ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΦΠΑ: Που οδηγεί η… κολοκυθιά με τους συντελεστές

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΦΠΑ

Με το παι­χνίδι της κολο­κυ­θιάς αρχίζει να μοιάζει η δια­πραγ­μά­τευση στο Brussels Group σχετικά με τις αλλαγές στον ΦΠΑ και μέχρι να κατα­λή­ξουν οι δυο πλευρές σε συμ­φω­νία, όσοι παρα­κο­λου­θούν μέρα με τη μέρα τις προ­τά­σεις έχουν εξα­σφα­λί­σει ένα εισι­τή­ριο για το… φρε­νο­κο­μείο.

Το παζάρι ξεκί­νησε από το ιδανικό σενάριο, το οποίο όμως δεν κράτησε παρά μια μέρα. Εμπνευ­στής του ο Γ. Βαρου­φά­κης. Προ­έ­βλεπε διπλούς συντε­λε­στές 15% με κάρτα 18% χωρίς κάρτα για την συντρι­πτική πλειο­ψη­φία των αγαθών και υπη­ρε­σιών και 6,5% με κάρτα 9,5% χωρίς για τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία, εφη­με­ρί­δες. Το σενάριο αυτό απορ­ρί­φθηκε πολύ σύντομα από τους Θεσμούς.

Έτσι, η ελλη­νική κυβέρ­νηση πέρασε στο Plan B: Τρεις συντε­λε­στές. 7% για τα βασικά είδη δια­τρο­φής, τα φάρμακα και τα βιβλία, 14% για ξενο­δο­χεία, τρόφιμα και εστίαση και 23% για τα υπό­λοιπα σύμφωνα με την μία εκδοχή, λίγο χαμη­λό­τερα στο 21% με 22% σε μία δεύτερη.

Απερ­ρί­φθη από τους θεσμούς και πάλι. Δεν δίνει πολλά λεφτά, δεν συνιστά μεταρ­ρύθ­μιση του συστή­μα­τος, λίγο πολύ η απά­ντησή τους σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες.

Και στο σημείο αυτό, ήρθε η βόμβα από την πλευρά τους: Ενιαίος συντε­λε­στής 23% στον οποίο θα εντα­χθούν τα περισ­σό­τερα αγαθά και υπη­ρε­σίες με εξαί­ρεση κάποια τρόφιμα και τα φάρμακα τα οποία «κερ­δί­ζουν» συντε­λε­στή 11%.

«Δεν υπάρχει περί­πτωση», ανέ­φε­ραν χθες βράδυ κυβερ­νη­τι­κές πηγές.

Το παζάρι επί της ουσίας, μόλις έχει ξεκι­νή­σει και αν οι Θεσμοί σε αυτή τη φάση ρίχνουν στο τραπέζι 11% και 23%, ίσως θεω­ρη­θεί… επι­τυ­χία αν κλεί­σουμε κοντά στο 10% και 20%.

Παρ’ ότι το καλάθι των προ­ϊ­ό­ντων και υπη­ρε­σιών τα οποία θα εντάσ­σο­νταν στους δύο συντε­λε­στές δεν είναι απο­λύ­τως ξεκά­θαρο, ενδε­χό­μενη καθιέ­ρωση συντε­λε­στών 23% και 11% φέρνει κατα­κό­ρυ­φες ανα­τι­μή­σεις σε φάρμακα, ξενο­δο­χεία, εφη­με­ρί­δες, βιβλία και εισι­τή­ρια θεάτρου τα οποία σήμερα εντάσ­σο­νται στον υπερ­μειω­μένο συντε­λε­στή 6,5%. Στο σενάριο των δανει­στών, ο υπερ­μειω­μέ­νος συντε­λε­στής η ύπαρξη του οποίου συνε­πά­γε­ται απώλεια εσόδων 528 εκατ. ευρώ, καταρ­γεί­ται.

Μάλιστα, οι πλη­ρο­φο­ρίες ανα­φέ­ρουν ότι οι δανει­στές πιέζουν για ένταξη στον συντε­λε­στή 11% μόνο ορι­σμέ­νων βασικών ειδών δια­τρο­φής. Αν περ­νούσε η πρότασή τους, θα έφερνε ραγδαίες ανα­τι­μή­σεις στο καλάθι της νοι­κο­κυ­ράς καθώς σε σειρά τρο­φί­μων ο συντε­λε­στής από το 13% θα εκτο­ξευό­ταν στο 23%.

Αξίζει πάντως να σημειω­θεί, ότι κατά την έναρξη των δια­πραγ­μα­τεύ­σεων για τον ΦΠΑ η πλευρά του ΔΝΤ, ανα­φέ­ρουν πηγές με γνώση των εξε­λί­ξεων, προ­σήλθε με πρόταση για ενιαίο ΦΠΑ 20% και χαμηλό συντελεστή- για κάποιες εξαιρέσεις- στο 10%. Η όξυνση της θέσης των δανει­στών δεν απο­κλεί­ε­ται να εντάσ­σε­ται ακριβώς στο παι­χνίδι της δια­πραγ­μά­τευ­σης ώστε η συμ­φω­νία να κλείσει λίγο χαμη­λό­τερα…

Σε κάθε σενάριο πάντως, είναι απο­λύ­τως σαφές ότι η έκπτωση 30% η οποία ισχύει στα νησιά θα εφαρ­μο­στεί το φετινό καλο­καίρι για τελευ­ταία φορά. Οι δανει­στές επι­μέ­νουν σφόδρα στην κατάρ­γηση της έκπτω­σης και ήδη εδώ και αρκετές ημέρες πηγές του υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών και της κυβέρ­νη­σης μιλούν για εναλ­λα­κτικά σενάρια ενί­σχυ­σης των μόνιμων κατοί­κων μικρών νησιών με ενδε­χό­μενη αύξηση αφο­ρο­λο­γή­του ορίου εισο­δή­μα­τος ή επι­στροφή μέρους των επι­βα­ρύν­σεων.

euro2day.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.