Ειδήσεις

Ζητούν φορολογική ενημερότητα από τους πλημμυροπαθείς!

Το ενδεχόμενο κατάσχεσης αποζημιώσεων άνω των 1.500 ευρώ σε πλημμυροπαθείς που επλήγησαν από τις πλημμύρες στο νησί της Ρόδου, αποτελεί σίγουρα κωμικοτραγική πραγματικότητα της γραφειοκρατίας και παραφροσύνης της διοίκησης στην Ελλάδα.
Η δημοτική αρχή, όπως ανακοίνωσε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, καταβάλλει προσπάθειες για να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη και ταυτόχρονα να επεμπλακεί η διαδικασία της καταβολής των αποζημιώσεων από την υποχρεώση των πληγέντων να υποβάλουν με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και… φορολογική ενημερότητα.
Ο κ. Χατζηδιάκος τόνισε τα εξής:
«Οι αποζημιώσεις είναι ακατάσχετες εκ του νόμου δεν χρειάζεται φορολογική ενημερότητα. Με βάση την κοινή λογική θα ήταν εντελώς παράλογο να αυτοαναιρείται το κράτος.  Ακόμη και αν υπήρχε υποχρέωση ακόμη και αν οι δοκιμασθέντες έχουν οφειλή στη ΔΟΥ δεν θα γίνουμε εμείς οι εισπράκτορες υπέρ του Δημοσίου. Δόθηκε εντολή να πληρωθούν από την Πέμπτη οι αποζημιώσεις και σας ζητώ να στηρίξουμε την υπάλληλο η οποία θα μοιράσει στους δικαιούχους το ποσό των 585.000 ευρώ. Αν θέλουν ας έλθουν να μας ζητήσουν τα λεφτά των αποζημιώσεων».
Ο δήμαρχος Ρόδου ανέθεσε στο νομικό σύμβουλο κ. Θ. Παπαγεωργίου να γνωμοδοτήσει σχετικά και αναμένεται να συνυποβάλει την γνωμοδότησή του στο Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά και στα συναρμόδια υπουργεία, που έχουν και τον τελικό λόγο.
Στην γνωμοδότηση του κ. Παπαγεωργίου αναφέρονται τα εξής:
Θέμα: Αναγκαιότητα ή μη προσκόμισης αποδεικτικού ενημερότητας για την καταβολή αποζημίωσης πλημμυροπαθών.
Αναφορικά με το σχετικό ερώτημα, αν απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας για την καταβολή αποζημίωσης πλημμυροπαθών, γνωμοδοτούμε ως εξής:
Σύμφωνα με τις ειδικές διατάξεις του άρθρου 4 του Ν. 3068/2002, αποκλείεται η κατάσχεση απαιτήσεων για την άμεση εξυπηρέτηση ειδικού σκοπού.
Σύμφωνα με τις επίσης ειδικές  διατάξεις της περίπτωσης ζ του άρθρου 2 της υπ’αρ. ΠΟΛ 1274/2013 απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών (ΦΕΚ Β, 3398/31-12-2013) κατ’ εξαίρεση επί εισπράξεων χρημάτων ή την εξόφληση τίτλων πληρωμής από το Δημόσιο Τομέα, δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας, για δικαιούχους των κατά τις κείμενες διατάξεις λοιπών ακατάσχετων χρηματικών απαιτήσεων, όπως αυτές προσδιορίζονται από την υπηρεσία που διενεργεί την εκκαθάριση.
Σύμφωνα τέλος με τις επίσης ειδικές  διατάξεις του άρθρου 38 του ν. 4315/2014, που έχουν ισχύ από 1-12-2014, μεταξύ άλλων δεν κατάσχονται οι οικονομικές ενισχύσεις, αποζημιώσεις και βοηθήματα που προβλέπονται από τον ν.δ. 57/1973 και την 2673/2001 κ.υ.α.(Β’ 1185) στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας σε πλημμυροπαθείς κ.λ.π.

Συνεπώς λαμβάνοντας υπόψη την ειδικότητα των παραπάνω διατάξεων, οι οποίες ως εκ τούτου υπερτερούν από γενικές διατάξεις περί ακατάσχετου του ΚΠολΔ κ.λ.π, γνωμοδοτούμε ότι σαφώς οι οικονομικές ενισχύσεις, αποζημιώσεις και βοηθήματα σε πλημμυροπαθείς στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας, είναι ακατάσχετες και ως εκ τούτου αφού προηγουμένως η υπηρεσία προσδιορίζει επί κάθε πληρωμής ότι είναι ακατάσχετη σύμφωνα με τις παραπάνω ειδικές διατάξεις και την παρούσα γνωμοδότηση μας, δεν απαιτείται οι δικαιούχοι να προσκομίζουν αποδεικτικό ενημερότητας. Άλλωστε και κατά την κοινή λογική θα ήταν τελείως παράλογο, σε κοινωνική τάξη που δοκιμάζεται οικονομικά λόγω μεγάλων φυσικών καταστροφών και που το ίδιο το κράτος κρίνει ότι πρέπει εκτάκτως να ενταχθεί σε πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας, παράλληλα το ίδιο το κράτος να αυτοαναιρεί την ως άνω υποχρέωσή του, απαιτώντας την προηγούμενη τακτοποίηση φορολογικών προς αυτό εκκρεμοτήτων από τους δοκιμαζόμενους υπό προστασία  πλημμυροπαθείς πολίτες!

Ο Νομικός Σύμβουλος
Θεόδωρος Παπαγεωργίου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου