Ρεπορτάζ

Αποτίμηση της επίσκεψης Σταϊκούρα στη Ρόδο από το Εργατικό Κέντρο

Κατ’ αρχήν θετική είναι η αποτίμηση της πρόσφατης επίσκεψης στη Ρόδο του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, για το Εργατικό Κέντρο Ρόδου.
Αυτό υπογράμμισε σε δηλώσεις που έκανε χτες στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Παναγιώτης Εγγλέζος λέγοντας όμως, πως ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω οικονομικές ενισχύσεις με συνέπεια να αναμένουν οι εργαζόμενοι έναν δύσκολο χειμώνα.
«Προσωπικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο τον υπουργό όσο και την Περιφερειακή Αρχή που κάλεσαν το ΕΚΡ να συμμετάσχει στη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στην ΠΝΑι. Από την δική μας πλευρά, ζητήσαμε την στήριξη των εργαζομένων σε αυτή την δύσκολη περίοδο καθώς και μια σειρά από παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν μέσω του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε κάποιες κατηγορίες συναδέλφων οι οποίοι δεν είχαν λάβει κανένα επίδομα ή οικονομικό βοήθημα, να έχουν δυνατότητα να πάρουν κάποια ενίσχυση. Επίσης, του θέσαμε το πρόβλημα που αφορά στις σχολικές καθαρίστριες. Υπάρχουν 5.000 σχολικές καθαρίστριες (πανελλαδικά), εκ των οποίων οι 1.000 είναι τρίωρης απασχόλησης. Ζητήσαμε να γίνουν όλες πλήρους απασχόλησης, αφού οι δήμοι (που έχουν την αρμοδιότητα) υποχρέωναν τις καθαρίστριες να εργάζονται με πλήρη απασχόληση. Το κόστος για την πλήρη απασχόληση των 1.000 καθαριστριών είναι 5εκ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η δέσμευση του κ. Σταϊκούρα είναι ότι θα το εξετάσει με το υπουργείο Εσωτερικών. Εμείς έχουμε ήδη εκπονήσει την σχετική πρόταση και μελέτη για το θέμα ενώ έχουμε έρθει σε επαφή με τους αρμόδιους του υπουργείου Εσωτερικών κι ευελπιστούμε ότι θα λυθεί το θέμα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
»Επιπλέον, ζητήσαμε από τον υπουργό να συμπεριλάβει στα μέτρα οικονομικής στήριξης, τους αμειβόμενους οδηγούς ταξί. Αν κι είχαμε κάνει τις απαραίτητες επαφές με το υπουργείο Εργασίας, πρέπει να παρέμβει το υπουργείο Οικονομικών. Το ίδιο συμβαίνει και για τους 120 εργαζόμενους στα ΚΑΕ του αεροδρομίου, οι οποίοι δεν έχουν λάβει καμία οικονομική ενίσχυση μέχρι σήμερα, επειδή είχαν περισσότερες ημέρες επιδότησης από τις 81 που προβλέπει ο Νόμος. Τα ΑΦΜ των εργαζομένων αυτών βρίσκονται ήδη στο γραφείο του υπουργού, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα το εξετάσει. Ωστόσο, ο κ. Σταϊκούρας ήταν πολύ προσεκτικός στις απαντήσεις που μας έδωσε. Οι δεσμεύσεις του για κάποια πράγματα είναι για εμάς ένα θετικό στοιχείο. Τέλος, ζητήσαμε να σταματήσει o διαχωρισμός των εποχιακά εργαζομένων ανάμεσα σε όσους έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης και σε όσους δεν έχουν. Ξεκαθαρίζω ότι δικαίωμα επαναπρόσληψης έχει κάθε εργαζόμενος που προσλαμβάνεται από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο και χωρίς η επιχείρηση να έχει εποχική μορφή. Ζητήσαμε να απαλειφθεί αυτός ο όρος και να θεωρείται ‘εποχικός’ ο εργαζόμενος βάσει των ενσήμων που απασχολείται σε τουριστική επιχείρηση».
Ο πρόεδρος του ΕΚΡ υπογράμμισε πως ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης αφού τα οικονομικά είναι πλέον περιορισμένα: «Ήταν ξεκάθαρος απέναντί μας. Από εδώ και στο εξής δεν θα υπάρξουν άλλες ενισχύσεις όπως αυτές που έγιναν λόγω της κρίσης που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού. Τουλάχιστον σε αυτό, ήταν ειλικρινής…»
Όσον αφορά στο ζήτημα της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά μας, ο κ. Εγγλέζος ανέφερε πως δεν αναλήφθηκε κάποια σαφής δέσμευση από τον ΥΠΟΙΚ αλλά έμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση σε κάποια προϊόντα και υπηρεσίες στα νησιά ώστε να διευκολυνθεί, η ζωή των νησιωτών. «Για εμάς είναι σημαντικό ότι ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τον Σεπτέμβρη με τον κ. Σταϊκούρα και εφόσον θα έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής σεζόν ώστε να υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για να βάλουμε πάλι στο τραπέζι όλα τα θέματα που απασχολούν τον τόπο και τους εργαζόμενους» είπε.
Η ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΣΕΖΟΝ
Σημειώνεται πως μόλις πρόσφατα στις 19 Ιουλίου 2021, καταβλήθηκαν τα χρήματα από τις μονομερείς δηλώσεις του περασμένου Μαΐου σε όσους είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΡ αυτή την περίοδο είναι ανοιχτό το πρόγραμμα ‘ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ’ ενώ για τον μήνα Ιούλιο, δεν υπάρχουν αναστολές.
«Όσον αφορά στην εικόνα της αγοράς εργασίας στη Ρόδο, παρά το γεγονός πως η τουριστική κίνηση ανεβαίνει σταδιακά και οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν ανοίξει, επικρατεί μια δυσάρεστη κατάσταση σε αρκετές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Σε μερικές περιπτώσεις, υπάρχει μεγάλη πίεση προς τους εργαζόμενους που αναγκάζονται να κάνουν παραπάνω ωράρια σε διάφορα πόστα –με λιγότερο κόστος ενώ άλλους να τους προσλαμβάνουν με τετράωρα. Επίσης υπάρχουν καταγγελίες από εργαζόμενους που δεν τους προσλαμβάνουν ή τους απειλούν με απόλυση επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί. Σε τελική ανάλυση, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι οι συνάδελφοι δεν θα καταφέρουν να απασχοληθούν με πλήρη μεροκάματα και τον χειμώνα, θα έρθουν αντιμέτωποι με την επάρκεια του αριθμού ενσήμων. Πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ, των Εργατικών Κέντρων Ρόδου και Κρήτης και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Τουρισμού – Επισιτισμού, είναι να διατηρηθεί το προνόμιο των 50 ενσήμων αφού οι περισσότεροι συνάδελφοι δεν θα καταφέρουν να συμπληρώσουν φέτος τα 120 ένσημα για να πάρουν ανεργία τον χειμώνα. Σε αυτό θα επιμείνουμε μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά μας» κατέληξε ο κ. Εγγλέζος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου