Τοπικές Ειδήσεις

Παρέμβαση του Μ. Κόνσολα για τη δημιουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας Νεογνών στο νοσοκομείο της Ρόδου

Πρωτοβουλία-πρόταση του Μάνου Κόνσολα προς το Υπουργείο Υγείας για τη δημιουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας Νεογνών στο νοσοκομείο της Ρόδου.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, αφού τονίζει τον υπερτοπικό χαρακτήρα που έχει το νοσοκομείο της Ρόδου, εξυπηρετώντας τις ανάγκες μιας πολυνησιωτικής περιφέρειας, υπογραμμίζει ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει αυτή η μονάδα, αφού:

– Στο νοσοκομείο υπηρετούν ήδη δύο γιατροί με ειδικότητα νεογνολόγου.

– Στο νέο οργανισμό του νοσοκομείου προβλέπεται η ίδρυση και δημιουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας Νεογνών.

– Υπάρχει ο κατάλληλος χώρος που μπορεί να διαμορφωθεί άμεσα.

– Υπάρχει δωρητής, ο οποίος έχει προθυμοποιηθεί να αναλάβει το κόστος του εξοπλισμού της Μονάδας.

Ουσιαστικά, η μόνη κίνηση που θα πρέπει να κάνει το Υπουργείο Υγείας, είναι η πρόσληψη του εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού που απαιτείται για τη λειτουργία της Μονάδας Νεογνών.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι η λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας Νεογνών στο νοσοκομείο της Ρόδου, θα σώσει ζωές, θα αναβαθμίσει το επίπεδο παροχής υπηρεσιών και κυρίως θα μειώσει τον αριθμό των αεροδιακομιδών, που έχουν υψηλό κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ ως διαδικασία ενέχει κινδύνους για τα νεογνά και τις επιτόκους.

Παραθέτει, μάλιστα, στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, το 2020 διακομίστηκαν από το νοσοκομείο της Ρόδου:14 νεογνά και 14 επίτοκοι, ενώ το 2021: 23 νεογνά και 13 επίτοκοι.

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Κόνσολα.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Υγείας

 

ΘΕΜΑ: «Δημιουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας Νεογνών στο Νοσοκομείο της Ρόδου»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Το νοσοκομείο της Ρόδου έχει υπερτοπική σημασία και εμβέλεια. Καλύπτει τις ανάγκες μιας πολυνησιωτικής περιοχής, όπως είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η διαρκής αναβάθμιση των υπηρεσιών του, από τη στιγμή, μάλιστα, που πληρούνται και οι προϋποθέσεις, πρέπει να αποτελεί στόχο προς υλοποίηση.

Στο Νοσοκομείο της Ρόδου, που όπως τονίζω, εξυπηρετεί τις ανάγκες μιας πολυνησιωτικής περιφέρειας υπηρετούν ήδη δύο γιατροί με ειδικότητα νεογνολόγου.

Παράλληλα, στο νέο οργανισμό του νοσοκομείου προβλέπεται η ίδρυση και δημιουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας Νεογνών, αφού υπάρχει ο κατάλληλος χώρος, ενώ υπάρχει και δωρητής ο οποίος θα αναλάβει το κόστος του εξοπλισμού της Μονάδας.

Το Υπουργείο Υγείας, η μόνη κίνηση που επιβάλλεται να κάνει, είναι η πρόσληψη εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού που απαιτείται για τη λειτουργία της Μονάδας Νεογνών.

Είναι δεδομένο ότι η λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας Νεογνών στο νοσοκομείο της Ρόδου, θα σώσει ζωές, θα αναβαθμίσει το επίπεδο παροχής υπηρεσιών και κυρίως θα μειώσει τον αριθμό των αεροδιακομιδών, που έχουν υψηλό κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ ως διαδικασία ενέχει κινδύνους για τα νεογνά και τις επιτόκους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 2020 διακομίστηκαν 14 νεογνά και 14 επίτοκοι ενώ το 2021 23 νεογνά και 13 επίτοκοι.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

 

1. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η λειτουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας Νεογνών στο νοσοκομείο της Ρόδου, για την οποία απαιτείται μόνο η πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού;

 

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου