Ειδήσεις

Το “καλοκαίρι” ίσως αργήσει φέτος για τον Τουρισμό

Το πότε θα γίνει η έξοδος από τα lockdowns, πώς θα εξελιχθεί η πορεία των εμβολιασμών σε Ελλάδα και Ευρώπη, πώς θα κινηθούν οι κρατήσεις όταν ανοίξουν οι τουριστικές αγορές, ποιος θα είναι ο προγραμματισμός από tour operators και τις αεροπορικές εταιρείες, ποιοι θα είναι οι υγειονομικοί περιορισμοί και τι θα γίνει με το πιστοποιητικό εμβολιασμού: η φετινή τουριστική περίοδος εξελίσσεται σε τεράστιο γρίφο και όλα τα παραπάνω συνθέτουν το δύσκολο σταυρόλεξο της σεζόν. Μιας σεζόν που, όπως όλα δείχνουν, θα αργήσει να ξεκινήσει, πόσο δε μάλλον να επανέλθει σε μια κανονικότητα.

Επιχειρηματίες του τουρισμού, βλέποντας την πανδημία να επιμένει, την προμήθεια των εμβολίων να μην είναι η αναμενόμενη με σαφή επίπτωση στην εμβολιαστική διαδικασία, τη διστακτικότητα για ταξίδια να παραμένει και θεωρώντας δεδομένο πως περιορισμοί θα εξακολουθήσουν να υφίστανται, αν και σε ηπιότερη μορφή, προβλέπουν καθυστέρηση στην τουριστική περίοδο και ίσως και το καλοκαίρι να μην έχει τη δυναμική που θα περίμεναν.

Επί του παρόντος, η εξέλιξη της πανδημίας παραμένει το μεγάλο ερωτηματικό, ειδικά μετά την εμφάνιση μεταλλάξεων που διακρίνονται από υψηλή μεταδοτικότητα. Ενώ ο ιός παραμένει, οποιοδήποτε προγραμματισμός από την τουριστική αγορά δείχνει να γίνεται αυτήν τη στιγμή στα τυφλά.

Τα σενάρια

Ένα ενδεχόμενο θα ήταν να ανοίξει η φετινή σεζόν μετά το ορθόδοξο Πάσχα στις αρχές του Μαΐου (σημειώνεται πως το Πάσχα των Καθολικών που φέτος πέφτει τον Απρίλιο θεωρείται, ούτως ή άλλως, χαμένο για τους επιχειρηματίες του χώρου), εντούτοις επικρατεί έντονος προβληματισμός για το κατά πόσο είναι εφικτό κάτι τέτοιο, δεδομένου πως σύμφωνα με τους ειδικούς και την εξέλιξη της εμβολιαστικής διαδικασίας, δεν αναμένεται να επιτευχθεί υψηλό ποσοστό ανοσίας (πάνω από 60%) πριν από το καλοκαίρι.

Όπως λένε οι πληροφορίες, η εικόνα για το πώς θα κινηθεί αυτή η σεζόν θα είναι πιο ξεκάθαρη από τον Μάρτιο και μετά. Θεωρείται παρ’ όλα αυτά πως η χρονιά θα είναι καλύτερη σε σύγκριση με το καταστροφικό 2020, όμως οι ισορροπίες είναι εύθραυστες και κάθε σχεδιασμός μπορεί πολύ εύκολα να ανατραπεί. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον οι εκτιμήσεις επαληθευτούν και η σεζόν αργήσει να ξεκινήσει, το στοίχημα θα είναι αυτή να παραταθεί στη συνέχεια όσο γίνεται περισσότερο, δεδομένης και της επιθυμίας για ταξίδια που υπάρχει υπό ασφαλείς συνθήκες – μια επιθυμία που ήδη αποτυπώνεται από τους μεγάλους ξένους tour operators που επεκτείνουν τα προγράμματά τους, ώστε να περιοριστούν και οι φετινές σημαντικές απώλειες στην τουριστική οικονομία.

Φορείς της αγοράς δηλώνουν πως θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επαναλειτουργήσει τη σεζόν όσο γίνεται μεγαλύτερο κομμάτι, σημειώνοντας πως, εάν δεν τα καταφέρουν, το μέλλον είναι αβέβαιο.

Κερδίζει έδαφος

Την ίδια ώρα φαίνεται να κερδίζει έδαφος το πιστοποιητικό εμβολιασμού, αν και ακόμη επικρατεί σαφής διστακτικότητα σε επίπεδο Κομισιόν υπό τον φόβο διαχωρισμού που μπορεί αυτό να δημιουργήσει. Είναι δεδομένο, πάντως, πως αεροπορικές εταιρείες στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε η επάνοδος της τουριστικής δραστηριότητας να γίνει γρηγορότερα.  Ήδη επίσης η Σαρδηνία φαίνεται πως θα αρχίσει σύντομα να ζητά από τους τουρίστες να επιδεικνύουν κατά την άφιξή τους πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού ή αρνητικό τεστ. Και η Μεγάλη Βρετανία δείχνει να είναι υπέρ μιας τέτοιας λύσης.

Είναι σκέψεις που υπάρχουν μεταξύ των επιχειρηματιών και στην Ελλάδα. Μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων και του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής εμφανίζονται διατεθειμένα να καλυφθεί  του 50% του κόστους του τεστ ανίχνευσης κορονοϊού που απαιτείται να κάνουν οι τουρίστες που περνούν τα σύνορα της χώρας με προορισμό τη Χαλκιδική.

Το "καλοκαίρι" ίσως αργήσει φέτος για τον ΤουρισμόΔεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις – Χάρης Θεοχάρης, Υπουργός Τουρισμού

“Θα πρέπει όλοι να έχουμε κατά νου ότι το τοπίο έχει αλλάξει ριζικά εξαιτίας της πανδημίας. Νέοι παράγοντες έχουν αναδειχθεί πλέον σε ρυθμιστές των εξελίξεων, ενώ έχουν μεταβληθεί και οι συνήθειες των τουριστών. Αυτό σημαίνει ότι το φετινό άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού θα καθοριστεί από την πρόοδο των εμβολιασμών, την αποτελεσματική αναχαίτιση της πανδημίας αλλά και από την καθιέρωση του πιστοποιητικού που θα χορηγείται σε κάθε εμβολιασμένο πολίτη. Προβλέψεις για το πόσους τουρίστες θα υποδεχτούμε φέτος δεν μπορούν να γίνουν, διότι στην συντριπτική τους πλειονότητα οι κρατήσεις γίνονται πια την τελευταία στιγμή. Σε μια αγορά όπου αναμένεται να δοθεί μάχη μέχρις εσχάτων όταν οι μετακινήσεις απελευθερωθούν, το μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι ότι από πέρσι έχει καθιερωθεί στη συνείδηση εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως ως ασφαλής προορισμός. Γι’ αυτό και προσωπικά πιστεύω ότι το 2021 θα φανεί η πρώτη αχτίδα ανάκαμψης. Ως προς τον αριθμό αφίξεων και τα έσοδα, αισιοδοξώ ότι συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά φέτος θα δούμε υψηλότερες επιδόσεις από τον ελληνικό τουρισμό”.

γεωργίουΚρήτη, Ρόδος και Κως στις τοπ επιλογές των Γερμανών τουριστών – Ευάγγελος Γεωργίου, TUI Yπεύθυνος Eπικοινωνίας Νότιας Ευρώπης

“Παρατηρούμε αύξηση της ζήτησης των Ευρωπαίων τουριστών για διακοπές σε ελληνικούς προορισμούς. Στην αξιολόγηση των συνολικών κρατήσεων στις σημαντικότερες αγορές της Ευρώπης, όπως αυτές παρουσιάζονται μέχρι σήμερα, βλέπουμε να κυριαρχούν η Κρήτη και τα Κανάρια Νησιά. Η Κρήτη μάλιστα βρίσκεται πρώτη στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων συνολικά, ειδικά των Γερμανών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη πεντάδα των δημοφιλέστερων προορισμών των Γερμανών συγκαταλέγονται εφέτος τρεις ελληνικοί προορισμοί: Κρήτη, Ρόδος και Κως, ενώ ακολουθούν οι ισπανικοί προορισμοί Μαγιόρκα και Τενερίφη. Μεγάλη προτίμηση για την Ελλάδα φαίνεται να έχουν και πάλι οι Σκανδιναβοί. Π.χ. στη Φινλανδία, τρεις από τους πέντε προορισμούς με την μεγαλύτερη ζήτηση, επίσης βρίσκονται στην Ελλάδα: Κρήτη, Ρόδος και Σάμος. Στην Αγγλία βλέπουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Ρόδο. Πέραν των ελληνικών προορισμών, θετική είναι ζήτηση των Ευρωπαίων για τα Κανάρια Νησιά στην Ισπανία, για την Αττάλεια και το Νταλαμάν της Τουρκίας, καθώς και για την Κύπρο”.

Πηγή: capital.gr

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου