Ρεπορτάζ

Συνεχίζονται καθημερινά οι διακοπές ρεύματος στο νησί

Χωρίς ρεύμα έμειναν χθες το κέντρο της πόλης, διάφορες γειτονιές, η περιοχή από Αφάντου έως Αρχάγγελο λόγω προβλήματος που παρουσιάστηκε στον ΑΗΣ Σορωνής. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή ακόμη ένα γενικό black out καθώς τέθηκε έγκαιρα σε λειτουργία μονάδα παραγωγής ρεύματος (αεριοστρόβιλος).
Αγανακτισμένοι είναι οι πολίτες με τις καθημερινές σχεδόν έστω και ολιγόλεπτες διακοπές ρεύματος, ανησυχώντας για τυχόν προβλήματα που θα παρουσιαστούν τη θερινή περίοδο κατά την οποία οι ανάγκες σε ηλεκτρικά φορτία θα είναι αυξημένες λόγω του τουρισμού. Το νέο εργοστάσιο στη Νότια Ρόδο δεν έχει στελεχωθεί με το απαιτούμενο προσωπικό και δεν είναι γνωστό εάν γίνουν προσλήψεις στο επόμενο διάστημα προκειμένου να τεθεί σε πλήρη λειτουργία και να εξασφαλίσει όχι μόνο την επάρκεια ηλεκτρικής ισχύος αλλά και τη σταθερότητα του δικτύου. Θα περίμενε κανείς ότι με τη λειτουργία του νέου εργοστασίου θα είχε σταθεροποιηθεί η ηλεκτροδότηση, πράγμα το οποίο δεν φαίνεται όμως να επιτυγχάνεται.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ακόμη και να τεθεί σε κανονική εμπορική λειτουργία το νέο εργοστάσιο, θα απαιτηθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι να συντονιστεί με τον ΑΗΣ και να αναλάβει φορτία.
Την ίδια στιγμή, η ΡΑΕ πιέζει για τη μεταφορά των μηχανών από τον ΑΗΣ στην Κρήτη με τη διαδικασία του Fast Track, προκειμένου να διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια του νησιού. Οι μονάδες αυτές μπορεί να είναι αεριοστροβιλικές ή και τα γνωστά Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη (Η/Ζ) χρησιμοποιούνται στη Ρόδο κατά τη θερινή περίοδο για την κάλυψη των αναγκών ή σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως χθες.
Εκτός όλων των άλλων, προβληματίζει έντονα η μεγάλη έλλειψη προσωπικού στον ΔΕΔΔΗΕ στη Ρόδο. Αυτή τη στιγμή ο διαχειστής του συστήματος της ΔΕΗ απασχολεί σε όλο το νησί 22 άτομα, αριθμός οριακός για τα δεδομένα ενός νησιού σαν τη Ρόδο και τις ανάγκες που υπάρχουν. Μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν σταδιακά συνολικά επτά άτομα και θα μείνουν μόλις 15! Αυτοί οι λιγοστοί εργαζόμενοι θα απομείνουν να ρυθμίζουν κάθε βλάβη που παρουσιάζεται στο δίκτυο, πράγμα που συμβαίνει πάρα πολύ συχνά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου