• Οι συναλλασσόμενοι είναι ψύχραιμοι και δεν διακατέχονται από αγωνία ή πανικό
  • Σοβαρό «αγκάθι» οι επιταγές, περιορισμένα τα αιτήματα για άνοιγμα θυρίδων

Αύξηση παρουσίασε και χθες η κίνηση στα υποκαταστήματα των τραπεζών τα οποία λειτουργούν κανονικά από την περασμένη Δευτέρα 20 Ιουλίου, που έληξε η τραπεζική αργία.
Στην πλειονότητά τους οι πολίτες ζητούσαν μεταξύ άλλων πληροφορίες από τους τραπεζικούς υπαλλήλους για την πληρωμή δόσεων για τα δάνειά τους, την εξόφληση λογαριασμών ΔΕΚΟ, την αποστολή εμβασμάτων, και την εξαργύρωση επιταγών Παράλληλα, ενημερώνονταν για τις αναλήψεις μετρητών και τα όρια που έχουν επιβληθεί.
«Αγκάθι» όμως και στη Ρόδο είναι οι επιταγές, που εκδόθηκαν στη διάρκεια της τραπεζικής αργίας. Όπως εξήγησαν στη «δ» στελέχη των τραπεζών αρκετές από αυτές δεν έχουν καλυφθεί ακόμη με τα ανάλογα χρηματικά ποσά, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί τεράστιο θέμα.
Μικρότερο του αναμενόμενου είναι το ενδιαφέρον για τις θυρίδες που έχουν εκμισθωθεί από δεκάδες Ροδίτες στις τράπεζες.
Ομιλώντας στη «δ» ο διευθυντής του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς, που λειτουργεί στην πλατεία Χαρίτου κ. Δημήτρης Παπαντωνίου, δήλωσε πως η κίνηση είναι αυξημένη και ότι οι υπάλληλοι κάνουν ό,τι μπορούν για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες.

«Με ψυχραιμία οι υπάλληλοι αντιμετωπίζουν ό,τι ανακύπτει και εξυπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πελάτες. Και οι συναλλασσόμενοι όμως είναι ψύχραιμοι και δεν διακατέχονται από αγωνία ή πανικό. Τακτοποιούν με ηρεμία τις υποθέσεις τους», δήλωσε ο κ. Δημήτρης Παπαντωνίου και πρόσθεσε πως ακόμη και τις ημέρες της τραπεζικής αργίας δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα.
«Το κατάστημά μας ήταν σε λειτουργία, αλλά δεν μπορούσε να δεχθεί συναλλαγές πέρα από εκείνες που είχαν καθοριστεί με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Οι υπάλληλοι μας φρόντιζαν ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες που περίμεναν για να αναλάβουν χρήματα από τις ταμειολογιστικές μηχανές και τους πρόσφεραν νερό και χυμούς», δήλωσε ο κ. Παπαντωνίου.
Σε ερώτηση αν παρουσιάζουν αύξηση τα αιτήματα για χορήγηση χρεωστικών καρτών, ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε:
«Πράγματι παρουσιάζουν αύξηση τα αιτήματα. Ενεργοποιήσαμε πολύ γρήγορα πάρα πολλές κάρτες και τις χορηγήσαμε στους πελάτες μας. Άμεσα παραδίδαμε και κωδικούς για την χρήση Web Banking».
Σχετικά με τις θυρίδες ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε πως η κίνηση δεν σημείωσε την αναμενόμενη αύξηση.
«Διαθέτουμε ίσως τις περισσότερες θυρίδες στη Ρόδο. Τα αιτήματα για το άνοιγμά τους ήταν πολύ λιγότερα από όσα αναμέναμε. Το ένα τέταρτο των πελατών ζήτησαν άδεια για να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο των θυρίδων που έχουν μισθώσει», δήλωσε ο κ. Παπαντωνίου.
Σε ερώτηση σχετικά με το χρόνο που μεσολαβεί μέχρις ότου οι πελάτες να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο των θυρίδων τους, ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε:
«Οι πελάτες επικοινωνούν με την τράπεζα, κλείνουν ραντεβού και την επόμενη ημέρα έχουν πρόσβαση στις θυρίδες τους».
Η Αlpha Bank
«Το κατάστημα λειτουργεί κανονικά και ο κόσμος εξυπηρετείται στο πλαίσιο όσων αναφέρονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Η κίνηση παρουσιάζει αύξηση γιατί οι τράπεζες ήταν κλειστές για τρεις εβδομάδες. Προσπαθούμε στο μέτρο του δυνατού να καλύψουμε όλα τα αιτήματα. Αυξήσαμε και το προσωπικό στα τμήματα όπου υπάρχει μεγάλη προσέλευση», δήλωσε ο διευθυντής του κεντρικού καταστήματος της Αlpha Bank κ. Μιχάλης Μάχλης.
Σε ερώτηση αν και οι πελάτες της Αlpha Bank έχουν πρόσβαση στις θυρίδες τους, ο κ. Μάχλης δήλωσε:
«Οι πελάτες έχουν πρόσβαση στις θυρίδες τους. Δεν υπάρχουν όμως και πολλά αιτήματα».
Σχετικά με τα αιτήματα για τη χορήγηση χρεωστικών καρτών, ο κ. Μάχλης δήλωσε πως έχουν εκδοθεί αρκετές κάρτες.
«Οι πολίτες έχουν αρχίσει να συνηθίζουν τη χρήση χρεωστικών καρτών εξαιτίας της τραπεζικής αργίας. Δεν υπάρχουν και άλλες επιλογές»
Σε ερώτηση σχετικά με την πληρωμή των δανείων ο διευθυντής του κεντρικού καταστήματος της Αlpha Bank δήλωσε πως αναμένεται η έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου.
Στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τις επιταγές αναφέρθηκε ο υποδιευθυντής του κεντρικού καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας κ. Παναγιώτης Στόκας.
«Υπάρχει μεγάλο θέμα με τις επιταγές που έχουν εκδοθεί στη διάρκεια της τραπεζικής αργίας. Έχουν δοθεί σαφείς εντολές για τη σφράγισή τους. Η προθεσμία μετράει από σήμερα όμως για να συμβούν αυτά που ο νόμος ορίζει», εξήγησε ο κ. Παναγιώτης Στόκας.
Σε ερώτηση σχετικά με την κίνηση, ο κ. Στόκας δήλωσε, πως παρουσιάζει πολύ μεγάλη αύξηση.
«Η κίνηση παρουσιάζει πολύ μεγάλη αύξηση. Ειδικά για τις επιταγές τα αιτήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σε μια ημέρα. Θα χρειαστεί χρόνος για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Υπάρχουν προθεσμίες για τις επιταγές. Αν δεν τις τηρήσουμε, κινδυνεύουμε εμείς γιατί δεν πράξαμε όσα προβλέπει η σχετική εγκύκλιος», δήλωσε ο κ. Στόκας.
Όπως διευκρίνισαν τα στελέχη των τραπεζών, το όριο ημερήσιας ανάληψης χρημάτων παραμένει στα 60 ευρώ, ωστόσο στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας το ποσό που μπορεί να αντληθεί σωρευτικά διαμορφώνεται έως τα 300 ευρώ.
Από το Σάββατο 25 Ιουλίου, και για κάθε εβδομάδα που θα ακολουθεί (δηλαδή Σάββατο με Σάββατο), θα μπορεί κάποιος να παίρνει ή κάθε μέρα 60 ευρώ ή σωρευτικά έως 420 ευρώ σε μια ανάληψη στο τέλος της εβδομάδας.
Σε περίπτωση που αυτήν την εβδομάδα δεν γίνει κάποια ανάληψη, δεν επιτρέπεται την επόμενη η άντληση ποσού 300 ευρώ + 420 ευρώ, αλλά μόνο 420 ευρώ, που αντιστοιχεί στο εβδομαδιαίο όριο.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ