Τοπικές Ειδήσεις

O Γ. Χατζημάρκος μιλάει στον Ε.Τ.: Στην τελική ευθεία η αδειοδότηση 20 υδατοδρομίων στο Ν. Αιγαίο – Το δίκτυο των νησιών

Ισχυρή προσωπικότητα, με παρακαταθήκες πορείας 23 ετών στα κοινά, ο Γιώργος Χατζημάρκος, περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα και τις προκλήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο, ο κ. Χατζημάρκος εμφανίζεται υπερήφανος για τις τουριστικές επιδόσεις των νησιών της Περιφέρειάς του και εκτιμά ότι το 2021 το μεγαλύτερο δίκτυο υδατοδρομίων στη χώρα μας θα είναι πραγματικότητα.

-Είστε ικανοποιημένος από τις επιδόσεις που κατέγραψε φέτος ο τουρισμός στην Περιφέρειά σας; Οι επιδόσεις αυτές ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες σας;

Σε μια πρωτοφανώς δύσκολη τουριστική περίοδο, όπως αυτή που διανύουμε, δεν είμαι απλώς ικανοποιημένος από τις επιδόσεις του Νοτίου Αιγαίου. Είμαι υπερήφανος!

Η φετινή σεζόν δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του παγκόσμιου τουρισμού. Εμείς τολμήσαμε και τα καταφέραμε, τηρουμένων, φυσικά, των αναλογιών. Και το τονίζω αυτό ως απάντηση σε όλους εκείνους που επιμένουν να συγκρίνουν τα φετινά στοιχεία με αυτά της περασμένης χρονιάς. Είναι μια σύγκριση παντελώς αδόκιμη.

Η φετινή τουριστική περίοδος δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία προηγούμενη. Οι συνθήκες είναι πρωτοφανείς. Τον Ιούλιο που άνοιξε η χώρα μας στον τουρισμό, ξεκινούσαμε κυριολεκτικά από το μηδέν! Και ως χώρα και ως Νότιο Αιγαίο τολμήσαμε και τα καταφέραμε.

Προφανώς το φετινό τουριστικό ρεύμα δεν είναι δυνατόν να επουλώσει τις πληγές μας, όμως, δεδομένων των συνθηκών, με τον παγκόσμιο τουρισμό να έχει καταρρεύσει, γίνεται αντιληπτό ότι φέτος το Νότιο Αιγαίο πέτυχε την καλύτερη επίδοση των τελευταίων ετών, ακόμη και σε σύγκριση με τα συνεχιζόμενα ιστορικά ρεκόρ της τελευταίας τετραετίας.

Βρισκόμαστε στα μέσα Οκτωβρίου και ακόμα γίνονται κρατήσεις για το υπόλοιπο της σεζόν, που με τα σημερινά δεδομένα ενδέχεται να φτάσει και μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Στην πιο δύσκολη χρονιά μείναμε όρθιοι και με προοπτική για το μέλλον.

-Ποιοι είναι οι στόχοι της Περιφέρειας στην κατεύθυνση τόνωσης της τουριστικής κίνησης στα νησιά την επόμενη ημέρα της πανδημίας;

Μπαίνουμε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα και κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας και για τα νησιά μας. Εκτιμώ ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι. Το καλύτερο «εισιτήριο» για το πολύ δύσκολο 2021 που έχουμε μπροστά μας είναι όσα καταφέραμε φέτος, το 2020.

Και τα καταφέραμε και τουριστικά και υγειονομικά. Η επιτυχής διαχείριση της πανδημίας είναι το «εισιτήριο». Τους επόμενους μήνες λοιπόν, έχουμε να κτίσουμε σε πολλά επίπεδα, ένα περιβάλλον για πολλά χρόνια μετά.

-Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου;

Η δημιουργία του μεγαλύτερου δικτύου υδατοδρομίων στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, που θα στηρίξει την πτητική λειτουργία των υδροπλάνων, ήταν μια φιλόδοξη πρωτοβουλία που ως Περιφέρεια αναλάβαμε από το 2014, με προφανή τα οφέλη για τα νησιά μας.

Μια επίπονη προσπάθεια, λόγω του παρωχημένου θεσμικού πλαισίου που συναντήσαμε και που δεν μας έδωσε τη δυνατότητα να κινηθούμε ταχύτερα.

Σήμερα, παρά τις καθυστερήσεις που επιπρόσθετα δημιούργησε η πανδημία, μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε εντός χρονοδιαγράμματος, στην τελική ευθεία για την αδειοδότηση 20 υδατοδρομίων στην Περιφέρειά μας (Ρόδος, Χάλκη, Σύμη, Τήλος, Κάρπαθος, Καστελλόριζο, Αγαθονήσι, Νίσυρος, Αστυπάλαια, Κάσος, Μύκονος, Σαντορίνη, Κύθνος, Κέα, Ανδρος, Σίκινος, Σέριφος, Δονούσα, Ανάφη και Κως).

Ευελπιστούμε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός του 2021, οπότε το πλέον εκτεταμένο δίκτυο υδατοδρομίων θα είναι πραγματικότητα για τη χώρα μας.

-Με ποιες πρωτοβουλίες αναμένεται να στηρίξει η Περιφέρεια τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των νησιών που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας;

Φυσικά, οι ανάγκες ρευστότητας που δημιούργησε η πανδημία στις επιχειρήσεις είναι τεράστιες και προς αυτή τη κατεύθυνση κινούμαστε τώρα.

Αναζητούμε πόρους για την ενίσχυσή τους διότι τα ποσοστά απορρόφησης των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων στο Νότιο Αιγαίο είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, σε όλους τους δείκτες, γεγονός που κατατάσσει την Περιφέρειά μας στην κορυφή της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Χρήματα, συνεπώς, δεν έχουν περισσέψει, ως εκ τούτου είναι πολύ λίγα αυτά που μπορούμε να διαθέσουμε στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συνεργαζόμαστε γι’ αυτό με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη διάθεση πρόσθετων πόρων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειάς μας, ώστε να ενισχύσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων στα νησιά μας.

-Ποιο είναι το στοίχημα που έχετε βάλει για τη μετά τον COVID-19 εποχή;

Είμαι από εκείνους που σε κάθε κρίση θέλω να βλέπω την ευκαιρία μέσα από όλα τα προβλήματα που αυτή φέρνει, να γράψουμε μια παρακαταθήκη από όσα μας διδάσκει και από όσα μας αναγκάζει να κάνουμε με τρόπο διαφορετικό από ό,τι ξέραμε.

Το μεγάλο στοίχημα που βάλαμε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν να αξιοποιήσουμε τη δύσκολη περίοδο για να θωρακίσουμε, να δυναμώσουμε τα νησιά μας και να δημιουργήσουμε ένα σταθερό υπόβαθρο για να πατήσουν και να συνεχίσουν, όταν η πανδημία θα είναι πια παρελθόν.

Πρέπει λοιπόν με ωριμότητα να πάρουμε μεγάλες αποφάσεις για τη διοικητική μεταρρύθμιση, αποφάσεις για τα μεγάλα έργα τα οποία θα πρέπει να εντάξουμε στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Εργαζόμαστε ήδη πάνω σε αυτό. Για να καταφέρουμε ως χώρα να αντεπεξέλθουμε στις σφιχτές ημερομηνίες που θέτει το πρόγραμμα, είναι απαραίτητο να γίνουν εκείνες οι θεσμικές αλλαγές που θα εξαλείψουν παθογένειες και δυσλειτουργίες που μας φρενάρουν.

Πηγή: eleftherostypos.gr

ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου