Τοπικές Ειδήσεις

Πραγματική κόλαση στα μέτωπα της φωτιάς! – Εκκενώθηκαν ξενοδοχεία στο Κιοτάρι (video)

Εκτός ελέγχου μαίνεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε πριν από πέντε ημέρες στη Ρόδο, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Σε τρεις ξενοδοχειακές μονάδες στο Κιοτάρι έχει φτάσει η φωτιά, ενώ παράλληλα, πραγματοποιήθηκε εκκένωση δύο ακόμη ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή για προληπτικούς λόγους. Οι πελάτες των ξενοδοχείων μεταφέρθηκαν με 30 τουριστικά λεωφορεία σε ασφαλή περιοχή του νησιού. Όπως ανακοινώθηκε από το δήμο Ρόδου, ασφαλείς χώροι συγκέντρωσης των ατόμων που προέρχονται από τις περιοχές που έχουν εκκενωθεί είναι το κλειστό γυμναστήριαο Καλλιθέας και το Βενετόκλειο, το δημοτικό σχολείο, το γυμνάσιο, το λύκειο και το δημοτικό κατάστημα στο Γεννάδι, το γυμνάσιο, το λύκειο Αρχαγγέλου και το 2ο δημοτικό σχολείο. Από το Γεννάδι και τον Αρχάγγελο, οι τουρίστες μεταφέρονται με λεωφορεία της ΔΕΣ ΡΟΔΑ στο αεροδρόμιο.

Σημειώνεται ότι έχουν εκκενωθεί με απόφαση του δημάρχου Αντώνη Καμπουράκη τα χωριά Ασκληπιείο, Κιοτάρι, Λάρδος και Πυλώνα. Εκατοντάδες κάτοικοι των χωριών αλλά και τουρίστες βγήκαν στους δρόμους, εγκαταλείποντας με τα πόδια τους οικισμούς κι ενώ ένα πυκνό σύννεφο καπνού έχει καλύψει τα πάντα.

Την ίδια ώρα το Λιμενικό κάνει εκκενώσεις διά θαλάσσης στη Λάρδο. Σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων, υπό τον συντονισμό του Λιμενικού, από παραλίες στο Κιοτάρι και στη Λάρδο. Στην επιχείρηση συμμετέχουν 3 ΠΛΣ, 1 ΝΓ, άνω από 20 ιδ. σκάφη (ημερόπλοια και φουσκωτά), 2 σκάφη Σ.Ξ., ενώ σπεύδει πλοίο Π.Ν Παράλληλα, επιτάσσονται όλα τα τουριστικά σκάφη.

Τουλάχιστον 1.000 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί μέχρι στιγμής από το λιμενικό και μεταφέρονται στις Καλυθιές Ρόδου, στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Κολοσσού.

Από το ΕΚΑΒ αναφέρονται 8 διακομιδές ατόμων με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα.

Νωρίτερα είχε αποφασιστεί η εκκένωση των χωριών Ασκληπιείο και Κιοτάρι και εστάλη μήνυμα από το 112 σε όσους βρίσκονται εκεί, προκειμένου να απομακρυνθούν με κατεύθυνση προς το Γεννάδι.

 

 

Κοινή Δήλωση Τάκη Πότσου και Γιάννη Αγγέλου για την πυρκαγιά στη Ρόδο

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να ενισχύσει αποφασιστικά τις δυνάμεις στη Ρόδο με επίγεια και κατάλληλα εναέρια μέσα για να αντιμετωπιστεί η φωτιά που κατακαίει το δάσος του νησιού επί πέντε ολόκληρες ημέρες και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων. Να διασφαλιστεί η ασφαλής εκκένωση για τουρίστες, εργαζόμενους και κατοίκους, κατάλληλοι χώροι για διαμονή και ό, τι άλλο χρειάζεται. Τάκης Πότσος, υποψήφιος Δήμαρχος Ρόδου Γιάννης Αγγέλου, υποψήφιος Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Οι κάτοικοι των χωριών που εκκενώθηκαν συγκεντρώνονται σε δύο σημεία στο σχολικό συγκρότημα Αρχαγγέλου (2ο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου, Γυμνάσιο και Λύκειο) και στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλλιθέας.

Απόφαση του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη για ασφαλείς χώρους συγκέντρωσης πολιτών

Αξιοσημείωτο είναι ότι μεγάλο μέρος του νησιού είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στο πλαίσιο προγραμματισμένων διακοπών ρεύματος αφού για λόγους προστασίας έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο

ΔΕΔΔΗΕ: Εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης στη Ρόδο

Σε προγραμματισμένες εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης προχωρά ο ΔΕΔΔΗΕ στη Ρόδο.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, εξαιτίας της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στο νησί κοντά στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης, τέθηκε εκτός ο ΘΗΣ (Θερμοηλεκτρικός Σταθμός) Ν. Ρόδου και κρίθηκε αναγκαίο να προγραμματισθούν για σήμερα, Σάββατο 22 Ιουλίου 2023, έως το βράδυ, εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης περιορισμένης έκτασης και χρονικής διάρκειας έως 1 ώρα, με σκοπό την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος.
Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας για την εύρυθμη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της Ρόδου, ο ΔΕΔΔΗΕ παρακαλεί θερμά τους καταναλωτές να περιορίσουν την άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά για τις ώρες αιχμής 12:00 – 15:00 και 17:00 – 22:00.
Τις συγκεκριμένες ώρες, συστήνεται:
– να αποφεύγεται η χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.) και να μετατίθεται κατά τις λοιπές ώρες (εκτός αιχμής)
– να ρυθμίζεται η θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.
Η λελογισμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών κατά τη διάρκεια των ακραίων αυτών καιρικών συνθηκών, θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, διασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.
Ο ΔΕΔΔΗΕ εκφράζει τη λύπη του για την ταλαιπωρία των καταναλωτών και τους ευχαριστεί εκ των προτέρων για την ενεργό συμμετοχή τους στις προσπάθειες περιορισμού της κατανάλωσης ρεύματος, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

ΔΕΥΑΡ: Διακοπή υδροδότησης λόγω προβλημάτων με την ηλεκτροδόηση

Στις περιοχές ΛΙΝΔΟΥ, ΛΑΡΔΟΥ, ΠΕΥΚΩΝ, ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ και της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ.

Λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης στις περιοχές των γεωτρήσεων έχει σταματήσει η πλήρωση των δεξαμενών.
Καλούμε τις επιχειρήσεις και τους κατοίκους να κάνουν χρήση του νερού μόνο για τις βασικές ανάγκες διότι τα αποθέματα στις δεξαμενές εξαντλούνται.

Οι τεχνικοί με τα συνεργεία, τόσο της ΔΕΗ όσο και της ΔΕΥΑΡ καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να αποκαταστήσουν τα προβλήματα.

Όταν θα αποκατασταθεί το πρόβλημα ηλεκτροδότησης θα επανέρχεται σταδιακά και η υδροδότηση.

ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΆΣ ΟΙ ΦΩΤΕΙΝΟΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΟ ΡΟΔΟΥ ΛΙΝΔΟΥ

Ενημερώνουμε ότι οι φωτεινοί σηματοδότες κατά μήκος της Εθνικής Οδού Ρόδου – Λίνδου, τίθενται σταδιακά εκτός λειτουργίας, λόγω της αναγκαίας και ελεγχόμενης διακοπής της ρευματοδότησης από τον ΔΕΔΔΗΕ και όχι λόγω βλαβών. Οι εκ περιτροπής διακοπές της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος είναι επιβεβλημένες εκ των συνθηκών, για την σταθερότητα του Δικτύου Υψηλής Τάσης και προκειμένου να αποφευχθεί γενικευμένο blackout. Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση (πινακίδες κυκλοφορίας), να κινούνται με μειωμένη ταχύτητα και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της Τροχαίας.

Επείγουσα ανακοίνωση της Δ.Κ. Αφάντου

Εξαιτίας της αυξανόμενης ανάγκης για νερό στην προσπάθεια που καταβάλεται από τις δυνάμεις πυρόσβεσης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που μαίνεται στο νησί, θα περιοριστεί η παροχή του νερού από το φράγμα του Γαδουρά που υδροδοτεί την δεξαμενή των Κολυμπίων.
Για τον σκοπό αυτό παρακαλούμε όλους τους συνδημότες μας για την αποφυγή κάθε σπατάλης και αλόγιστης χρήσης του νερού προκειμένου να έχουμε μια όσο το δυνατόν ομαλότερη λειτουργία του συστήματος υδροδότησης και οφείλουμε να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεχτικοί για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη υδροδότηση του συνόλου των υδροδοτούμενων περιοχών της Κοινότητα μας αλλά και του νησιού.
Γεώργιος Εμμ Μπακίρης
Πρόεδρος Συμβουλίου
Κοινότητας Αφάντου

Εντολή εκκένωσης των χωριών Λάρδου και Πυλώνας δόθηκε στις 12:25 από την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας με μήνυμα στα κινητά των κατοίκων της περιοχής,καθώς η φωτιά έχει ξεφύγει επικίνδυνα. Εκκενώνεται επίσης και η  Μονή Υψενής.

Το μέτωπο των Λαέρμων αναζωπυρώθηκε. Η φωτιά έχει περάσει τον κεντρικό δρόμο και μετακινείται προς Λάρδο, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Φωτογραφία: Γιώργος Δεσποτάκης

Εκκληση του ΕΕΣ Ρόδου για φαρμακευτικό υλικό:

Βαζελινούχες και αποστειρωμενες γάζες

Αλοιφές εγκαυμάτων

φυσιολογικό ορό 500ml

Ελαστικούς επιδέσμους

tears natural οφθαλμολογικές σταγόνες

Επίσης Ισοτονικά φακελάκια, μπάρες δημητριακών, σπαστους καφέδες

Αυτά μπορούν όσοι πολίτες θέλουν να τα προωθήσουν στις αποθήκες του Ερυθρού στο παλιό νοσοκομείο Τηλ.επικοινωνίας: 6937010482

Εκκληση προς τους οδηγούς

Αυτή την ώρα 13:55 εθελοντές οδηγούν άλογα στον δρόμο από Προφύλια προς Λάερμα, προκειμένου να προστατευθούν και παρακολούνται οι οδηγοί να είναι προσεκτικοί.

Μάχη με τις φλόγες έδωσαν όλο το βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές για να ελέγξουν το μέτωπο που μαίνεται στο νησί εδώ και πέντε μέρες. Μάλιστα, το βράδυ της Παρασκευής δόθηκε από το δήμαρχο Αντώνη Καμπουράκη εντολή εκκένωσης του οικισμού των Λαέρμων, όπου η φωτιά πλησίασε σε απόσταση …αναπνοής.

Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΪ 100,3 ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε ότι πρόκειται για δύσκολη επιχείρηση η οποία είναι σε εξέλιξη, καθώς δημιουργήθηκαν διάφορα προβλήματα στο βόρειο κομμάτι και ο έντονος αέρας κατέβασε τη φωτιά προς τα Λάερμα, γι’ αυτό και εστάλη το μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους του χωριού.

Πρόσθεσε ότι το μέτωπο τώρα κινείται έξω από τα Λάερμα προς τα ανατολικά του νησιού, προς το φράγμα Γαδουρά.

Ο κ. Αρτοποιός επισήμανε ότι οι εναέριες και οι επίγειες δυνάμεις έδρασαν αδιάλειπτα. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Δεν θα την θέσουμε υπό έλεγχο τόσο εύκολα γιατί υπάρχουν Β-ΒΔ άνεμοι έντασης 6-7 Μποφόρ», ενώ σημείωσε ότι η φωτιά δημιουργεί τη δική της δυναμική κάτι που δυστυχώς παρουσιάστηκε και χθες το βράδυ.

Δεν είναι ανεξέλεγτκη η φωτιά στη Ρόδο, αλλά είναι αρκετά δύσκολη, πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι η πυρσβεστική καλείται να αντιμετωπίσει 50-60 πυρκαγιές καθημερινά, εκτός των αστικών περιστατικών. «Όλη η δύναμη του πυροσβεστικού σώματος βρίσκεται στις επάλξεις, οι πυροσβέστες μας είναι κουρασμένοι και καταβεβλημένοι από το rotation. Δεν υπάρχουν άδειες στο πυροσβεσιτκό σώμα».

Από το πρωί στην μάχη της κατάσβεσης μπήκαν και τα εναέρια μέσα. Στο σημείο επιχειρούν 173 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 2 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη.

Επιπλέον συνδράμουν μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ καθώς και εθελοντές πυροσβέστες.Χθες Παρασκευή 21/7/2023, μετά από μια μεγάλη αναζωπύρωση στο μέτωπο προς Λάερμα, ανακοίνωσε την εκκένωση του οικισμού ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης κατόπιν εντολή της Πυροσβεστικής, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του. Η εκκένωση αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους.

Στις 22:15 της Παρασκευής εστάλη μήνυμα και μέσω του 112 για την εκκένωση του οικισμού των Λαέρμων. Κατά προτεραιότητα απομακρύνθηκαν από τα Λάερμα τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, παιδιά, ηλικιωμένοι, ασθενείς, άτομα με κινητικά προβλήματα, κλπ. Οι πολίτες που δεν διέθεταν Ι.Χ., έπρεπε να συγκεντρωθούν στην πλατεία της κοινότητας, να φέρουν μαζί τους τα απαιτούμενα προσωπικά τους αντικείμενα και να φροντίσουν να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας των οικιών και των περιουσιών τους.

Επιπλέον, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στον δρόμο που ενώνει την περιοχή των Απολλώνων και των Λαέρμων για προληπτικούς λόγους.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός, απομακρύνθηκαν 300 άτομα που διαμένουν εκεί ωστόσο η φωτιά δεν μπήκε στο χωριό.

Περίπου 20 πυροσβέστες και εθελοντές (μεταξύ αυτών ο Κώστας Στυλιανού) εγκλωβίστηκαν από τη φωτιά στη θέση «Μαύρα Νερά». Έπειτα από πέντε ώρες, οι εγκλωβισμένοι πυροσβέστες και εθελοντές εντοπίστηκαν και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια από το σημείο.

Με το πρώτο φως της ημέρας, ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από 2 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη. Στο σημείο επιχειρούν 173 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα.

Η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων συνεχίστηκε σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και ήταν μια δύσκολη νύχτα για το νησί. Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο στη Λάρδο παρουσία του Δημάρχου, Α. Καμπουράκη και του Περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκου.

 

Υπενθυμίζεται ότι στη Ρόδο έχουν φτάσει, με το ATR, οι 2 ομάδες των ΕΜΟΔΕ από Θεσσαλονίκη (25 άτομα) ενώ, το πρωί του Σαββάτου κατέφθασαν 30 πυροσβέστες και 4 πυροσβεστικά οχήματα από τη Σλοβακία. Επίσης, το βράδυ της Παρασκευής αναχώρησαν με ATR δύο ΕΜΟΔΕ από Ελευσίνα (20 άτομα με επικεφαλής Ταξίαρχο και δύο αξιωματικούς). Στη Ρόδο έφθασε από την Παρασκευή και ο Luca Rovati, Πρέσβης στην Αθήνα του Κυρίαρχου Τάγματος του Ξενώνα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, συνοδεύοντας ομάδα δασοκομάντος από την Ρώμη.

Εκκενώθηκε και παιδική κατασκήνωση

Για προληπτικούς λόγους, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (22/07), εκκενώθηκε η παιδική κατασκήνωση της Λάρδου, καθώς οι καπνοί από τη φωτιά καθιστούσαν αποπνικτική την ατμόσφαιρα. Στην κατασκήνωση συμμετείχαν περίπου 100 παιδιά, τα οποία μεταφέρθηκαν με λεωφορείο σε ασφαλές σημείο προκειμένου να τα παραλάβουν οι γονείς και οι φροντιστές τους.

Η εικόνα στο μέτωπο της φωτιάς είναι καλύτερη σε σύγκριση με το προηγούμενο βράδυ και οι προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς συνεχίζονται εντατικά από όλες τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

«Χθές τα ξημερώματα, το Συντονιστικό Όργανο βρέθηκε στη Λάρδο. Μετά την ενημέρωση απο τον Ταξίαρχο του Πυροσβεστικού Σώματος, επικεφαλής του επιχειρησιακού σκέλους στο πύρινο μέτωπο, πάρθηκαν οι αποφάσεις που οι συνθήκες απαιτούσαν και στις 02:00 επέστρεψαν όλοι στην ολονύκτια δουλειά. Την παρούσα στιγμή, 09:02, δεν κινδυνεύει κανένας οικισμός, δεν υπάρχει ζωντανό μέτωπο που να δίνει άμεσα αγωνία αλλά η μάχη με τις εστίες των συνεχών αναζωπυρώσεων συνεχίζεται. Ενισχύθηκαν περαιτέρω τα εναέρια μέσα που επιχειρούν με το πρώτο φώς της ημέρας, ενισχύθηκαν και οι επίγειες δυνάμεις με προσωπικό απο Αθήνα, Θεσ/κη και Σλοβακία και ο αγώνας συνεχίζεται», ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος.


 

H δημοκρατική δημοσιεύσε σήμερα στην έντυπη έκδοση το ακόλουθο ρεπορτάζ:

Στο κύριο μέτωπο της φωτιάς, μεταξύ Απολλώνων και Λαέρμων, το οποίο ξεπερνούσε τα 10 χιλιόμετρα δεν σημειώθηκε κάποια βελτίωση μέχρι και χθες το απόγευμα • Εντονη η ανησυχία στη ροδιακή κοινωνία

Συνεχιζόταν μέχρι και χθες αργά το βράδυ στη Ρόδο η μάχη με τις φλόγες. Η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που μαίνεται για περισσότερες από τέσσερις μέρες στο νησί μας, κατέστη ανέφικτη λόγω των συνεχόμενων αναζωπυρώσεων που σημειώνονταν ακόμη και στις …καμένες εκτάσεις!
Στόχος των πυροσβεστικών δυνάμεων, όπως εξήγησε στη «δ» ο διοικητής της ΠΥΡ, Νικήτας Βενιός, ήταν να περιοριστεί η φωτιά στα σημεία που ήδη έχει εκδηλωθεί και να μην λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.
«Λόγω των πολύ μεγάλων θερμοκρασιών που επικρατούν από τις μεσημεριανές ώρες και μέχρι αργά το απόγευμα και εξαιτίας του χαμηλού επιπέδου υγρασίας, είχαμε πολλές αναζωπυρώσεις, ακόμη και σε σημεία που είχαν ήδη καεί. Στόχος μας είναι να περιχαρακώσουμε…, να οριοθετήσουμε τη φωτιά στα σημεία που έχει ήδη εκδηλωθεί, έτσι ώστε να μην επεκταθεί περαιτέρω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιός.
Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση στην περιοχή του Προφήτη Ηλία όπου σημειώθηκε αναζωπύρωση χθες το μεσημέρι, με τον δήμαρχο Αντώνη Καμπουράκη να φτάνει στο σημείο, ενώ στο κύριο μέτωπο της φωτιάς μεταξύ Απολλώνων και Λαέρμων, το οποίο ξεπερνούσε τα 10 χλμ, δεν σημειώθηκε κάποια βελτίωση μέχρι και χθες το απόγευμα.
Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας ισχυρότατες επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές δασοπυροσβέστες, παρέμειναν στα μέτωπα και έδωσαν σκληρή μάχη για ένα ακόμη βράδυ προκειμένου να μπει τέλος στον πύρινο εφιάλτη.


Μπορεί χθες να ξημέρωσε μια καλύτερη ημέρα με τα μέτωπα της πυρκαγιάς να παρουσιάζουν αρχικά ύφεση, αυτό όμως άλλαξε στην πορεία της ημέρας.
Οι δυνάμεις των πυροσβεστών που επιχειρούσαν στην περιοχή από το απόγευμα της Τρίτης, ενισχύθηκαν με 20 πυροσβέστες και οχήματα από την Αθήνα και την Κω, είχε προηγηθεί και η άφιξη ενός πεζοπόρου τμήματος από την Σάμο, ενώ και ο πρέσβης του τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη στην Ιταλία Luca Rovati, κατέφθασε συνοδεύοντας ομάδα δασοκομάντος από τη Ρώμη για να ενισχύσουν το έργο της πυρόσβεσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Παππάς, ενημέρωσε ότι σήμερα 22 Ιουλίου, οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις στη Ρόδο θα ενισχυθούν και με 13 πυροσβεστικά οχήματα από τη Ρουμανία.
Σημειώνεται επίσης ότι τα ξημερώματα της Πέμπτης, οι φλόγες απείλησαν το χωριό της Σαλάκου και χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες και την άμεση παρέμβαση των μελών της Εθελοντικής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών Σαλάκου που βρίσκονταν στο σημείο εκείνη την ώρα, κατάφεραν, επιχειρώντας μέσα σε μια χαράδρα επί ώρες, να «πιάσουν» τη φωτιά και να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Η νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη έμοιαζε με πραγματική κόλαση. Πυροσβέστες και εθελοντές έδωσαν ολονύχτια μάχη για να περιορίσουν τα μέτωπα της φωτιάς. Είναι χαρακτηριστικό, όπως μετέφεραν στη «δ» άνθρωποι που πήραν μέρος στην κατάσβεση πως την περισσότερη ώρα επιχειρούσαν «βουβοί», επικεντρωμένοι στο έργο τους καθώς κάθε λεπτό που περνούσε ήταν πολύτιμο για την διάσωση του παρθένου δάσους.


Εξαιτίας της πυκνής βλάστησης και της μεγάλης ποσότητας καύσιμης ύλης που είναι συγκεντρωμένη στο παρθένο δάσος, η κατάσβεση της φωτιάς ήταν ακόμα πιο δύσκολη καθώς έπρεπε να προηγούνται τα μηχανήματα έργων για να ανοίγουν δρόμους και στη συνέχεια να ακολουθούν τα πεζοπόρα τμήματα για να επιχειρούν στη φωτιά.
Όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ), αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός, οι αναζωπυρώσεις στη Ρόδο ήταν πολλαπλές. «Στη Ρόδο οι αναζωπυρώσεις είναι πολλαπλές στον ορεινό όγκο κεντρικά του νησιού και επιχειρούν εκεί τρία αεροσκάφη, και δύο ελικόπτερα».

30.000 στρέμματα καμένης γης η πρώτη εκτίμηση
Για την εξέλιξη των προσπαθειών των πυροσβεστικών δυνάμεων μίλησε στον Real Voice 99.5 ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας έγινε καλή δουλειά από όλες τις επίγειες δυνάμεις, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας πετούν κάνοντας συνεχείς ρίψεις νερού εννέα εναέρια μέσα. Ο κ. Χατζημάρκος εκτιμά ότι σε περίπου 30.000 στρέμματα ήταν η έκταση της φωτιάς που επεκτάθηκε η πύρινη λαίλαπα και έγιναν στάχτη παρθένα δάση με πυκνή βλάστηση, χωρίς ευτυχώς να έχουν κινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές ή οικισμοί. Σημείωσε πάντως ότι αυτό είναι μια πρώτη εκτίμηση και ότι δεν σημαίνει ότι και τα 30.000 στρέμματα έχουν καεί, αφού ενδέχεται να υπάρχουν σημεία μέσα στην περίμετρο, που δεν άγγιξε η φωτιά.
Χθες με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού τα πτητικά μέσα. «Εννέα εναέρια μέσα είναι το μάξιμουμ που θα μπορούσαμε να έχουμε όταν καίγονται πολλές περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Είναι 20 άτομα προσωπικό και τα πυροσβεστικά οχήματα. Έχω από την Ιταλία ένα μήνυμα που δέχθηκα από τον πρέσβη από το τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη που στέλνει μία ομάδα δασοκομάντος από τη Ρώμη με ιδιωτικό αεροπλάνο για να συνδράμει επίσης στο έργο της κατάσβεσης, σε μία προσπάθεια αλληλεγγύης τις δύσκολες ώρες που περνάει το νησί. Έχει καεί μία μεγάλη έκταση, περίπου 30.000 στρέμματα. Ο ορεινός όγκος δεν έχει αυτή τη στιγμή κίνδυνο να καεί ο Προφήτης Ηλίας, δεν υπάρχει οικισμός που να είναι σε κίνδυνο και δόξα τω Θεώ δεν κινδύνευσε καμία ανθρώπινη ζωή. Είναι πάρα πολλές και διάσπαρτες οι μικροεστίες, αλλά η οριοθέτηση της φωτιάς είναι πλέον εφικτή», δήλωσε χθες το πρωί στον Real Voice 99.5 ο κ. Γ. Χατζημάρκος.


Συγκινητική η ανταπόκριση των εθελοντών
Για άλλη μια φορά συγκινητική ήταν η ανταπόκριση των εθελοντικών ομάδων αλλά και των ιδιωτών εθελοντών η συνδρομή των οποίων ήταν και αυτή τη φορά καταλυτική με τους εθελοντές πυροσβέστες και τους χειριστές μηχανημάτων έργων και φορτηγών, να είναι και αυτή τη φορά στην πρώτη γραμμή της μάχης συνεισφέροντας τα μέγιστα στο δύσκολο έργο της Πυροσβεστικής.
Οπως συμβαίνει σε κάθε έκτακτη ανάγκη έτσι και στην πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη Τρίτη οι εθελοντές σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα για να βοηθήσουν ο καθένας από την πλευρά του και με όποιο τρόπο μπορούσε, στην τεράστια επιχείρηση που στήθηκε για την κατάσβεση της φωτιάς, κουβαλώντας ακόμα και με τα χέρια τους κουβάδες με νερό για να φτάσουν στο μέτωπο, ή βάζοντας στα τζιπ και στα φορτηγά βυτία με νερό δημιουργώντας αυτοσχέδια πυροσβεστικά οχήματα!
Πολύτιμη ήταν η συνεισφορά των εθελοντών και στη μεταφορά και συγκέντρωση νερών, τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για όσους επιχειρούσαν στο μέτωπο των πυρκαγιών ενώ συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν κατά τη διαδικασία εκκένωσης των χωριών Ελεούσα, Σάλακος, Διμυλιά και του ξενοδοχείου Ελαφος στον Προφήτη Ηλία όπου οι εθελοντές έσπευσαν να βοηθήσουν ηλικιωμένους και ανήμπορους συμπολίτες μας και να απομακρυνθούν με ασφάλεια από τα σπίτια τους.
Σημαντική ήταν η συνεισφορά των εθελοντών και στη διάσωση ζώων από τις καμένες περιοχές όπως και στη συγκέντρωση τροφίμων για τη σίτισή τους.
Μέχρι αργά χθες το απόγευμα οι αναζωπυρώσεις δυσκόλευαν το έργο των πυροσβεστών και των εθελοντών που έδιναν πραγματική μάχη με αυταπάρνηση και αυτοθυσία στα μέτωπα, καθώς ο κίνδυνος να φουντώσει ξανά η φωτιά ήταν ορατός.
Ευχαριστίες προς τους εθελοντές
Τις ευχαριστίες του προς τους εθελοντές εξέφρασε ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Β. Καμπουράκης, ο οποίος δήλωσε τα εξής: Θα ήθελα να ευχαριστήσω από την καρδιά μου, όλους τους εθελοντές και ειδικά τους νέους ανθρώπους οι οποίοι μάχονται με τις φλόγες. Οι συμπολίτες μας αυτοί, δεν είναι οι αφανείς ήρωες αυτής της μεγάλης δοκιμασίας, που βιώνει το νησί μας στα τελευταία εικοσιτετράωρα. Είναι οι ουσιαστικοί ήρωες, είναι αυτοί που με αυταπάρνηση, μάχονται από την πρώτη στιγμή, παλεύουν με νύχια και με δόντια, για να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά.
Είναι πραγματικά συγκινητική η μεγάλη κινητοποίηση των Ροδιτών, οι οποίοι συνδράμουν με όλα τα διαθέσιμα μέσα, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων και των δυνάμεων πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας και του Δήμου μας.
Θέλω να εκφράσω την απεριόριστη ευγνωμοσύνη μου προς όλους τους εθελοντές, οι οποίοι με την ενεργή τους συμμετοχή στην κατάσβεση της φωτιάς, αποδεικνύουν ότι η Ρόδος μας είναι πολύ δυνατή, και θα νικήσει και αυτή την καταστροφή.
Αντίστοιχα, ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τους εθελοντές, ανέφερε τα εξής σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Το να προσπαθείς να φτιάξεις μια στοιχειώδη αντιπυρική ζώνη στις 3 τα ξημερώματα και με την φωτιά να σε απειλεί ή να την κυνηγάς, σίγουρα δεν είναι η λύση. Η χώρα χρειάζεται νέο πλαίσιο ως πρός αυτό το μεγάλο ζήτημα.


Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια τον θαυμασμό μου για αυτούς τους ανθρώπους που συνάντησα τη νύχτα στο μέτωπο. Τα νέα παιδιά που ήρθαν κατευθείαν από την δουλειά τους και ξενύχτησαν στο μέτωπο ήταν ιδιαίτερα συγκινητικά.
Όπως επίσης δεν υπάρχουν λόγια και για να πούμε το Ευχαριστώ, που οφείλουμε σε όλους. Ένστολους και μη, του κρατικού μηχανισμού και εθελοντές».
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι ΔΕ Καμείρου, Αταβύρου και Λινδίων με απόφαση του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας
Σχετικό αίτημα υπεβλήθη προχθές από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και τον δήμαρχο Ρόδου.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν, με απόφαση του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, οι Δημοτικές Ενότητες Καμείρου, Αταβύρου και Λινδίων του Δήμου Ρόδου λόγω της πυρκαγιάς που πλήττει την περιοχή.
Σχετικό αίτημα υπεβλήθη προχθές από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και τον δήμαρχο Ρόδου.
«Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας των Δημοτικών Ενοτήτων Καμείρου, Ατταβύρου και Λινδίων του Δήμου Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18-07-2023 στις παραπάνω περιοχές σύμφωνα με τα ανωτέρω 8 και 9 σχετικά. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 18 Ιανουαρίου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».
Ο Βασίλης Α. Υψηλάντης στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Στην αίθουσα επιχειρήσεων του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ενημερώθηκε ο Βασίλης Α. Υψηλάντης από τον υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Μάριο Αποστολίδη για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο μέτωπο της φωτιάς στην Ρόδο.
Ο υπαρχηγός ενημέρωσε τον βουλευτή Δωδεκανήσου για τη δυνατότητα περαιτέρω βοήθειας στο μέτωπο της Ρόδου.
Συνάντηση είχε επίσης με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, ο οποίος δήλωσε ότι αύριο θα έχει συνεργασία με όλους τους βουλευτές Δωδεκανήσου για τα μέτρα στήριξης που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τις περιοχές που πλήττονται από την φωτιά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου