Τοπικές Ειδήσεις

Γιάννης Χατζής, Πρόεδρος της ΠΟΞ: «Αυξημένο ενδιαφέρον για last-minute κρατήσεις»

• Έχει ήδη ανασταλεί ο τουρισμός από το Ισραήλ, λόγω του πολέμου • Σε ποιες περιοχές οι επιπτώσεις είναι εντονότερες • Δεν υπάρχει ανησυχία για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές • Οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες «απειλούν» βασικές οικονομικές προβλέψεις

Η πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή, προκαλεί τριγμούς και αλυσιδωτές αντιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία. Από αυτό δεν μπορεί να ξεφύγει ο τουρισμός, που αποτελεί έναν πολύ ευαίσθητο κλάδο, ο οποίος επηρεάζεται άμεσα.
Την ίδια ώρα, πληροφορίες που βλέπουν τη δημοσιότητα αναφέρουν ότι για φέτος, ενώ είχε προβλεφθεί αύξηση τουριστικών εσόδων κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, το κλείσιμο των αεροδρομίων στο Ισραήλ καθιστά ήδη τις απώλειες μετρήσιμες και αυξάνει την ανησυχία.
Οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, υπό τον φόβο γενικευμένης σύρραξης, προμηνύει πολυπαραγοντικές επιπτώσεις στην οικονομία και κυρίως σε κλάδους όπως το εμπόριο, η ναυτιλία και φυσικά, ο τουρισμός. Οι τουριστικοί φορείς και επαγγελματίες του κλάδου παρακολουθούν τις εξελίξεις, παραμένοντας, για την ώρα, ψύχραιμοι απέναντι στις όποιες πιθανές ζημίες.
Η έκταση που θα λάβουν οι ζημίες θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή και τις συνέπειες. Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, κάθε μέρα που περνάει δημιουργεί ζημιά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2024, οι επισκέψεις μόνο από το Ισραήλ έφτασαν τις 621.000, με μερίδιο 1,7% επί του συνόλου, οι διανυκτερεύσεις ανήλθαν στα 3,93 εκατομμύρια και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 419 εκατ. ευρώ. Για το 2025, οι (αρχικές) εκτιμήσεις έκαναν λόγο για σημαντική αύξηση, με δεδομένη και τη μεγάλη άνοδο των προγραμματισμένων πτήσεων.
Η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη από το Ισραήλ κινείται στα επίπεδα των 650 ευρώ και ξεπερνά τον μέσο όρο της χώρας, ενώ κυριότεροι προορισμοί είναι η Θεσσαλονίκη, η Κρήτη, η Κως και η Ρόδος.
Το πώς θα διαμορφωθεί η εικόνα και η πορεία του φετινού τουρισμού εξαρτάται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, αν και οι ευρωπαϊκές αγορές δεν δείχνουν να αντιδρούν αρνητικά, μέχρι στιγμής.
Για το θέμα μίλησε στη “δημοκρατική” ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Γιάννης Χατζής, αναλύοντας τις τελευταίες εξελίξεις στον τουρισμό:
Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Χατζή:
«Ο τουρισμός είναι εγγενώς ευάλωτος σε κάθε γεωπολιτική ή οικονομική αναταραχή.
Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, αν και δεν έχει προκαλέσει γενικευμένες ακυρώσεις, έχει ήδη αναστείλει ουσιαστικά τον τουρισμό από το Ισραήλ, μια αγορά υψηλής κατά κεφαλήν δαπάνης, με περίπου 700.000 αφίξεις το 2024 και πρόβλεψη για άνοδο στις 800.000 το 2025.
Ήδη τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μείωση κατά 11% στις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από το Ισραήλ προς την Ελλάδα για την περίοδο Ιουλίου – Οκτωβρίου, γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες για το επόμενο διάστημα.
Η επίπτωση θα είναι εντονότερη σε περιοχές με υψηλή εξάρτηση, όπως τα Ζαγοροχώρια, ενώ σε προορισμούς όπως η Ρόδος, που καταγράφει μεν 150.000 αφίξεις Ισραηλινών αλλά σε σύνολο 3 εκατομμυρίων, το αποτύπωμα αναμένεται πιο ήπιο.
Όσον αφορά στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, δεν καταγράφεται μέχρι στιγμής κάποια ανησυχητική τάση, αντιθέτως, παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για last-minute κρατήσεις».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου