Συνεντεύξεις

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Προεδρος Ε.Ε. Αθηνών: «Η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας»

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, παραχώρησε στην ‘δημοκρατική’ ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου για τις τελευταίες εξελίξεις σε μια σειρά από καυτά θέματα. Από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, την πάταξη της φοροδιαφυγής, την κρίση που δημιουργήθηκε με την ανάφλεξη στην Μέσα Ανατολή, μέχρι και την ακρίβεια, ο κ. Χατζηθεοδοσίου ξεκαθαρίζει τις θέσεις των φορέων, με σημείο αιχμής την ανάγκη για άμεση και σοβαρή λήψη μέτρων από την κυβέρνηση.
• Το τελευταίο διάστημα έχει μονοπωλήσει την επικαιρότητα το μείζον θέμα των αλλαγών στη φορολογία. Πρόσφατα αναφερθήκατε στο θέμα με τους λογαριασμούς ενέργειας που επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση;
Εκτιμώ ότι το θέμα των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος θα μας απασχολήσει πολύ το επόμενο διάστημα. Κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, καθώς η Ε.Ε. δεν αφήνει τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να συνεχίσουν τη στήριξή τους προς την κοινωνία. Άρα χωρίς κρατικές επιδοτήσεις αναμένονται και αυξημένα βάρη για τους καταναλωτές, ενώ μην ξεχνάμε ότι από την νέα χρονιά επανέρχεται η ρήτρα αναπροσαρμογής.
Προβλέπω όμως ότι θα υπάρξει μεγάλη σύγχυση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις εξαιτίας και των διαφορετικών τιμολογίων που θα ισχύσουν, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί δισεπίλυτος γρίφος για πάρα πολλούς καταναλωτές. Όπως είναι ήδη γνωστό, πλέον ο καταναλωτής καλείται να επιλέξει μεταξύ τριών τιμολογίων (σταθερά, κυμαινόμενα και δυναμικά) τα οποία μάλιστα συνδέθηκαν με ένα χρώμα, ενώ προστίθεται ένα επιπλέον τιμολόγιο που θα δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να κάνει σύγκριση των τιμών μεταξύ προμηθευτών. Αυτό σημαίνει όμως έρευνα κάθε μήνα από την πλευρά των καταναλωτών προκειμένου να επιλέγουν τον φθηνότερο προμηθευτή. Δηλαδή αλλάζουν όλα σχετικά με την πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος και είναι απορίας άξιο πώς θα τα καταφέρουν πολίτες αλλά και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που δεν είναι και τόσο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Το μεγάλο πρόβλημα ξεκίνησε βέβαια από τότε που δημιουργήθηκε το Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Αυτό που ζητάμε ως Επιμελητήριο από την κυβέρνηση, είναι από τη μια να ασκήσει περισσότερες πιέσεις προς τις Βρυξέλλες ώστε να συνεχιστεί η κρατική στήριξη προς την κοινωνία και από την άλλη να εντείνει τους ελέγχους των προμηθευτών, ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό περιθώριο για απόπειρα αισχροκέρδειας.
• Θα ήθελα να αναφερθείτε στο νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και στο ζήτημα που παραμένει στην επικαιρότητα, σχετικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν είναι άλλωστε όλοι οι φορολογούμενοι και φοροφυγάδες.
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών τάσσεται σταθερά υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής. Και ο λόγος είναι προφανής. Όταν εξαιτίας της προκαλούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά, τότε επιβαρύνονται περισσότερο οι μικρότεροι. Θέλουμε λοιπόν την απονομή φορολογικής δικαιοσύνης. Εκεί που διαφωνούμε με την κυβέρνηση είναι στο πώς ακριβώς θα παταχθεί η φοροδιαφυγή. Γιατί με την αλλαγή φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών δεν επιλύεται το πρόβλημα αλλά απλώς αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα. Απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα προκύψει μετά από εξαντλητικό διάλογο και που θα έχει ως στόχο την ισονομία απέναντι στην κατανομή των φορολογικών βαρών και κυρίως των εντοπισμό των μεγάλων φοροφυγάδων που σίγουρα δεν είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Αυτό που δεν γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός ελεύθερων επαγγελματιών έχει πραγματικά εισοδήματα που κινούνται και κάτω από το ύψος του κατώτατου μισθού. Οπότε καλό είναι να μη λαμβάνονται οριζόντια μέτρα, καθώς κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Παράλληλα, ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί και στην αλλαγή φορολογικής κουλτούρας των φορολογουμένων.
• Με δύο ανοιχτά μέτωπα πολέμου, το ένα στην Ουκρανία και το άλλο στη Μέση Ανατολή, πόσο επηρεάζεται η διεθνής οικονομία και κυρίως η χώρα μας, που βρίσκεται σε ευαίσθητη (γεωγραφικά) περιοχή; Τι θα πρέπει να περιμένουμε στο επόμενο διάστημα;
Η πρόσφατη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή σαφώς και μπορεί να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία. Ειδικά αν επεκταθεί -κάτι που απευχόμαστε- τότε υπάρχει ο κίνδυνος να δούμε ένα ντόμινο αρνητικών συνεπειών που μπορεί να πλήξουν και την ελληνική οικονομία, με πιο άμεσο πλήγμα στο ενεργειακό. Ήδη βιώσαμε την ενεργειακή κρίση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Οπότε καταλαβαίνουμε πόσο πιο δύσκολα μπορεί να γίνουν τα πράγματα με εκτεταμένες συρράξεις στη Μέση Ανατολή. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι είναι σε εξέλιξη σοβαρές γεωπολιτικές αλλαγές. Ελπίζουμε να πρυτανεύσει η λογική γιατί για να προχωρήσει η οικονομία, ειδικά των πιο μικρών κρατών όπως είναι η Ελλάδα, απαιτείται ειρήνη.
• Η ανθρωπότητα έχει ξεκινήσει ήδη να κινείται στον ρυθμό της Τεχνητής Νοημοσύνης που αποτελεί μια επανάσταση, αφού όλα αλλάζουν οδεύοντας προς μια νέα εποχή. Πόσο απαραίτητο ‘εργαλείο’ καθίσταται για τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες;
Ουσιαστικά με τον όρο Τεχνητή Νοημοσύνη αναφερόμαστε στην ικανότητα μιας μηχανής να αναπαράγει τις γνωστικές λειτουργίες ενός ανθρώπου, όπως είναι η μάθηση, ο σχεδιασμός και η δημιουργικότητα. Πλέον οι μηχανές καθίστανται ικανές να «κατανοούν» το περιβάλλον τους και να επιλύουν προβλήματα.
Ακριβώς λόγω αυτών των αυξημένων δυνατοτήτων, γίνεται πλέον κομβική η σημασία της τεχνητής νοημοσύνης. Σε μία ψηφιακά μεταμορφωμένη κοινωνία, με αναρίθμητα δεδομένα και νέους αλγόριθμους, αναδύονται μοναδικές ευκαιρίες αλλά και σημαντικοί κίνδυνοι.
Μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας, εξελιγμένα λογισμικά όπως εικονικούς βοηθούς, μηχανές αναζήτησης, συστήματα αναγνώρισης προσώπου και ομιλίας ενώ μέσω της “ενσωματωμένης τεχνητής νοημοσύνης” υπάρχει πληθώρα δυνατοτήτων σε ρομπότ, αυτόνομα οχήματα αλλά και drones.
Ειδικά στον τομέα του επιχειρείν, να είστε σίγουροι ότι η επόμενη μέρα δεν θα έχει καμία σχέση με την προηγούμενη.
Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να έχει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο για ραγδαίες αλλαγές στον κλάδο του εμπορίου, καθώς χρησιμοποιείται για τη βελτιστοποίηση προϊόντων, τον προγραμματισμό των αποθεμάτων, τον εφοδιαστικό τομέα, και αλλού.
Μέσω της τεχνητής νοημοσύνης τα smartphones μπορούν να παρέχουν εξατομικευμένες υπηρεσίες στους κατόχους τους και να λειτουργούν πια ως προσωπικοί βοηθοί. Μέχρι αυτόματη μετάφραση και υποτιτλισμό θα μπορούν να έχουν οι πολίτες.
Ακόμα και σε θέματα ενέργειας θα μπορούμε να δούμε μεγάλες αλλαγές. Έξυπνοι θερμοστάτες, ανάλογα με τα δεδομένα που δίνει ο κάτοχος του σπιτιού, θα αναλύουν συμπεριφορές με στόχο την εξοικονόμηση αλλά και αποθήκευση ενέργειας. Την ίδια ώρα σχεδιάζονται «έξυπνες πόλεις» που βασίζονται σε ευφυή συστήματα ρύθμισης της κυκλοφορίας, ενώ θα δούμε και περισσότερα εξελιγμένα συστήματα ασφαλείας στα οχήματά μας που θα περιορίζουν τις πιθανότητες κάποιου τροχαίου.
Ανάλογης σπουδαιότητας εξελίξεις αναμένονται στον τομέα της Ιατρικής, της κυβερνοασφάλειας -κάτι σημαντικό στους καιρούς που ζούμε- στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης. Παράλληλα η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του μεταποιητικού κλάδου μέσω της αξιοποίησης της ρομποτικής και της έγκαιρης πρόγνωσης βλαβών και συντήρησης μηχανημάτων.
Μέχρι και στον πρωτογενή τομέα θα δούμε εξέλιξη καθώς θα μπορούμε να έχουμε αποδοτικότερη αλλά και πιο υγιεινή παραγωγή προϊόντων.
Βλέπουμε λοιπόν να ξημερώνει μία νέα πραγματικότητα. Είναι όμως όλα τόσο θετικά; Σαφώς και όχι. Απαιτείται η καλύτερη δυνατή προετοιμασία από την πλευρά της Πολιτείας, ώστε να χρησιμοποιηθούν αυτές οι νέες δυνατότητες προς όφελος της κοινωνίας και όχι ως απειλή. Για παράδειγμα, ξέρουμε καλά ότι θα επηρεαστεί η απασχόληση καθώς πολλές θέσεις εργασίας θα καταργηθούν ή αναγκαστικά θα διαφοροποιηθούν. Άρα απαιτείται ειδική μέριμνα. Κυρίως όμως χρειάζεται ένα ξεκάθαρο πλαίσιο ώστε η τεχνητή νοημοσύνη να μην γίνει εργαλείο στα χέρια κάποιων κακόβουλων ή να περιοριστούν οι πιθανότητες της ανεξέλεγκτης χρήσης της.
Το Ε.Ε.Α. προκειμένου να πληροφορήσει τα μέλη του για τις εξελίξεις στο θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει ξεκινήσει ήδη τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων. Θεωρούμε το θέμα πολύ σημαντικό και οι μικρομεσαίοι πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι για όλα αυτά που έρχονται.
• Μία τελευταία ερώτηση για την ακρίβεια που γονατίζει τους καταναλωτές. Υπάρχουν μέτρα που θα μπορούσαν να φρενάρουν το ράλι αύξησης των τιμών στην αγορά;
Η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και αυτό προκύπτει και από όλες τις έρευνες που γίνονται από φορείς, μεταξύ των οποίων είναι και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Ειδικά οι συνεχείς αυξήσεις στα τρόφιμα προβληματίζουν έντονα τους καταναλωτές, ενώ είναι πολλές οι περιπτώσεις ανθρώπων που ήδη στερούνται βασικά αγαθά εξαιτίας της οικονομικής τους αδυναμίας. Εμείς ως Ε.Ε.Α. συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ως λύση τη μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% στα βασικά αγαθά και τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα. Πρόκειται για δράσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί σε άλλα κράτη. Από την στιγμή που στη χώρα μας δε λύθηκε το πρόβλημα με την εφαρμογή των διαφόρων «pass», εκτιμώ ότι πρέπει να στραφούμε στη μείωση των έμμεσων φόρων, σε μία προσπάθεια συγκράτησης των τιμών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου