Τοπικές Ειδήσεις

«Σκόνταψε» στη γραφειοκρατία η μελέτη για το ελάφι της Ρόδου

Συνεχίζονται οι καθυστερήσεις -λόγω γραφειοκρατίας- της μελέτης καταγραφής και διαχείρισης του πληθυσμού των ελαφιών dama dama στο νησί της Ρόδου.
Όπως έγραψε η «δ», ενώ η ΠΝΑΙ συμμετέχει στην προσπάθεια αντιμετώπισης και διαχείρισης του προβλήματος, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του θέματος –αν και δεν έχει την αρμοδιότητα- η απόφαση «κόλλησε» στην γραφειοκρατία.
Θυμίζουμε πως η συμβολή της ΠΝΑΙ στην αντιμετώπιση του σοβαρού ζητήματος που έχει ανακύψει με την μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των ελαφιών dama – dama στο νησί της Ρόδου, με την χρηματοδότηση της μελέτης καταγραφής και διαχείρισης του πληθυσμού τους από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το κόστος της οποίας θα καλύψει εξ ολοκλήρου η ΠΝΑΙ, είχε αποφασιστεί σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον περιφερειάρχη, κ. Γιώργο Χατζημάρκο με τον τέως γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, κ. Νίκο Θεοδωρίδη, συμμετέχοντος και του αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη.
Τον περασμένο Ιούλιο, ειδικότερα, ο κ. Χατζημάρκος, υπέγραψε σχετική Προγραμματική Σύμβαση με θέμα «Μελέτη της οικολογίας και μέτρα διαχείρισης του Πλατωνιού (Dama dama) στη Ρόδο, την οποία συνυπέγραψαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σωκράτης Φάμελλος και ο τέως γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, κ. Θεοδωρίδης, βάσει της οποίας, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου χρηματοδοτεί τη μελέτη με το ποσό των 300.000 ευρώ.
Η συνάντηση είχε γίνει σε συνέχεια ειδικής σύσκεψης που είχε προηγηθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπό την προεδρία του κ. Φάμελλου, όπου συζητήθηκαν τόσο οι ζημιές που προκαλούν τα ελάφια στις καλλιέργειες και οι έντονες διαμαρτυρίες του αγροτικού κόσμου στην κεντρική και Νότια Ρόδο, όσο και η ανάγκη καταγραφής του πληθυσμού τους, προϋπόθεση για την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης των προβλημάτων στις αγροτικές περιοχές του νησιού.
Στη συνάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, είχε συμφωνηθεί να εκπονηθεί άμεσα μια μελέτη από τους ειδικούς επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία θα καταδείξει όλα τα στοιχεία σχετικά με τον πληθυσμό των ελαφιών και θα προτείνει σενάρια διαχείρισης του πληθυσμού αυτού.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπως δεσμεύτηκε δια του περιφερειάρχη και του αντιπεριφερειάρχη, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του θέματος, συμμετέχει στην προσπάθεια αντιμετώπισης και διαχείρισής του, και, ενώ για μια ακόμη φορά δεν έχει την αρμοδιότητα, χρηματοδοτεί το έργο, αναλαμβάνοντας το συνολικό κόστος της μελέτης, με το ποσό των 300.000 ευρώ.
Έκτοτε, η υπόθεση με την υπογραφή της μελέτης καθυστερεί για γραφειοκρατικούς λόγους.
«Η αρμοδιότητα για το θέμα αυτό, δεν ανήκει ούτε στην ΠΝΑΙ, ούτε στον Δήμο Ρόδου. Ανήκει αποκλειστικά στο υπουργείο Περιβάλλοντος, στην Δασική Υπηρεσία και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ωστόσο, με την σχετική προγραμματική σύμβαση που υπογράψαμε, προχωρήσαμε στην διαδικασία για την εκπόνηση μελέτης ώστε να αποτυπωθούν επιστημονικά και να εξεταστούν οι συνθήκες διαβίωσης του ελαφιού της Ρόδου, των διατροφικών τους συνηθειών κ.λπ. ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για την διαχείριση του προβλήματος. Μέχρι σήμερα, τηρήθηκε μόνον ένα μέρος της συμφωνίας, αυτού που υπεγράφη με το υπουργείο Περιβάλλοντος. Εμείς ζητήσαμε και την παρέμβασή του υπουργείου, για την λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των πληγέντων (παραγωγών) από τις ζημιές που προκαλούν τα ελάφια. Εδώ και χρόνια, τεράστιες εκτάσεις και καλλιέργειες καταστρέφονται, με συνέπεια οι παραγωγοί της Ρόδου να είναι εξαγριωμένοι αφού δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για την αποζημίωσής τους. Σήμερα, μετά και από μια τροποποίηση που έγινε στην σύμβαση, περιμένουμε να περάσει από έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου προκειμένου να εφαρμοστεί η μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόσο ο πρώτος όσο και ο δεύτερος βαθμός, έκαναν το καθήκον τους, κι ας μην έχουν αρμοδιότητα. Από εκεί και πέρα, οι αρμόδιες υπηρεσίες, οφείλουν να βρουν μια λύση και  να αποζημιώσουν τους αγρότες και παραγωγούς του νησιού» δήλωσε ο κ. Ζαννετίδης.
Σημειώνεται πως από το 2016, υπήρχαν αρκετά παράπονα από αγρότες και παραγωγούς της Νότιας Ρόδου σχετικά με το μείζον ζήτημα που προκαλούν στις καλλιέργειες τα ελάφια ενώ είχαν πραγματοποιηθεί και άλλες συναντήσεις και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου είχαν επιδοθεί ψηφίσματα και από την δημοτική αρχή Ρόδου.
Στα αιτήματα περιλαμβάνονταν –πέραν των αποζημιώσεων για τις ζημιές- και η εκπόνηση μελέτης βοσκοϊκανότητας και καταμέτρησης του υπάρχοντος πληθυσμού των ελαφιών, σε περιοχές natura να δημιουργηθούν ζώνες προστασίας των ελαφιών που θα αποτελούν επισκέψιμους χώρους κ.λπ.
Επιπλέον, υπάρχει το ζήτημα της ανεξέλεγκτης αύξησης του αριθμού των ελαφιών στην Ρόδο γι αυτό και πρέπει να βρεθούν οι ενδεδειγμένες λύσεις, καθώς το ελαφάκι – σύμβολο του νησιού μας, παραμένει προστατευόμενο είδος αφού είναι μοναδικό σε όλο τον κόσμο.

Θυμίζουμε, ότι το Ελαφάκι της Ρόδου δεν μπορεί να ζήσει σε άλλες κλιματικές συνθήκες ενώ δεν έχει υποστεί καμία ανάμειξη με άλλα είδη από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Τα Ελαφάκια της Ρόδου (Dama – Dama) αποτελούν μέρος του ροδίτικου φυσικού περιβάλλοντος εδώ και 8.000 χρόνια.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου