Ρεπορτάζ

Κολιάδης: «Με προβλημάτισε πάρα πολύ αυτή η αξιολόγηση του Υπουργείου Εσωτερικών – Αισθάνομαι σαν… φτωχός συγγενής»

• Η Πολιτική Προστασία, τα αιτήματα των δημάρχων και η αξιολόγηση του υπουργείου Εσωτερικών • Λέκκας: «Η κλιματική κρίση είναι εδώ και επιφέρει προβλήματα – Η νησιωτικότητα στο μικροσκόπιο για την αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων»

Η πολιτική προστασία, η οχύρωση των δήμων απέναντι σε φυσικούς κινδύνους, αλλά και ο προβληματισμός των αιρετών για την αντιμετώπιση των αιτημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης του πρώτου βαθμού από την κυβέρνηση, κυριάρχησαν στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.
Στην ενημέρωσή του, ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, παρουσίασε περιληπτικά τον πιλοτικό οδικό χάρτη επιχειρησιακού σχεδιασμού και διαχείρισης φυσικών κινδύνων στους Δήμους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει η ΠΕΔ με το ΕΚΠΑ) ενώ, τοποθετούμενος σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα στα νησιά όπως σε Ρόδο, Κρήτη, Κάσο και Κάρπαθο –με σημείο αιχμής τη Σαντορίνη που δέχτηκε και το μεγαλύτερο πλήγμα-, επεσήμανε πως «έχει περάσει η κρίση. Θα υπάρξουν μικροσεισμοί αλλά δεν θα μας ανησυχήσουν» -όπως ανέφερε.
Ο κ. Λέκκας, επικαλούμενος χάρτες και στοιχεία πάνω στα βασικά στοιχεία του προγράμματος υπογράμμισε τα εξής:
«Η κλιματική κρίση είναι εδώ και, δυστυχώς, επιφέρει προβλήματα. Τα φυσικά φαινόμενα τα οποία διαμόρφωσαν τον χώρο του Αιγαίου, σήμερα καθίστανται καταστροφικά (και με την παρέμβαση του ανθρώπου). Εμείς καλούμαστε να τα αντιμετωπίσουμε την ώρα που οι προβλέψεις είναι ανησυχητικές σχετικά με την άνοδο της θερμοκρασίας κ.ο.κ. Πρέπει να δούμε το νέο θεσμικό πλαίσιο της πολιτικής προστασίας που είναι πολύ σύγχρονο και δίνει, πλέον, ρόλο και στους Δήμους. Ωστόσο, δεν αντιστοιχούν στα ποσά που λαμβάνουν οι Δήμοι για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους που προκύπτουν από το θεσμικό πλαίσιο. Το βέβαιο είναι ότι οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να κοιτάξουν ξανά το νέο θεσμικό πλαίσιο ώστε να διαχειριστούν τα νέα στοιχεία με σημείο αιχμής τη στελέχωση των υπηρεσιών επί τούτου. Τα νησιά, έχουν μεγάλο πρόβλημα, δεδομένου ότι η νησιωτικότητα δημιουργεί επιπλέον προβλήματα, καθώς η πρόσβαση δεν είναι εύκολη. Συνεπώς, τις πρώτες δύσκολες ώρες που θα υπάρχει ένα έκτακτο φυσικό φαινόμενο, θα κληθούν να αντεπεξέλθουν μόνες τους οι κατά τόπους υπηρεσίες, μέχρι να έρθει η βοήθεια. Προτείνουμε επιχειρησιακό σχεδιασμό που συντάσσεται με το νέο θεσμικό πλαίσιο καθώς, ο κίνδυνος στα νησιά ολοένα και μεγαλώνει. Εμείς καλούμεθα να αντεπεξέλθουμε με όσα μέσα διαθέτουμε». Και επανέλαβε την πρότασή του για τη διεξαγωγή μιας διαδικτυακής ημερίδας για εκτενέστερη ενημέρωση στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Απαντώντας σε ερώτηση του τέως δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη, είπε πως όταν βλέπουμε πολλούς και μικρούς σεισμούς, δεν θεωρούνται σημάδι ανησυχίας αλλά απαιτείται καλή προετοιμασία: «Ο χώρος του Αιγαίου διαμορφώθηκε από σεισμούς. Είναι φαινόμενα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, υπάρχουν εδώ και εκατομμύρια χρόνια αλλά, πρέπει να οργανωθούμε ώστε να μειώσουμε όσο μπορούμε τις επιπτώσεις. Καλό θα ήταν να ξεκινήσει από τον Οκτώβριο ένας κύκλος εκπαίδευσης και ενημέρωσης στα στελέχη των Δήμων ώστε να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο».
Ο δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης
Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της αξιολόγησης των Δήμων, που παρουσίασε πρόσφατα στο Μαξίμου ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του σχετικά με τη διαδικασία που έγινε αυτή η αξιολόγηση.
«Θεωρώ, ότι ήταν πραγματικά ένα πολύ μεγάλο ατόπημα. Εμένα προσωπικά, με προβλημάτισε πάρα πολύ αυτή η αξιολόγηση. Από μία συζήτηση που έκανα με συναδέλφους, θεωρούν όλοι, ότι αυτό που κατάφεραν για μία ακόμα φορά να κάνουν ήταν να δώσουν για μία ακόμα φορά το δικαίωμα σε οποιονδήποτε φορέα, πολίτη να μας αξιολογήσει και να μας κρίνει και να χρησιμοποιηθεί πέρα από την ουσία του πράγματος.
Αξιολογήθηκε η υπηρεσία που έχει να κάνει με το Τμήμα Αλλοδαπών. Πώς μπορεί να αξιολογήσει κάποιος ένα τμήμα ή μία διεύθυνση αν δεν την έχει επισκεφτεί; Αυτοί που πάνε δηλαδή για ένα διαβατήριο και δεν είναι Έλληνες υπήκοοι, τους ρώτησαν και απάντησαν ότι η υπηρεσία αυτή ήταν ή δεν ήταν καλή; Επίσης, δημοτικά ιατρεία αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στη Ρόδο, δε λειτουργούν, αλλά αξιολογήθηκαν… δημοτική αστυνομία το ίδιο, αξιολογήθηκε.
Διαβάσαμε ότι το οδικό δίκτυο της Κω είναι το χειρότερο στην Ελλάδα. Ποιο είναι το μέτρο σύγκρισης; Μπήκαν λοιπόν σε έναν… κουβά όλες οι υπηρεσίες, βγήκε ένας παρονομαστής, έγινε διαίρεση και βγήκε 2,8 για τη Ρόδο.
Πρέπει να βρίσκουμε λύσεις αλλά και να πιέζουμε προς την κεντρική εξουσία. Έχω κουραστεί να με βλέπουν σαν κομματικό αντίπαλο (επειδή παραβρέθηκα σε εκδήλωση για τα προβλήματα του ΓΝΡόδου). Δυσκολεύομαι όταν πρέπει να πείσω ότι υπάρχει υποστελέχωση. Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις για να ακουστούν οι φωνές μας, να δώσουμε μάχες και να διεκδικήσουμε τα αιτήματά μας.
Αισθάνομαι σαν… “φτωχός συγγενής” –δεν μιλάω για την οικονομική ενίσχυση, για την αφαίμαξη χωρίς ανταποδοτικότητα, μιλάω για τις ελλείψεις σε προσωπικό και τη φοβερή υποστελέχωση σε όλα τα επίπεδα» και απηύθυνε έκκληση ώστε να γίνουν όλοι μαζί πιο διεκδικητικοί και να δουν πώς θα διαμορφωθεί η “επόμενη μέρα”.
Σχετικά με τον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης δεν έχουμε τίποτε νεώτερο προς το παρόν…».
Ο κ. Κολιάδης ζήτησε να συζητηθεί το θέμα με τις Πολεοδομίες επειδή οι Δήμοι επιθυμούν να διατηρήσουν την αρμοδιότητα, υπό την προϋπόθεση ότι απαιτείται επαρκής στελέχωση.
Τοποθετήσεις
Ακολούθησαν τοποθετήσεις δημάρχων, οι οποίοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τις εξελίξεις, ζητώντας να γίνει μια συνεδρίαση διά ζώσης όπου θα τεθούν όλα τα θέματα που απασχολούν τους Δήμους. Επιπλέον, προτάθηκε να γίνει μια συνεδρίαση της ΠΕΔ με συμμετοχή της ΚΕΔΕ, όπου θα τεθούν όλα τα θέματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και τα αιτήματα των αιρετών προς την κβέρνηση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου