Ρεπορτάζ

Βάζουν «λουκέτο», το ένα μετά το άλλο, τα εστιατόρια!

Εξοντωτικοί είναι οι έλεγχοι στα εστιατόρια της Ρόδου όχι μόνο για φορολογικές, αλλά και για υγειονομικές παραβάσεις. Κάθε εστιατόριο μπορεί να δεχθεί ελεγκτές δύο και τρεις φορές την εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, η υψηλή φορολογία και οι αναδουλειές λόγω του all inclusive, καθιστούν σχεδόν αδύνατη την επιβίωση των εστιατορίων.
Από τα 1050 εστιατόρια που υπήρχαν στη Ρόδο έχουν απομείνει περίπου 700, ενώ κάποια έχουν μετατραπεί σε ταχυφαγεία και σε σνακ μπαρ στην προσπάθεια των ιδιοκτητών τους να μειώσουν τα εργατικά-λειτουργικά κόστη. Κι ενώ ταβέρνες και εστιατόρια υπόκεινται σε τόσο αυστηρούς ελέγχους, καντίνες και καφε μπαρ που σερβίρουν (παράνομα) φαγητό, μένουν στο απυρόβλητο.
«Είναι πραγματικά σαρωτικοί οι έλεγχοι στα εστιατόρια. Μία επιχείρηση μπορεί να δεχθεί έλεγχο 2-3 φορές την εβδομάδα. Πλέον έχουμε επισκέψεις ακόμη και από τελεωνειακούς οι οποίοι έρχονται να ελέγξουν εάν η σούμα που σερβίρουμε είναι ντόπια, ελληνική ή εισαγόμενη, έχουμε κλιμάκια του ΕΦΕΤ που ελέγχουν εάν σερβίρουμε λευκό τυρί και αν αυτό αναφέρεται ρητά, υποχρεούμαστε να διαθέτουμε καταλόγους για τυφλούς… Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στη συχνότητα των ελέγχων του ΣΔΟΕ. Την ίδια στιγμή καντίνες και διάφορα καφέ μπαρ που σερβίρουν πλέον φαγητό, δεν ελέγχονται από κανένα. Μπορεί ο δήμος να επιβάλλει πρόστιμα στα εστιατόρια για δύο ή τρία τραπέζια που θα έχουν έξω, ενώ με τις καντίνες, με 300-400 τραπεζοκαθίσματα, δεν ασχολείται κανείς. Αυτό το επισημάναμε στην τελευταία μας συνάντηση στο δήμαρχο…», τόνισε ο κ. Γ. Κλούβας.
Ο πρόεδρος των εστιατόρων αναφέρει παραπέρα, ότι σε περίπτωση που συνεχισθεί η εξάπλωση του all inclusive τα εστιατόρια στην πόλη της Ρόδου, που ήδη φυτοζωούν, δεν θα σταυρώνουν πελάτη. Συγκεκριμένα δηλώνει:

«Παρόλη την αύξηση της τουριστικής κίνησης, δεν αυξάνεται η πελατεία των εστιατορίων. Το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει στην πόλη της Ρόδου. Αν δεν μπει φραγμός στην εξάπλωση του all inclusive, δεν θα σταυρώνουν πελάτη τα εστιατόρια. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα για τον κλάδο εστίασης. Είναι και η αύξηση της φορολογίας στη μέση που μας έχει γονατίσει. Πολλοί επαγγελματίες είναι εγκλωβισμένοι σε μία κατάσταση από την οποία δεν μπορούν να ξεμπερδέψουν εύκολα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου