Ειδήσεις

Τέθηκαν “επί τάπητος” σε σύσκεψη τα θέματα του Κτηματολογίου Ρόδου

Σύσκεψη των φορέων της Ρόδου με εκπροσώπους του φορέα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου. Η αντιπρόεδρος Τομέα Κτηματολογίου του ΝΠΔΔ “Ελληνικό Κτηματολόγιο” κ. Μαρία Καλαντζοπούλου, η διευθύντρια Κτηματολογικών Γραφείων κ. Μαρία Κασάπη, o κ. Δ. Ρόκκος από την Διεύθυνση Προγραμματισμού και η κ. Ρένα Κουκούτση, δικηγόρος, υπεύθυνη Λειτουργίας του Κτηματολογίου βρέθηκαν στη Ρόδο προκειμένου να διαπιστώσουν δια ζώσης τα δεδομένα, τα προβλήματα αλλά και τις ιδιαιτερότητες του Κτηματολογίου της περιοχής μας. Τα προβλήματα και της ιδιαιτερότητες αυτές επεσήμαναν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Πάππου, ο Α’ και Β’ αντιπρόεδρος κ. Νίκος Παπασταματίου και κ. Γιώργος Αντώνογλου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, κ. Γιάννης Γλυνός, ο πρόεδρος του ΟΕΕ Δωδεκανήσου, κ. Ζωγραφίδης, ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Γιάννης Φλεβάρης, ο περιφερειακός σύμβουλος τεχνικής υποστήριξης της ∆/νσης τεχνικών έργων, κ. Νίκος Οικονόμου κ.ά.
Όπως επισημάνθηκε από τους τοπικούς φορείς σε ποσοστό 90% (περίπου 6 εκατ. πράξεις) έχει ψηφιοποιηθεί το αρχείο του Κτηματολογίου Ρόδου, Κω και Λέρου, χωρίς ωστόσο να αξιοποιείται αυτό το υλικό.
Οι εκπρόσωποι του ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ δεσμεύθηκαν ότι θα υπάρξει μία ομαλή μετάβαση από το προηγούμενο στο νέο καθεστώς και οπωσδήποτε δεν θα αποτελέσει ένα νέο φορέα που θα λειτουργήσει από μηδενική βάση. Αντίθετα, αυτός ο νέος φορέας θα αποτελέσει την συνέχεια-εξέλιξη του Κτηματολογίου της Ρόδου που συστάθηκε και λειτουργεί από την εποχή της Ιταλοκρατίας.
Ο κος Γιάννης Πάππου έκανε λόγο για ένα ευέλικτο και σύγχρονο Κτηματολόγιο. Μεταξύ άλλων δήλωσε: «Αναζητώντας την ανάπτυξη του τόπου μας και την επιστροφή στην κανονικότητα του κλάδου των κατασκευών και των αγοραπωλησιών ακινήτων, κρίνεται απαραίτητη η ύπαρξη ενός ευέλικτου και σύγχρονου Κτηματολογίου. Ενός Κτηματολογίου που θα προστατεύει και θα καταγράφει τη δημόσια, δημοτική και ιδιωτική γη, που θα διεκπεραιώνει άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις τις όποιες πράξεις. Που δεν θα αποτελεί εμπόδιο αλλά εργαλείο για την πραγματοποίηση επενδύσεων.
Ένα απαραίτητο εργαλείο προγραμματισμού βιώσιμης ανάπτυξης, προστασίας του φυσικού χώρου και του περιβάλλοντος και αξιοποίησης των φυσικών πόρων. Όπου δεν θα υπάρχουν καταπατήσεις και αυθαιρεσίες. Δεν μπορούμε να μιλούμε εν έτει 2018 για αναπτυξιακή πολιτική και αναπτυξιακά εργαλεία ενώ ταυτόχρονα εκατοντάδες συμπολίτες μας και εν δυνάμει επενδυτές βρίσκονται “όμηροι” με χιλιάδες εκκρεμείς πράξεις στα Δωδεκάνησα. Αυτό που καταθέτουμε εμείς σαν Επιμελητήριο, είναι ότι θα σταθούμε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια που στόχο έχει την ανάπτυξη της περιοχής μας. Την οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική, επιχειρηματική ανάπτυξη.
Σήμερα, όσο ποτέ, κρίνεται αναγκαία η αποτελεσματική διαχείριση και λειτουργία των υπηρεσιών του Κτηματολογίου».
Το μεσημέρι, τα στελέχη του ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ είχαν συνάντηση εργασίας στα γραφεία του ΤΕΕ Τμ. Δωδεκανήσου, όπου θα τέθηκαν «επί τάπητος» όλα τα ανοικτά ζητήματα πριν την μετάβαση του Κτηματολογίου της περιοχής μας στο νέο καθεστώς λειτουργίας. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, θα συγκροτηθούν δύο ομάδες εργασίας που θα παρακολουθούν τη μετάβαση του Κτηματολογίου Ρόδου στην νέα εποχή.
Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου προτείνει μεταξύ άλλων να ξεκινήσει η διαδικασία ενημέρωσης όλων των εκκρεμουσών πράξεων (Σχέδια Πόλεως, Αναδασμοί, Απαλλοτριώσεις, Αιγιαλοί, Ιδιωτικές μεταβολές κτλ) που υπάρχουν αυτή την στιγμή.
Επιπλέον επισημαίνει ότι σύμφωνα με μελέτη για τη διαδικασία ένταξης των Κτηματολογικών Γραφείων Ρόδου και Κω-Λέρου στο Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι απαραίτητη η καταχώρηση ενεργών δικαιωμάτων από τα Κτηματικά βιβλία καθώς και το «ιστορικό» των πράξεων αυτών από τα υφιστάμενα Κτηματικά Βιβλία η εξαγωγή πληροφοριών και συγκρότηση βάσεως δεδομένων που θα είναι συμβατή με αυτή του συστήματος πληροφορικής του Ελληνικού Κτηματολογίου.
Σε ό,τι αφορά το χαρτογραφικό υπόβαθρο, πρέπει να συνταχθεί σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές του Εθνικού Κτηματολογίου και είναι αναγκαίο να αξιοποιηθεί το υφιστάμενο κτηματολογικό υλικό. Κατόπιν θα πρέπει να ενημερωθεί με όλες τις μεταβολές που έχουν επέλθει μετά από κατατμήσεις, συνενώσεις, συστάσεις κτλ μέχρι σήμερα.
Έπειτα, θα πρέπει να γίνει η συνένωση των ατομικών Κτηματολογικών διαγραμμάτων και η γεωαναφορά τους, ενώ προτείνεται η συσχέτιση αυτή να γίνει «τοπικά» κατά την κρίση του μελετητή, δεδομένου ότι μια συσχέτιση σε μεγάλη επιφάνεια είναι δύσκολο να πετύχει καλή τοπική ακρίβεια.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΟΔΟΥ
Σε συνάντηση που είχε με το κλιμάκιο ο δήμαρχος δήλωσε ότι ο Δήμος θα συμμετέχει στην Ομάδα Εργασίας που θα συγκροτηθεί και θα προσφέρει στα μέλη της κάθε δυνατή βοήθεια προκειμένου να έχουν πλήρη εικόνα των προβλημάτων και των ιδιαιτεροτήτων στην περιοχή μας με δεδομένο ότι η μετάβαση στο νέο καθεστώς απαιτεί μεθοδευμένη δουλειά και αξιοποίηση όλων των παραμέτρων.
Ταυτόχρονα ως εκπρόσωποι του Δήμου, ο Δήμος Μουτάφης εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος στην Ακίνητη Περιουσία καθώς και ο προϊστάμενος της νομικής υπηρεσίας του Δήμου Θεόδωρος Παπαγεωργίου, συμμετείχαν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τόσο στο Δικηγορικό Σύλλογο όσο και στο Επιμελητήριο.
Ο δήμαρχος με την ιδιότητα του νομικού έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη νομοθεσία που διέπει το Κτηματολόγιο Ρόδου, τη συμβολή του στην ασφάλεια των συναλλαγών και στην πληρότητα αποτύπωσης των ακινήτων και των μετεγγραμμένων πράξεων, επισήμανε τις λειτουργικές τους αδυναμίες και ζήτησε να μην ακυρωθεί το σπουδαίο αυτό έργο, αλλά να εκσυγχρονισθεί με βάση τις διατάξεις του ν. 4512|18.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου