Ειδήσεις

Θέσεις υποδοχής για 20.000 στα νησιά-Κέντρο υποδοχής και στην Κάλυμνο

Σε πυρετό εργασιών για την υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο οι επιστροφές των παράνομων μεταναστών και προσφύγων να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό.
Βάσει της συμφωνίας, στα ελληνικά νησιά θα πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις υποδοχής για 20.000 άτομα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι τα hotspots στα νησιά, θα μετατραπούν σε κλειστά κέντρα υποδοχής για τους παράνομους μετανάστες και σε ανοιχτά κέντρα για όσους έχουν δικαίωμα ασύλου.
H πρόβλεψη αυτή ανοίγει το δρόμο να δημιουργηθούν και νέοι οργανωμένοι χώροι υποδοχής, πλην των υφιστάμενων 5 hotspots (Λέσβος, Χίος, Σάμος Κως ,Λέρος) και σε άλλα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές, μεταξύ των οποίων και η Κάλυμνος,
Να σημειώσουμε ότι στην Κάλυμνο οι υφιστάμενοι λυόμενοι οικίσκοι που έχουν τοποθετηθεί στο χώρο του λιμανιού από την Ύπατη αρμοστεία, καθώς και ο χώρος των παλαιών σφαγείων, αποτελούν απλά χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και δεν έχουν να κάνουν με την λειτουργία των Hot spots.
Σε περίπτωση που υλοποιηθεί το σχέδιο δημιουργίας νέων χώρων υποδοχής σύμφωνα με την συμφωνία ,οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν ως Hot spot, κλειστά κέντρα υποδοχής ,με ανάλογη οργάνωση και με τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και διαδικασίες.
Τα κέντρα αυτά θα βρίσκονται υπό την επίβλεψη των ελληνικών αρχών, με τη βοήθεια της Frontex και του Ευρωπαϊκού Γραφείου για το Ασυλο (ΕASO).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα θα χρειαστεί συνολικά 4.000 προσωπικό.
Από αυτούς 1.500 θα είναι Ελληνες και οι 2.500 από άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά και τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες Frontex και EASO. Σχεδόν 2.000 άτομα υπολογίζεται ότι θα είναι αστυνομικοί που θα συνδράμουν στις διαδικασίες επιστροφών, ενώ οι υπόλοιποι θα αποτελούν ένα μείγμα εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασύλου, διερμηνέων, εξειδικευμένων δικαστών, αξιωματούχων εξειδικευμένων σε θέματα επανεισδοχής κ.ά.
Επιπλέον, θα πρέπει να μεταβούν στα ελληνικά νησιά 30 Ελληνες δικαστές, αλλά και 30 δικαστές με εξειδίκευση στο δίκαιο ασύλου από άλλα κράτη-μέλη, οι οποίοι δεν θα παίρνουν αποφάσεις, αλλά θα παρέχουν βοηθητική στήριξη.

 

ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου