Τοπικές Ειδήσεις

Άνοιξε ο δρόμος για τον επανακαθορισμό του νομοθετικού πλαισίου για τον καθορισμό της εποχικότητας στην απασχόληση

Το δρόμο για τον επανακαθορισμό του νομοθετικού πλαισίου που καθορίζει την εποχικότητα στην απασχόληση, πάγιο αίτημα του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, άνοιξε το δημοσίευμα της «δημοκρατικής» στην έκδοση της 18ης Ιανουαρίου 2021 μέσω του οποίου αναδείχθηκαν οι στρεβλώσεις που επηρεάζουν εργοδότες αλλά και εργαζόμενους σε αμιγώς τουριστικές περιοχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», το θέμα -που έφτασε μέχρι τη Βουλή έπειτα από σχετική ερώτηση στους τρεις συναρμόδιους υπουργούς που υπέβαλε ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας- απασχολεί πλέον Εργατικά Κέντρα και άλλων τουριστικών περιοχών της χώρας, που με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας μας και την πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου της Ρόδου, προσανατολίζονται στη δημιουργία ενιαίου μετώπου διεκδίκησης του αιτήματος.
Κύριο και βασικό ζητούμενο είναι να αναθεωρηθεί το νομοθετικό πλαίσιο και να επανακαθοριστούν τα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό μιας επαγγελματικής δραστηριότητας ως εποχικής έπειτα από τον αποκλεισμό μεγάλου αριθμού εργαζομένων στη Ρόδο από τα επιδόματα στήριξης στη διάρκεια της πανδημίας, εξαιτίας ακριβώς αυτών των στρεβλώσεων.
Όπως έγραψε η «δ», το Εργατικό Κέντρο Ρόδου δια του προέδρου του κ. Π. Εγγλέζου επανέφερε το πάγιο αίτημα για τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που καθορίζει την εποχικότητα στην απασχόληση γι αυτό και προγραμματίζει σειρά επαφών στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Στόχος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου είναι η διαμόρφωση ενός νέου εθνικού πλαισίου που θα ορίζει την εποχικότητα με βάση τη φύση του επαγγέλματος και την περιοχή απασχόλησης, περιορίζοντας τις στρεβλώσεις και λύνοντας τα χέρια εργοδοτών και εργαζομένων.
Παρότι, η αλλαγή του πλαισίου το οποίο θα αλλάξει τον χάρτη των εργασιακών δεδομένων όχι μόνο στη Ρόδο αλλά σε κάθε τουριστική περιοχή, είναι πάγιο αίτημα της διοίκησης του ΕΚΡ, εντούτοις όπως δηλώνει στη «δ» ο κ. Π. Εγγλέζος, η πανδημία ανέδειξε ότι η ανάγκη είναι πιο επιτακτική από ποτέ προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική ασφάλεια των εργαζομένων.
Ηδη, το Εργατικό Κέντρο Ρόδου βρίσκεται σε επικοινωνία με το γραφείο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, προκειμένου να τεθεί το θέμα επί τάπητος σε συνάντηση που θα καθοριστεί με αφορμή το γεγονός ότι περίπου 250 εργαζόμενοι στα Duty Free και 120 αμειβόμενοι οδηγοί ταξί δεν μπορούν να λάβουν το επίδομα ανεργίας.
Αυτό συμβαίνει λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας καθώς στη μεν πρώτη περίπτωση προσελήφθησαν λιγότεροι υπάλληλοι για να καλύψουν εποχικές ανάγκες και άρα η επιχείρηση δεν μπορεί να απολύσει το 75% που απαιτείται για να χαρακτηριστεί εποχική στη δε δεύτερη περίπτωση η συρρικνωμένη σεζόν περιόρισε σημαντικά την περίοδο απασχόλησης των οδηγών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με παρέμβαση του ΕΚΡ, πέρυσι οι εργαζόμενοι είχαν λάβει το επίδομα των 800 ευρώ, το οποίο φέτος δεν θα καταβληθεί και όπως εξήγησε ο κ. Π. Εγγλέζος, απαιτείται συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος της εποχικότητας που θα επιλύει αυτά τα ζητήματα.
Με αφορμή ωστόσο το ζήτημα που αναδείχθηκε από το Εργατικό Κέντρο Ρόδου, καταγράφεται μια γενικευμένη τάση προς αυτή την κατεύθυνση με Εργατικά Κέντρα και άλλων τουριστικών περιοχών να αναλαμβάνουν σχετικές πρωτοβουλίες ώστε να ανοίξει η συζήτηση για την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στην εποχική απασχόληση.
Να σημειωθεί ότι ως εποχιακή θεωρείται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του Ν. 3144/2013, η εργασία που παρέχεται σε επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις, υποκαταστήματα ή παραρτήματα επιχειρήσεων οι οποίες από τη φύση τους, τις καιρικές ή ιδιαίτερες συνθήκες ή λόγω των χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών λειτουργούν κατά ημερολογιακό έτος για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από δύο και μικρότερο από εννέα μήνες, κατά το υπόλοιπο δε χρονικό διάστημα του ημερολογιακού έτους δεν απασχολούν προσωπικό που υπερβαίνει το 25% του μέσου όρου του προσωπικού, το οποίο απασχολούν κατά την περίοδο αιχμής της δραστηριότητάς τους.
Η εποχική εργασία, ως μορφή ευέλικτης απασχόλησης είναι η απασχόληση του εργαζομένου για συγκεκριμένους μήνες του έτους.
Η εποχική απασχόληση εξυπηρετεί κυρίως, επιχειρήσεις με αμιγώς εποχική δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα επιχειρήσεις, καταστήματα και ξενοδοχεία που λειτουργούν μόνο στη διάρκεια της τουριστικής σεζόν. Επίσης, χρησιμοποιείται και από επιχειρήσεις που καίτοι λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ορισμένες χρονικές περιόδους έχουν αυξημένο φόρτο εργασίας και άρα αυξημένη ανάγκη για εργατικό δυναμικό.
Αξίζει, να σημειωθεί ότι συνήθως οι εποχικοί εργαζόμενοι δεν θεωρούνται μερικώς εργαζόμενοι, παρά μόνο στις περιπτώσεις που ισχύουν γι’ αυτούς και οι προϋποθέσεις για τη μερική απασχόληση, δηλαδή η παροχή της εποχικής εργασίας λιγότερες ώρες τη μέρα.
Η ετήσια περίοδος παροχής της εποχικής απασχόλησης δεν μπορεί να είναι μικρότερη από δύο, ούτε μεγαλύτερη από εννέα μήνες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου