Επίσκεψη στην Ρόδο πραγματοποίησε χτες ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, κ. Γιώργος Καμίνης.
Ο κ. Καμίνης επισκέφθηκε το πρωί την Μελισσοκομική Δωδεκανήσου και την CAIR ενώ είχε συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Μαριέτα Παπαβασιλείου και με τον δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Καμίνης μίλησε για τον σκοπό της επίσκεψής του, για τις εκλογές της Κεντροαριστεράς αλλά και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
«Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι στην Ρόδο την οποία αγαπώ και ερχόμουν εδώ από παιδί. Από ό,τι διαπιστώνω, οι ομορφιές της δεν έχουν εκλείψει. Είχα την ευκαιρία να κάνω επισκέψεις και συναντήσεις στην Μελισσοκομική και στην CAIR και είδα πώς μπορεί να μεγαλουργήσει με σωστό μάνατζμεντ, με στρατηγική, με ποιότητα και με μεγάλη προσπάθεια και δουλειά μία ιδιωτική εταιρεία και πώς μια συνεταιριστική εταιρεία που γνωρίζει μία κάμψη –λόγω της κάμψης που έχει ο πρωτογενής τομέας στο νησί. Νομίζω ότι εκεί πρέπει να προσανατολίσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να ενισχύσουμε την πρωτογενή παραγωγή που αποτελεί ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, πώς θα την συνδέσουμε με τον Τουρισμό και μαζί με την καινοτομία».
Σε ερώτηση σχετικά με την υποψηφιότητά του, δήλωσε:
«Σε αυτή την περιοδεία θέλω να κάνω γνωστό στον κόσμο της Ρόδου και όπου αλλού πηγαίνω, τις μεγάλες προοπτικές που έχει η Δημοκρατική Συμπαράταξη καθώς ξεκίνησε μία διαδικασία για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου φορέα. Πρέπει ο κόσμος να γνωρίσει τις θέσεις μας, πρέπει να συμμετέχει γιατί πιστεύω ότι από την στιγμή που θα συγκροτήσουμε αυτό τον χώρο της Κεντροαριστεράς, για πολλούς θα αλλάξει και το πολιτικό κλίμα, και η διάταξη των πολιτικών δυνάμεων. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να συμβάλουμε δραστικά στο να εμφανιστεί επιτέλους ένας ώριμος, προγραμματικός λόγος και να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συγκλίσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για να κάνουμε κι εμείς αυτό που έγινε σε άλλες χώρες, οι οποίες μπήκαν στην κρίση μετά από εμάς και όμως, τώρα κατάφεραν να βγουν. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στην Κύπρο, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στην Ιρλανδία, όπου οι πολιτικές δυνάμεις κάθισαν και συμφώνησαν σε κάποια βασικά πράγματα τα οποία τα κάνει κάθε κυβέρνηση –ανεξαρτήτως πολιτικού προσανατολισμού. Εκεί τα κατάφεραν, εμείς γιατί όχι; Και πιστεύω ότι η δική μας παράταξη, θα μπορέσει ακριβώς να δώσει την ‘εκκίνηση’ γι αυτή την μεγάλη προσπάθεια».
Ο κ. Καμίνης, υπογράμμισε πως μετά την εκλογή αρχηγού στις 12 Νοεμβρίου 2017, θα προχωρήσει η διαδικασία για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα η οποία θα γίνει σταδιακά, ‘σεβόμενοι την ιστορία κάθε κόμματος και την συμβολή του’ όπως τόνισε.
Κληθείς να σχολιάσει το ‘στοίχημα’ για την εκλογική διαδικασία σχετικά με την συμμετοχή, δήλωσε: «Ξέρετε, πολλοί άνθρωποι, κάθονται διστακτικά απ’ έξω και περιμένουν. Εμείς αυτό που λέμε είναι ‘Συμμετοχή και όχι Αναμονή’. Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή –όχι απλώς με κάποιες δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων, αλλά με εκατοντάδες χιλιάδες. Θέλουμε να έρθουν, να ψηφίσουν και να περιβάλουν με εμπιστοσύνη την μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε ώστε να δώσουν μια μεγάλη δυναμική, μια ευρεία λαϊκή νομιμοποίηση σε αυτό το μεγάλο λαϊκό, πατριωτικό και προοδευτικό κόμμα που πάμε να φτιάξουμε.
Εγώ, σε αυτό που μπορώ να συμβάλω είναι να κάνω σε εθνική κλίμακα και στον δικό μας τον χώρο, αυτό που έχω κάνει στην Αθήνα. Δηλαδή, μπορώ να ενώσω τις δυνάμεις. Στην Αθήνα, για δύο θητείες δημαρχιακές έχουμε έναν ευρύ συνασπισμό ο οποίος λειτουργεί αρμονικά –παρ όλο που έχουμε αντιμετωπίσει και πάρα πολύ δύσκολα ζητήματα. Ενωμένοι επικρατήσαμε το 2010 του υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας, και το 2014 του υποψηφίου του Σύριζα. Άρα ενώνοντας, μεγαλώνουμε και υπερισχύουμε.
Το καινούργιο κόμμα ξεκινάει από μία αφετηρία, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, όπου βρίσκονται κόμματα και κινήσεις πολιτών. Εμείς θέλουμε να το μεταλλάξουμε αυτό σε κάτι ενιαίο και ακόμη πιο προχωρημένο. Συνεπώς, ένα βασικό πλαίσιο στο οποίο τοποθετούμαστε στον χώρο της Κεντροαριστεράς, με διατυπωμένες αρχές, υπάρχει. Αλλά θέλουμε να το μεγαλώσουμε και να το εξελίξουμε.
Προσωπικά δεν είμαι των…’στοιχημάτων’ διότι το ‘στοίχημα’ είναι κάτι που αφήνεις στην τύχη. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να έχουμε μια πολιτική δύναμη με μεγάλο εκτόπισμα και σε επίπεδο μεγέθους, κυρίς όμως σε επίπεδο πολιτικού βάρους. Και αυτό θα γίνει από τη στιγμή που θα έχουμε ένα πρόγραμμα που θα είναι καινοτόμο, τολμηρό και ρεαλιστικό και θα δείχνει την έξοδο από την Κρίση. Είμαστε ένα κόμμα που θα έχει ως προμετωπίδα μία κοινωνία ίσων ευκαιριών και την κοινωνική δικαιοσύνη».
Πάντως απέφυγε να μιλήσει για ‘συμφωνίες’ και συμπράξεις μελλοντικές με κάποιο κόμμα, καθώς, όπως τόνισε, όλα αυτά θα γίνουν μόνον με βάση προγραμματικές αρχές.
Είπε ακόμη ότι είναι αισιόδοξος πως ο νέος πολιτικός φορέας, μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά, αφού θα είναι ένα κόμμα που αντλεί δυνάμεις από παντού.

Για την Τοπική
Αυτοδιοίκηση
Σε ερώτηση τέλος, σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Καμίνης (με την ιδιότητα του δημάρχου Αθηναίων), δήλωσε τα εξής: «Το τελευταίο που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι να καθόμαστε να αλλάζουμε εκλογικά συστήματα. Έχουμε τόσα σοβαρά προβλήματα.
Κανονικά θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε μια πολύ σοβαρή αποκέντρωση στη χώρα. Να αποκτήσουν αρμοδιότητες και πόρους οι ΟΤΑ γιατί αυτοί κράτησαν την χώρα όρθια όλα αυτά τα χρόνια. Όλα αυτά τα θέματα που ανακινούνται με μικροπολιτικές σκοπιμότητες –διότι σε αυτό αποσκοπεί ο Σύριζα επειδή είναι αδύναμος και προσπαθεί να αποκτήσει δυναμική με την απλή αναλογική. Όλα αυτά συσκοτίζουν την πραγματικότητα, αποπροσανατολίζουν τους ψηφοφόρους και αποφεύγουν τα πραγματικά προβλήματα». Ο κ. Καμίνης επισκέφθηκε ακόμα την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, όπου είχε συνάντηση τον πρόεδρο Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δωδεκανήσου, μέλος ΔΣ ΠΟΑΣΥ κ. Μανώλη Ανδρουλάκη, το Εργατικό Κέντρο όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο κ. Σάββα Χατζησάββα και το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο κ. Γιάννη Γλυνό. Χτες το απόγευμα επρόκειτο να ομιλήσει στο ξενοδοχείο Mediterranean.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ