, που αριθμεί 116 σχολικές μονάδες, φοιτούν περίπου 10.000 παιδιά. Εάν προμηθευτούμε μία μάσκα μιας χρήσεως και συνυπολογίσουμε και τα 8.000 παιδιά που βρίσκονται στην δευτεροβάθμια, θα έχουμε γύρω στις 20.000 μάσκες. Είναι ένας αριθμός τεράστιος. Προβληματιζόμαστε στο αν θα δώσουμε μίας χρήσεως ή αν θα δώσουμε υφασμάτινες», ανέφερε ο πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου.
Σημειώνεται πως δεν θα υπάρξει ένας μοναδικός προμηθευτής αλλά θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους δραστηριοποιούνται στην Ρόδο, να λάβουν μέρος στην διαδικασία για την διανομή αντισηπτικών κ.λπ. Αναφορικά με τις απολυμάνσεις, η δημοτική αρχή θα προχωρήσει σε δεύτερο κύμα –μετά την έναρξη της σχολικής περιόδου και σε τακτικά διαστήματα.

ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Μιλώντας, τέλος, για την πρόσληψη καθαριστριών στα σχολεία που γίνονταν μέσω των σχολικών επιτροπών, ο κ. Βυρίνης ανέφερε ότι από φέτος θα γίνεται με την διαδικασία διαγωνισμού: «Ήδη προκηρύχτηκε ο διαγωνισμός από την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020 και την Δευτέρα 23 του μηνός μπορούν οι ενδιαφερόμενες να καταθέσουν την αίτησή τους. Εμείς σαν Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου Ρόδου, παρέχουμε βεβαιώσεις προϋπηρεσίας. Υπάρχει ένας αριθμός 76 καθαριστριών πλήρους απασχόλησης και 33 μερικής απασχόλησης (109) ενώ ο Δήμος Ρόδου θα προχωρήσει σε πρόσληψη ακόμη 28 καθαριστριών, με τετράμηνη σύμβαση πλήρους απασχόλησης ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα με τον καθαρισμό στα σχολεία μας».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου