ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φθηνότερο το σούπερ μάρκετ λόγω ανταγωνισμού, προσφορών

news room 1 λεπτό ανάγνωση
δημοσίευμα

Η Ελ­λά­δα είναι φθη­νό­τε­ρη στα είδη σού­περ μάρ­κετ από ό,τι άλλες χώρες όπως η Αγ­γλία, η Γαλ­λία, η Ισπα­νία και η Πορ­το­γα­λία. Ερευ­να του Ιν­στι­τού­του Ερευ­νας Λια­νε­μπο­ρί­ου Κα­τα­να­λω­τι­κών Αγα­θών (ΙΕΛΚΑ) έδει­ξε ότι η Ελ­λά­δα, σε ονο­μα­στι­κές τιμές, είναι από 14% έως 39% πιο φθηνή σε ένα τυ­πι­κό κα­λά­θι σε σχέση με τις προ­α­να­φερ­θεί­σες χώρες. Πιο ακρι­βή είναι η Γαλ­λία (+39% σε σχέση με την Ελ­λά­δα), ενώ πιο κοντά στις χρε­ώ­σεις των ελ­λη­νι­κών σού­περ μάρ­κετ είναι εκεί­να της Πορ­το­γα­λί­ας (+14%). Για την αξιο­λό­γη­ση, το ΙΕΛΚΑ χρη­σι­μο­ποί­η­σε ένα τυ­πι­κό κα­λά­θι αγο­ρών που πε­ριέ­λα­βε 20 προ­ϊ­ό­ντα (π.χ. αλεύ­ρι, ανα­ψυ­κτι­κά κόλα, εμ­φια­λω­μέ­νο νερό, γάλα, απορ­ρυ­πα­ντι­κό πιά­των, κρεμ­μύ­δια, σπο­ρέ­λαιο κ.ά.).

Στην Ελ­λά­δα, το συ­γκε­κρι­μέ­νο κα­λά­θι κο­στί­ζει 46,68 ευρώ, ενώ στην Πορ­το­γα­λία 54,59 ευρώ, στην Ισπα­νία 56,96 ευρώ κ.ο.κ. Αξιο­ση­μεί­ω­το είναι ότι, όπως θα ανέ­με­νε κά­ποιος, οι δια­φο­ρές των χρε­ώ­σε­ων είναι πολύ με­γα­λύ­τε­ρες, αν εξαι­ρε­θεί η φο­ρο­λο­γία, δη­λα­δή ο ΦΠΑ.

Στη συ­γκε­κρι­μέ­νη πε­ρί­πτω­ση, το ίδιο κα­λά­θι κο­στί­ζει στις εξε­τα­ζό­με­νες χώρες από 19% έως 52% πε­ρισ­σό­τε­ρο απ’ ό,τι στην Ελ­λά­δα.

Σύμ­φω­να με την ΙΕΛΚΑ κα­τα­γρά­φε­ται άνοιγ­μα της ψα­λί­δας υπέρ των Ελ­λή­νων κα­τα­να­λω­τών με τις άλλες χώρες, λόγω έντα­σης του αντα­γω­νι­σμού. Σε σχέση με την προη­γού­με­νη μέ­τρη­ση της έρευ­νας (Νο­έμ­βριος 2016) κα­τα­γρά­φε­ται αύ­ξη­ση της δια­φο­ράς του ελ­λη­νι­κού κα­λα­θιού με τις άλλες χώρες κατά πε­ρί­που 3%. Η εξέ­λι­ξη απο­δί­δε­ται στην έντα­ση προ­σφο­ρών και εκ­πτώ­σε­ων την τε­λευ­ταία πε­ρί­ο­δο στην Ελ­λά­δα, αλλά και στην έντα­ση του αντα­γω­νι­σμού λόγω των πρό­σφα­των επι­χει­ρη­μα­τι­κών εξε­λί­ξε­ων στην ελ­λη­νι­κή αγορά. Αξί­ζει όμως να ση­μειω­θεί ότι συ­γκρι­τι­κά με τη Γαλ­λία και την Αγ­γλία η πο­σο­στιαία δια­φο­ρά με την Ελ­λά­δα φαί­νε­ται πως με­γα­λώ­νει εξαι­τί­ας κυ­ρί­ως του απο­πλη­θω­ρι­σμού στην Ελ­λά­δα και του πλη­θω­ρι­σμού σε αυτές τις χώρες, καθώς και λόγω των εξε­λί­ξε­ων της ισο­τι­μί­ας ευρώ-λίρας Αγ­γλί­ας που επη­ρε­ά­ζει τη σύ­γκρι­ση με την Αγ­γλία.

Η έρευ­να του ΙΕΛΚΑ διε­ξά­γε­ται σε εξα­μη­νιαία βάση και η τε­λευ­ταία διε­ξή­χθη τον Ιού­λιο 2017. Για την πα­ρού­σα ανά­λυ­ση συ­γκρί­θη­καν οι τιμές σε 20 υπο­κα­τη­γο­ρί­ες προ­ϊ­ό­ντων και εξε­τά­στη­κε ένα ση­μα­ντι­κό δείγ­μα πε­ρισ­σο­τέ­ρων από 2.300 τιμών προ­ϊ­ό­ντων σε 29 δια­φο­ρε­τι­κές αλυ­σί­δες σού­περ μάρ­κετ των πέντε χωρών, προ­κει­μέ­νου να υπο­λο­γι­στούν οι μέσες τιμές. Τα στοι­χεία πε­ρι­λαμ­βά­νουν τόσο τιμές προ­ϊ­ό­ντων σε προ­σφο­ρά όσο και προ­ϊ­ό­ντα ιδιω­τι­κής ετι­κέ­τας σε κάθε χώρα. Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, το ΙΕΛΚΑ ση­μειώ­νει ότι τον Ιού­λιο στην Ελ­λά­δα είναι 13% και 24% και είναι ση­μα­ντι­κά υψη­λό­τε­ρος από την Αγ­γλία (0%) και τη Γαλ­λία (10% και 5,5%), την Ισπα­νία (10% και 4%), την Πορ­το­γα­λία (13% και 6%), αλλά και τις πε­ρισ­σό­τε­ρες χώρες της Ε.Ε.

«Η βα­σι­κή δια­φο­ρά είναι», πα­ρα­δέ­χε­ται το ΙΕΛΚΑ, «ότι τρό­φι­μα που στην Ελ­λά­δα υπά­γο­νται στον υψηλό συ­ντε­λε­στή ΦΠΑ με 24% στις υπό­λοι­πες χώρες υπά­γο­νται στον χα­μη­λό συ­ντε­λε­στή ΦΠΑ, ο οποί­ος είναι και χα­μη­λό­τε­ρος του ελ­λη­νι­κού με 6%, 5,5%, 4% ή ακόμα και 0%». Ση­μειώ­νε­ται ότι η ει­σα­γω­γή ει­δι­κών φόρων κα­τα­νά­λω­σης (π.χ. καφές) δεν είναι δυ­να­τόν να συ­νυ­πο­λο­γι­στεί στα πα­ρα­πά­νω στοι­χεία.

Αντα­γω­νι­σμός

Το γε­νι­κό συ­μπέ­ρα­σμα που προ­κύ­πτει από την πα­ρα­πά­νω ανά­λυ­ση, σύμ­φω­να με το ΙΕΛΚΑ, είναι ότι το ορ­γα­νω­μέ­νο ελ­λη­νι­κό λια­νε­μπό­ριο τρο­φί­μων (σού­περ μάρ­κετ) πα­ρέ­χει στους Ελ­λη­νες κα­τα­να­λω­τές πρό­σβα­ση σε προ­ϊ­ό­ντα για το τυ­πι­κό του κα­λά­θι κατά μέσον όρο σε πολύ χα­μη­λό­τε­ρη τιμή, ακόμα και στα φθηνά προ­ϊ­ό­ντα των τυ­πι­κών 20 κα­τη­γο­ριών. Αυτό ση­μειώ­νει είναι απο­τέ­λε­σμα της ορ­γα­νω­μέ­νης προ­σπά­θειας των προ­μη­θευ­τών και των λια­νε­μπό­ρων για συ­γκρά­τη­ση των τιμών τα τε­λευ­ταία χρό­νια. Η τάση αυτή με μι­κρές δια­κυ­μάν­σεις είναι δια­χρο­νι­κή την τε­λευ­ταία 5ετία που πραγ­μα­το­ποιεί­ται η συ­γκε­κρι­μέ­νη έρευ­να από το ΙΕΛΚΑ.

Κα­θη­με­ρι­νή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.