Ειδήσεις

Ξαναγράφουν το μνημόνιο – Ετοιμάζουν βραδινό μαραθώνιο

Ένα αναδιαμορφωμένο κείμενο μνημονίου (SMoU) αναμένεται να δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση από τους δανειστές μετά τις διαδοχικές διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα από το πρωί της Κυριακής.

Το κείμενο θα έχει ενσωματώσει σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τις τυχόν “υπαναχωρήσεις” της κάθε πλευράς και μετά από εσωτερικές συσκέψεις αναμένεται να οδηγήσει σε έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων.

Ο νέος κύκλος σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αναμένεται να λάβει χώρα σήμερα το βράδυ με στόχο να αποτελέσει – ενδεχομένως – και το τελικό ραντεβού για την 2η κάθοδο των θεσμών στην Αθήνα που αναχωρούν αύριο. Δηλαδή, μπορεί να μην πραγματοποιηθούν επαφές την Τρίτη.

Σημειώνεται ότι το Σαββατοκύριακο μετά από διακοπή διαπραγματεύσεων 3 ημερών, οι θεσμοί παρέδωσαν στην κυβέρνηση το πολυσέλιδο κείμενο του επικαιροποιημένου SMoU επί του οποίου διεξάγονται το τελευταίο διήμερο οι διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, πολλά μέτωπα παραμένουν ανοικτά διαμορφώνοντας πλέον ένα ασφυκτικό πλαίσιο για την εύρεση συμφωνίας πριν το ορόσημο της 5ης Δεκεμβρίου.

Σήμερα, ο μαραθώνιος διαπραγματεύσεων ξεκίνησε στις 10πμ  με διαδοχικά ραντεβού για την νέα σειρά παρεμβάσεων στις αγορές με βάση τη λίστα του ΟΟΣΑ, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τις κόκκινες επιχειρήσεις στον οποίο αγκάθια παραμένουν, για θέματα δικαιοσύνης, ενέργειας, αποκρατικοποιήσεων, διαφθοράς και φορολογικής διοίκησης.

Σήμερα εισήλθαν στο τραπέζι τα μέτωπα που δεν “αγγίχτηκαν” στη χθεσινή -επίσης πολύωρη- διαπραγμάτευση που αποκάλυψε τα μεγάλα αγκάθια, με πρώτο το εργασιακό, στο οποίο το χάσμα παραμένει και αποτελεί ουσιαστικά το μεγάλο μέτωπο της δεύτερης αξιολόγησης.

Επίσης, στο Μεσοπρόθεσμο, παραμένει “τρύπα” 600 εκατ. ευρώ για το 2018 μετά την άρνηση των θεσμών να αποδεχθούν την απόδοση του “νοικοκυρέματος” δαπανών, αλλά και στο μεγάλο μέτωπο των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 επιχειρείται από ελληνικές πλευράς να συνδεθεί με τις παρεμβάσεις στο χρέος.

Μετά την αναχώρηση των θεσμών θα επιχειρηθεί σύγκλιση με τηλεδιασκέψεις, με την κυβέρνηση, όπως έκαναν χθες σαφές κορυφαίοι υπουργοί, να επιμένει στην σύγκλιση έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, με ενδιάμεσο σταθμό το EWG της 28ης Νοεμβρίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου