Τοπικές Ειδήσεις

Εκατοντάδες απόπειρες εκβίασης μέσω του διαδικτύου στη Ρόδο

Με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΔΗΕ) εφιστά την προσοχή των χρηστών του Διαδικτύου, καθώς διαπίστωσε προσπάθειες αγνώστων δραστών να εξαπατήσουν ανθρώπους οικονομικά, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία είναι εκβιαστικού περιεχομένου.
Σημειώνεται ότι η προσπάθεια εκβίασης των θυμάτων με την απειλή δημοσιοποίησης αρχείων ερωτικού περιεχομένου αναφέρεται διεθνώς ως σεξουαλική εκβίαση «sextortion».Σύμφωνα με την ΔΔΗΕ, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση της γνωστής απάτης διεθνώς, μέσω σεξουαλικής εκβίασης «sextortion scam», που εκδηλώνεται με μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορους αποδέκτες ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, με σκοπό την εξαπάτησή τους.
Ειδικότερα, άγνωστοι, με τη χρήση απατηλών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στέλνουν μαζικά μηνύματα σε αποδέκτες και τους ενημερώνουν ότι διαθέτουν πρόσβαση στη συσκευή τους και το μήνυμα έχει αποσταλεί από τον προσωπικό τους λογαριασμό.
Όπως επισημαίνει ακόμη η ΔΔΗΕ, οι δράστες γνωστοποιούν σε χρήστες του διαδικτύου ότι έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, μετά από την επίσκεψή τους σε κάποιον ιστότοπο, το οποίο έχει ενεργοποιήσει την κάμερα και τους έχει καταγράψει σε προσωπικές στιγμές.
Στη συνέχεια αναφέρεται ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει συλλέξει όλες τις επαφές των χρηστών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι δράστες απειλούν με την αποστολή του επίμαχου υλικού στις επαφές τους, σε περίπτωση που δεν λάβουν bitcoins.
Στο επίμαχο email αναφέρονται τα εξής απίθανα:
«Γεια σας!
Παρατηρήσατε ότι σας έχω στείλει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον λογαριασμό σας; Ναι, αυτό σημαίνει απλά ότι έχω πλήρη πρόσβαση στη συσκευή σας.
Τους τελευταίους μήνες σας παρακολουθώ. Αναρωτιέστε με ποιον τρόπο; Λοιπόν, έχετε μολυνθεί από λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας από μια ιστοσελίδα ενηλίκων που επισκεφτήκατε. Μπορεί να μην είστε εξοικειωμένοι με αυτήν την ορολογία, αλλά θα προσπαθήσω να σας το εξηγήσω. Μέσω του ιού δούρειου ίππου αποκτώ πλήρη πρόσβαση σε έναν υπολογιστή ή σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή. Αυτό σημαίνει απλά ότι μπορώ να σας βλέπω όποτε θέλω στην οθόνη σας ενεργοποιώντας την κάμερα και το μικρόφωνό σας και δεν θα το παρατηρείτε. Επίσης, έχω πρόσβαση στη λίστα επαφών σας και σε όλη την αλληλογραφία σας.
Ίσως να αναρωτιέστε: «Αλλά ο υπολογιστής μου διαθέτει ένα ενεργό λογισμικό προστασίας από ιούς, πώς είναι δυνατό κάτι τέτοιο; Γιατί δεν έλαβα ειδοποίηση;» Λοιπόν, η απάντηση είναι απλή – το λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας μου χρησιμοποιεί προγράμματα οδήγησης, όπου ενημερώνω τις υπογραφές κάθε τέσσερις ώρες, καθιστώντας το μη ανιχνεύσιμο θέτοντας το πρόγραμμα προστασίας από ιούς σας σε σιωπηλή λειτουργία.
Έχω ένα βίντεο που αυνανίζεστε στην αριστερή οθόνη και στη δεξιά οθόνη το βίντεο που παρακολουθούσατε κατά τη διάρκεια.
Αναρωτιέστε πόσο χειρότερα θα μπορούσα να γίνουν τα πράγματα; Με ένα μόνο κλικ του ποντικιού μου, αυτό το βίντεο μπορεί να αποσταλεί σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσής σας και τις επαφές ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σας.
Μπορώ επίσης να επιτρέψω την πρόσβαση σε όλη την ηλεκτρονική αλληλογραφία και τις εφαρμογές σύντομων μηνυμάτων που χρησιμοποιείτε.
Το μόνο που θα πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε να γίνει κάτι τέτοιο είναι απλό, μεταφέρετε Bitcoin αξίας $500 στη διεύθυνση Bitcoin μου (αν δεν έχετε ιδέα πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό, από το πρόγραμμα περιήγησής σας αναζητήστε απλά: «Αγορά Bitcoin»).
Η διεύθυνση Bitcoin μου (Πορτοφόλι BTC) είναι: (….)
Αφού επιβεβαιώσω αμέσως την πληρωμή σας, θα διαγράψω το βίντεο και αυτό είναι όλο – δεν θα ξανακούσετε ποτέ ξανά από εμένα.
Έχετε 2 ημέρες (48 ώρες) για να ολοκληρώσετε αυτήν τη συναλλαγή.
Όταν ανοιχτεί αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα λάβω μια ειδοποίηση και ο χρονοδιακόπτης μου θα αρχίσει να λειτουργεί.
Οποιαδήποτε προσπάθεια υποβολής καταγγελίας δεν θα βοηθήσει καθώς αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν μπορεί να εντοπιστεί, όπως και το αναγνωριστικό Bitcoin μου.
Δουλεύω επάνω σε αυτό για μεγάλο διάστημα. Δεν αφήνω περιθώριο για λάθη.
Εάν σε οποιαδήποτε περίπτωση ανακαλύψω ότι έχετε μοιραστεί αυτό το μήνυμα με κάποιον άλλο, θα μεταδώσω το βίντεό σας όπως επισημαίνεται παραπάνω».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου