Τοπικές Ειδήσεις

Τη στήριξη των παραγωγών οπωροκηπευτικών προϊόντων των νησιών που η παραγωγή τους μένει αδιάθετη, πρότεινε ο Μάνος Κόνσολας

Το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών προϊόντων στις νησιωτικές περιοχές, ανέδειξε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Με παρέμβασή του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι οι αγρότες και οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών προϊόντων στις νησιωτικές περιοχές, αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης αφού η παραγωγή και τα προϊόντα τους παραμένουν αδιάθετα.

Τα προϊόντα αυτά απορροφούνταν από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Η αναστολή λειτουργίας της εστίασης για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά και οι αρνητικές συνέπειες της πανδημίας στον τουρισμό, αφού πολλά ξενοδοχεία δεν άνοιξαν, έχουν εντείνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στα νησιά.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρει ότι με δεδομένη την αδυναμία διάθεσης των προϊόντων τους σε άλλες αγορές, λόγω εγγενών προβλημάτων και αυξημένου μεταφορικού κόστους, αναδεικνύεται η ανάγκη ενίσχυσης τους στο πλαίσιο αποζημιώσεων από τις συνέπειες της πανδημίας, έτσι όπως διαμορφώθηκε με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής C(2020) 1863 final/19.3.2020, η οποία δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να στηρίζουν τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της έξαρσης της νόσου COVID-19.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

 

ΘΕΜΑ: «Στήριξη των παραγωγών οπωροκηπευτικών προϊόντων των νησιωτικών περιοχών»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Οι αγρότες και οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών προϊόντων στις νησιωτικές περιοχές, αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης αφού η παραγωγή και τα προϊόντα τους παραμένουν αδιάθετα.

Τα προϊόντα αυτά απορροφούνταν από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, όπως επιχειρήσεις και εστιατόρια.

Η αναστολή λειτουργίας της εστίασης για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και οι αρνητικές συνέπειες της πανδημίας στον τουρισμό, έχουν εντείνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στα νησιά.

Με δεδομένη την αδυναμία διάθεσης των προϊόντων τους σε άλλες αγορές, λόγω εγγενών προβλημάτων και αυξημένου μεταφορικού κόστους, αναδεικνύεται η ανάγκη

ενίσχυσής τους στο πλαίσιο αποζημιώσεων από τις συνέπειες της πανδημίας, έτσι όπως διαμορφώθηκε με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής C(2020) 1863 final/19.3.2020, η οποία δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να στηρίζουν τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της έξαρσης της νόσου COVID-19.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν γνωρίζει το μέγεθος του προβλήματος που βιώνουν οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών προϊόντων στα νησιά με την παραγωγή τους να έχει μείνει αδιάθετη και εάν προτίθεται να προχωρήσει στη χορήγηση αποζημιώσεων και οικονομικής ενίσχυσης.

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου