Ειδήσεις

ΣΕΤΕ: Σώμα ηλεκτρονικού ελέγχου για τις τουριστικές μισθώσεις

Τη δημιουργία ειδικού σώματος ηλεκτρονικού ελέγχου για τον έλεγχο των τουριστικών μισθώσεων, ζητεί με επιστολή του στην υπουργό Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης. Στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται στον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστή Χατζηδάκη, υπογραμμίζεται ότι η αδειοδότηση για τις τουριστικές μισθώσεις θα πρέπει να διασφαλίζει την αποφυγή αθέμιτου ανταγωνισμού των αδειοδοτημένων καταλυμάτων από μη αδειοδοτημένα καταλύματα που δεν αντιμετωπίζονται με το ίδιο φορολογικό και ασφαλιστικό πλαίσιο, επαρκείς συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και την υποστήριξη της ποιότητας του «τουριστικού προϊόντος» της χώρας.

Στην πρότασή του ο ΣΕΤΕ εστιάζει στη δημιουργία ειδικού σώματος ηλεκτρονικού ελέγχου «από τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού», δυναμικότητας όχι πάνω από 20 έως 30 άτομα. Το σώμα αυτό θα ελέγχει, μέσω διαδικτύου, τα τουριστικά καταλύματα και το εάν αυτά είναι εγγεγραμμένα στο σχετικό ηλεκτρονικό μητρώο. «Με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία πραγματοποιεί πωλήσεις μέσω διαδικτύου, μια «εικονική» κράτηση από τους ελεγκτές σε ένα από τα παράνομα τουριστικά καταλύματα και η σχετική αποδοχή της, θα επιφέρουν τις οικονομικές κυρώσεις που προβλέπονται χωρίς να απαιτείται επιτόπιος έλεγχος», τονίζεται στην επιστολή και επισημαίνεται ότι αντίστοιχοι μηχανισμοί υπάρχουν σε ανταγωνίστριες χώρες της Ευρωζώνης.

Παράλληλα ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι η διάρκεια μίσθωσης είναι καθοριστικός παράγοντας για τον διαχωρισμό μεταξύ αστικών και τουριστικών μισθώσεων, υπογραμμίζοντας ότι η πρακτική αυτή εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία). Στην Ισπανία εφαρμόζεται το ίδιο χρονικό όριο των 90 ημερών, όπως και στην Ελλάδα, ενώ στην Ιταλία ο ελάχιστος χρόνος αστικής μίσθωσης είναι πολύ μεγαλύτερος. «Εάν το διάστημα δυνατότητας αστικής μίσθωσης μειωθεί σημαντικά κάτω των 90 ημερών, δεν θα υπάρχει επαρκής προστασία του ενοικιαστή σε θέματα ασφάλειας και υγιεινής, με δεδομένο ότι ο ενοικιαστής οφείλει στην περίπτωση αστικής μισθώσεως να μεριμνήσει π.χ. για την πυρασφάλεια του χώρου που μισθώνει ή την ασφάλισή του ως προς τρίτους κλπ.», τονίζεται στην επιστολή.

1,8 δις ευρώ στις παράνομες παραθεριστικές κατοικίες το 2013

Στον νόμο 4179 του υπουργείου Τουρισμού προβλέπεται ρύθμιση για «αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα», στην οποία μπορούν να ενταχθούν τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις και κατοικίες. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) το 2013 ποσοστό 10% – 15% της συνολικής τουριστικής παραγωγής διέφυγε σε τουριστικά καταλύματα που ενοικιάστηκαν παράνομα, με το ποσό να εκτιμάται στα 1,8 δισ. ευρώ, σε σύνολο τουριστικών εισπράξεων 12 δισ. ευρώ περίπου. Η παράνομη ενοικίαση κατοικιών χαρακτηρίζεται η νέα «απειλή» για τα ξενοδοχεία, φαινόμενο που τείνει να λάβει τεράστιες διαστάσεις και στη χώρα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου