Ειδήσεις

Moody’s: Οι αργοί εμβολιασμοί στην Ευρώπη «ακυρώνουν» το ψηφιακό πιστοποιητικό

Τα τεστ από μόνα τους δεν φτάνουν – κίνδυνος μόνιμης οικονομικής ζημιάς στην Ελλάδα

Πρακτικά δύσκολο είναι, σύμφωνα με τη Moody’s, να αναπτυχθεί, να δοκιμαστεί και να εφαρμοστεί το ψηφιακό πράσινο  πιστοποιητικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το καλοκαίρι. Όμως, ακόμα και εάν οι αρχές προλάβουν να το έχουν έτοιμο εγκαίρως για την κρίσιμη καλοκαιρινή σεζόν, ο αργός ρυθμός του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ε.Ε. θα περιορίσει τα όποια οφέλη για τις τουριστικές χώρες, τονίζουν οι αναλυτές.

Πρώτα από όλα, για να είναι εγκαίρως έτοιμο το πιστοποιητικό που θα επιτρέψει και πάλι τα ελεύθερα ταξίδια μέσα στην Ε.Ε., θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες γύρω από την προστασία των προσωπικών δεδομένων, οι οποίες υπονομεύουν τόσο τη συμφωνία των κυβερνήσεων όσο και την αποδοχή του προγράμματος από το κοινό.

Όμως, ακόμα και εάν το πιστοποιητικό είναι έτοιμο το καλοκαίρι, το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει μείνει πίσω στους εμβολιασμούς, περιορίζει το όφελος του προγράμματος. Όπως επισημαίνει η Moody’s, η μέση ηλικία των ατόμων που έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου είναι 62,9 έτη στην Ε.Ε., 61,3 έτη στη Βρετανία, 59,3 έτη στις ΗΠΑ και 45,7 έτη στο Ισραήλ.

Αντιθέτως, σχεδόν οι μισοί από όλους τους ξένους τουρίστες στην Ευρώπη είναι 45 ετών ή και νεότεροι, ενώ πολλοί ταξιδιώτες πάνω από αυτή την ηλικία συνοδεύονται από νεότερα μέλη της οικογένειάς τους, που είναι μεν μέσα στις ηλικίες που θα εμβολιαστούν, όμως δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα.

«Εκτός και εάν ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού που θα ήθελε  να ταξιδέψει στο εξωτερικό εμβολιαστεί πλήρως έως τον Ιούνιο, η χρήση των τεστ του κορωνοϊού από μόνη της  δεν αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τα νούμερα των τουριστών πάνω από τα επίπεδα του 2020», εξηγεί η Moody’s.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό τουλάχιστον του 70% των ενηλίκων στις χώρες της Ε.Ε. «έως το καλοκαίρι».

Όπως τονίζει η Moody’s, εάν η Ευρώπη δεν καταφέρει να δημιουργήσει τις συνθήκες για την αναβίωση του εξωτερικού τουρισμού φέτος το καλοκαίρι, αυτό θα οδηγήσει σε ασθενέστερη οικονομική ανάκαμψη των χωρών που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως είναι η Ελλάδα.

Αφότου οι συνολικές διανυκτερεύσεις μειώθηκαν πέρυσι πάνω από 70% στη χώρα, οδηγώντας σε σημαντική συρρίκνωση του ΑΕΠ, η Moody’s τονίζει πως εάν ο τουρισμός δεν ανακάμψει φέτος, η Ελλάδα θα βρεθεί πλέον αντιμέτωπη με μόνιμες οικονομικές επιπτώσεις. Θέσεις εργασίας στον τομέα του τουρισμού και των ξενοδοχείων θα εξαφανιστούν για πάντα, εκτός και εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα στήριξης του κλάδου.

Από την άλλη πλευρά, η λήψη περαιτέρω μέτρων θα ασκούσε πιέσεις στα ήδη επιβαρυμένα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Με τον τρόπο αυτό, επιτείνεται το οικονομικό χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου, τονίζει η Moody’s, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να γίνει η πιο αποτελεσματική αξιοποίηση των κονδυλίων του NextGen, «κάτι που θα αποτελέσει μία θεσμική πρόκληση για κάποιες χώρες της Ν. Ευρώπης». Μάλιστα, ανάλογα με το ύψος της οικονομικής ζημιάς, ενδεχομένως να ενταθούν οι πιέσεις και για πρόσθετες δημοσιονομικές μεταβιβάσεις από το Βορρά προς το Νότο, προκαλώντας μία νέα δοκιμασία για τη συνοχή της Ε.Ε. και την ικανότητά της να ακολουθήσει μία κοινή στρατηγική για τη στήριξη της ανάκαμψης μετά την πανδημία.

Πηγή: moneyreview.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου