Τα αποκαλυπτικά στοιχεία έρευνας που διεξήγαγε η εταιρεία Marc για λογαριασμό του Εργατικού Κέντρου. Το 10,3% των εργαζόμενων ασφαλίζεται για λιγότερο χρόνο απ’ όσο απασχολείται.

Μισθοί κάτω από 500 ευρώ για έναν στους 5 εργαζόμενους, καθυστερήσεις στην καταβολή των αποδοχών, απλήρωτες υπερωρίες και ελαστικές μορφές εργασίας χαρακτηρίζουν την αγορά εργασίας τα χρόνια της κρίσης, όπως αναδεικνύεται από έρευνα που παρήγγειλε η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και διεξήγαγε η εταιρεία MARC.

Μάλιστα, οικονομική κρίση και εργασιακή ανασφάλεια μεγεθύνουν τα προβλήματα και δυσχεραίνουν τις συνθήκες διαβίωσης για την πλειοψηφία των πολιτών με αποτέλεσμα ένα στα δύο νοικοκυριά να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη εξόφληση λογαριασμών ρεύματος, τηλεφώνου, νερού, κοινοχρήστων ή ενοικίου, ενώ το 43% δηλώνει πως δεν μπορεί να εξασφαλίσει ικανοποιητική θέρμανση…

Η έρευνα με θέμα: «Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στο Λεκανοπέδιο της Αττικής» διεξήχθη σε 1.501 εργαζόμενους και ανέργους ηλικίας 18 – 65 ετών, από τις 22 Νοεμβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου 2017 και δείχνει μεταξύ άλλων ότι τo 42,1% όσων προσλήφθηκαν το τελευταίο 12άμηνο στην Αττική λαμβάνει αποδοχές κάτω από 500 ευρώ το μήνα. Η μερική απασχόληση αφορά το 57% των νέων προσλήψεων, ενώ το 38% όσων κατάφεραν να βρουν δουλειά μέσα στην κρίση ασφαλίζονται για μικρότερο διάστημα απ’ όσο δουλεύουν ή δεν έχουν καθόλου ασφάλιση.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνα, ο μέσος όρος των καθαρών μηνιαίων αποδοχών των απασχολούμενων, ανέρχεται στα 806 ευρώ. Τις χαμηλότερες αποδοχές έχουν οι γυναίκες και οι νέοι. Ο ένας στους πέντε εργαζόμενους πληρώνεται με μισθό κάτω των 500 ευρώ (το 11,2% των ανδρών και το 27,8% των γυναικών). Οι εργαζόμενοι κάτω των 35 ετών πληρώνονται με μισθό κάτω των 500 ευρώ σε ποσοστό 31,5%.

Μάλιστα, το 35% των εργαζομένων δήλωσε πως για τις τυχόν υπερωρίες εκτός του συμφωνημένου ωραρίου, δεν πληρώνονται επιπλέον (37% των γυναικών έναντι 33,7% των ανδρών). Ενδεικτικό δε, της καθυστέρησης που παρατηρείται στις πληρωμές, είναι ότι μόνο το 57% των εργαζομένων δηλώνει πως λαμβάνει τον μισθό πάντα στην ώρα του χωρίς καθυστέρηση. Το 33% λαμβάνει τον μισθό του συνήθως με καθυστέρηση ενώ για το 9,3% η καταβολή του μισθού καθυστερεί “πάντα”. Ο συνηθέστερος χρόνος καθυστέρησης είναι ο ένας μήνας.

Τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία, δείχνοντας ότι το μερίδιο της μερικής απασχόλησης στο σύνολο των εργαζόμενων αγγίζει το 30%.

Καθώς μάλιστα, η κρίση επιδείνωσε την κατάσταση, η έρευνα δείχνει πως το 57% όσων προσλήφθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Επίσης, το 43% έχει αναγκασθεί να εργασθεί Κυριακές.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το εύρημα σύμφωνα με το οποίο ο ένας στους τρεις εργαζόμενους (32%) ανέφερε πως το αντικείμενο της εργασίας του δεν ανταποκρίνεται στην ειδίκευση ή στο αντικείμενο των σπουδών του. Το ποσοστό της ετεροαπασχόλησης καταγράφεται εντονότερο στις γυναίκες (38%), στους νέους κάτω των 35 ετών (41%) και σε όσους βρήκαν εργασία τους τελευταίους 12 μήνες (42%).

Μέσα σε αυτό το εργασιακό περιβάλλον, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη δήλωσε πως έχει το 82,7% των εργαζομένων. Το 10,3% ανέφερε πως είναι μεν ασφαλισμένος/η αλλά για λιγότερες ώρες ή και μισθό ενώ το 6,1% δήλωσε πως εργάζεται χωρίς ασφάλιση. Μάλιστα, όσο μειώνεται η ηλικία των εργαζομένων, τόσο μειώνεται και το ποσοστό της πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης, αφού ένας στους τέσσερις εργαζόμενους ηλικίας κάτω των 35 ετών (25,3%) δεν έχει πλήρη ασφάλιση, το 16% αναφέρει πως έχει ασφαλιστεί για λιγότερες ώρες και το 9,3% ότι εργάζεται ανασφάλιστο.

Τα κρούσματα της παραβίασης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων εμφανίζονται εντονότερα στις μικρότερες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στις προσλήψεις των τελευταίων ετών της κρίσης. Το ¼ όσων προσλήφθηκαν την τελευταία τριετία στερείται πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης. Τέλος, όσοι εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης στερούνται της ασφάλισης που αντιστοιχεί στις ώρες εργασίας τους ή δεν έχουν καμία ασφάλιση σε ποσοστό 38%.

Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών, με αποτέλεσμα το 43% των ερωτηθέντων να μην έχει την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσει ικανοποιητική θέρμανση στο σπίτι του, ενώ μηδενική φαίνεται πως είναι και η δυνατότητα αποταμίευσης, με το 52,1% να μην έχει την οικονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο έξοδο της τάξης των 500 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους τρεις ερωτώμενους ανέφεραν πως δεν έχουν την δυνατότητα να έχουν κάθε δεύτερη μέρα στο οικογενειακό τραπέζι κρέας, ψάρι ή λαχανικά ισόποσης διατροφικής αξίας.

Όσο για την ανεργία, η έρευνα έδειξε πως έξι στους δέκα που συμμετείχαν σε αυτήν, παραμένουν σε καθεστώς ανεργίας περισσότερο από δύο χρόνια. Επίδομα ανεργίας λαμβάνει ο ένας στους δέκα άνεργους.

Ρούλα Σαλούρου-.euro2day.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ