Συνεδρίασε χθες το μεσημέρι υπό την προεδρία του δημάρχου Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου με τέσσερα θέματα στην ημερήσια διάταξη που είχαν να κάνουν με την διαχείριση εγγυητικών επιστολών, την έκδοση απόδειξης είσπραξης-εξόφλησης επί μίας συμβάσεως, την αλλαγή του λογισμικού των Οικονομικών Υπηρεσιών και το κούρεμα των ευκαλύπτων στην περιοχή των Κολυμπίων. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν η προϊσταμένη του Ταμείου του Δήμου Ρόδου, κα Ανθή Κατσαρά και ο προϊστάμενος του Τμήματος Νέων Τεχνολογιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Βασίλης Μωραΐτης.
Όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση, ο δήμος Ρόδου δεν διέθετε ανέκαθεν ένα χρηματοκιβώτιο όπου θα φυλάσσονται οι εγγυητικές επιστολές, οι οποίες βρίσκονται διάσπαρτες σε διάφορες υπηρεσίες. Επίσης, προέκυψε ότι το λογισμικό των οικονομικών υπηρεσιών δεν λαμβάνει υπόψη συγκεκριμένες παραμέτρους για την κάθε οφειλή, με αποτέλεσμα να έχουν εκδοθεί εσφαλμένα εξοφλητικές αποδείξεις.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο κ. Καμπουράκης προέβη σε δηλώσεις προς τη «δ» αναφέροντας τα εξής σχετικά με τα θέματα που συζητήθηκαν:

Διαχείριση εγγυητικών
επιστολών
«Παρέλαβα ένα δήμο, ο οποίος με κάνει 99% υπερήφανο και κατά 1% με κάνει να ντρέπομαι. Δεν είναι ο δήμος που θέλω να έχω στη σκέψη και στην ψυχή μου, όπου οι εγγυητικές επιστολές υπάρχουν σε 10-15 διαφορετικές υπηρεσίες και κυκλοφορούν σε συρτάρια, γραφεία και χρηματοκιβώτια, δίδονται, επιστρέφονται ή όχι, ανανεώνονται ή όχι κατά τρόπο που συνιστά από μόνος του σύνταγμα ξεχωριστής χώρας. Τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, οι εγγυητικές επιστολές διακινούνται από την εκδούσα τράπεζα και πηγαίνουν απευθείας στον αποδέκτη, χωρίς κομιστή. Δεν πρόκειται για επιταγή. Εκδίδεται για συγκεκριμένο λόγο και σκοπό.
Φτάσαμε σε σημείο να με ενημερώνει η οικονομική υπηρεσία ότι δεν διαθέτει χρηματοκιβώτιο ώστε να μη κινδυνεύουμε να χάσουμε τις εγγυητικές. Ο Ροδίτης ολίγον ενδιαφέρεται για τα προβλήματα, αλλά περισσότερο τον νοιάζει η σοβαρότητα που θα πρέπει να διέπει όλο το μηχανισμό του Δήμου μας. Θα αναθέσουμε συνεπώς σε συγκεκριμένη υπηρεσία να διαχειρίζεται τις εγγυητικές επιστολές νόμιμα, με τάξη και νοικοκυρεμένα».

Έκδοση απόδειξης
είσπραξης-εξόφλησης
επί μίας συμβάσεως
«Καλέσαμε τον προϊστάμενο του τμήματος νέων τεχνολογιών και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της Διεύθυνσης Πληροφορικής, αυτόν ο οποίος προΐσταται της ορθής λειτουργίας ενός λογισμικού. Ένα λογισμικό το οποίο δίνει σε ένα εισπράκτορα… από τον οποίο δεν απαιτείς να γνωρίζει τι είδους χαρτί θα πρέπει να λάβει ένας Ροδίτης που έρχεται να πληρώσει. Έρχεται κάποιος και μας δίνει 10 Ευρώ.
Ο εισπράκτορας είτε θα πει ότι παίρνει 10 Ευρώ έναντι, χωρίς να γνωρίζει το λόγο, είτε θα δώσει εξοφλητική απόδειξη, ή θα πρέπει να έχει ένα χαρτί πλήρως τεκμηριωμένο, ότι εισπράττει χρήματα στο πλαίσιο μίας σύμβασης. Όταν μία σύμβαση είναι μπλεγμένη, κανείς δεν έχει γνώση τι συμβαίνει, αυτός ο οποίος κρατά τη σύμβαση και την εγγυητική, δηλώνει αναρμόδιος και λέει ότι δεν την έχει διαβάσει, ότι πήγε να τη δώσει σε άλλη διεύθυνση και αρνήθηκαν να την πάρουν, μιλάμε για το 1% του δήμου που με στενοχωρεί.
Για την απόδειξη στην οποία αναφέρομαι συγκεκριμένα, έχω διατάξει ΕΔΕ για να καταλάβω τι έχει συμβεί. Εμφανίστηκε στην οικονομική επιτροπή ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνολογιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να πει ότι έτσι παρέλαβε το σύστημα το 2016 και ότι δεν έχει καμία ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, σε σημείο που η εταιρεία που μας παρέχει το λογισμικό και την υποστήριξη, να μας παρέχει εργαζόμενους οι οποίοι αυθαιρέτως κάνουν δουλειά υπηρεσιακού. Όποιος όμως υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει και ότι έτσι γίνονταν τα πράγματα ανέκαθεν, όταν τον καλέσει ο Εισαγγελέας και του πει γιατί εξυπηρέτησες κάποιον να μη πληρώσει το δήμο πάνω από 75.000 ευρώ (πρόκειται για κακούργημα), θα υποστηρίξει ότι φταίει ο δήμαρχος που δεν έπραξε όσα έπρεπε να πράξει. Συνεπώς, αυτό που λέω εγώ είναι ότι η Διεύθυνση Οικονομικών θα πρέπει να εξηγήσει στους εργαζόμενούς μας, ότι θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο γιατί δίδονται τα χρήματα που εισπράττονται, ή θα αναφέρεται ότι πρόκειται για έναντι ποσού».

Αλλαγή λογισμικού
Οικονομικών Υπηρεσιών
«Δεν γίνεται να βγάζει το λογισμικό… χαρτί που να τεκμηριώνει ότι ο κάθε οφειλέτης εξοφλεί ολοσχερώς και αμετακλήτως ένα ποσό το οποίο δεν είναι αληθές. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να αλλάξει το πρόγραμμα ή να ενεργοποιηθούν οι παράμετροί του, ώστε να μην παίρνει στο λαιμό του τους εργαζόμενους και να μην εξαπατά τους εργαζόμενους. Ο κ. Προϊστάμενος εμφανίστηκε στην οικονομική επιτροπή ότι δεν γνώριζε…».

Κούρεμα ευκαλύπτων
«Σύμφωνα με ενημέρωση που είχα από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών και τη γενική γραμματέα του Δήμου, το ποσό που είχε προκηρυχτεί για το κλάδεμα των ευκαλύπτων στα Κολύμπια, ήταν περίπου το διπλάσιο από αυτό που επιτρέπει ο νόμος, ήτοι 135.000 ευρώ. Η υπηρεσία είχε εντάξει στη σύμβαση 300 δέντρα αν και ήταν 500 με 285.000 ευρώ χωρίς να χρησιμοποιήσει το σωστό τιμοκατάλογο.
Επικοινωνήσαμε-αντιδεοντολογικά-με τον ανάδοχο για να τον διαβεβαιώσουμε ότι θα δεχθούμε ότι πρόκειται για ατυχές γεγονός και ότι δεν πρόκειται για δόλο.
Δεν θέλουμε να ενεργοποιήσουμε μηχανισμούς τιμωρίας, ούτε να τον κηρύξουμε έκπτωτο… Προτείνοντας να μειώσει την τιμή στα όρια του νόμου και να συζητήσουμε εάν θα το επέτρεπε ποτέ ο επίτροπος να γίνει διόρθωση του ποσού. Αντίθετα ο εργολάβος θέλησε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Όπως και να έχει, δεν μπορούσαμε να δεχθούμε αυτό το ποσό. Είναι λάθος αυτό που θέλουν να επικοινωνήσουν κάποιοι στην κοινωνία, ότι το κάναμε με απευθείας ανάθεση.
Είναι ξεκάθαρη η ανάγκη να κουρευτούν αυτά τα δέντρα όχι όμως με τη διπλάσια τιμή. Να γίνει το έργο άμεσα και με το σωστό τρόπο. Για εμάς εχθρός δεν είναι το ναι και όχι, αλλά να λειτουργούμε και ευτυχώς η Ελληνική Δικαιοσύνη απέδειξε ότι είχαμε δίκιο και μας δικαίωσε. Φτάνει και ο εργολάβος να καταλαβαίνει ότι ο αντίλογος δεν είναι το να μας πατάξει και να πάρει από το ροδιακό λαό σχεδόν 300.000 ευρώ όταν δεν τα δικαιούται. Δεν τα δικαιούται και το γνωρίζει. Αδυνατώ να κατανοήσω ότι εργολάβος ο οποίος δουλεύει σε όλη την Ελλάδα και ξέρει από τέτοια έργα, ότι η τιμή ήταν διπλάσια από αυτή που επιβάλλει ο νόμος».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ