Ειδήσεις

Το παρασκήνιο των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο: «Μας παρενοχλούσαν οι ακταιωροί των Τούρκων, τους βλέπαμε από τις κάμερες…»

«Άλλο είναι να αποφεύγεις Ίμια γιατί είσαι πολύ παραχωρητικός και δεν προκαλείς την Τουρκία και άλλο είναι να τον κάνεις να σέβεται και να μην προχωράει», τονίζει ο αντιστράτηγος ε.α. Νικόλαος Μανωλάκος.

Άκρως αποκαλυπτικός ήταν ο αντιστράτηγος ε.α. και βουλευτής της ΝΔ, Νικόλαος Μανωλάκος, περιγράφοντας το παρασκήνιο δύο προκλήσεων των Τούρκων στο Αιγαίο, που είχαν ανεβάσει το «θερμόμετρο» ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα στα ύψη. Στον απόηχο των δηλώσεων του τέως υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του παραλίγο να έχουμε «νέα» Ίμια, ο κ. Μανωλάκος επισημαίνει πως οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι έτοιμες και μπορούν να πετύχουν καίριο χτύπημα στην Τουρκία, εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Μιλώντας στον Alpha και την εκπομπή «Εκτός Γραμμής» με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα, ο κ. Μανωλάκος είπε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του υπήρξαν αρκετές δύσκολες στιγμές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, επιβεβαιώνοντας τα όσα ανέφερε ο ναύαρχος Αποστολάκης.

«Άλλο είναι να αποφεύγεις Ίμια γιατί είσαι πολύ παραχωρητικός και δεν προκαλείς την Τουρκία και άλλο είναι να τον κάνεις να σέβεται και να μην προχωράει», σημείωσε ο αντιστράτηγος ε.α.

Μάλιστα, έδωσε και ένα παράδειγμα αναφέροντας: «Τη Δευτέρα του Πάσχα του 2018 ένα ελικόπτερο με κλειστά φώτα πετάει πάνω από τη Ρω. Η αντίδραση ήταν άμεση και αποφασιστική από έναν εξαίρετο υπολοχαγό. Κάνοντας αυτά που είχε εκπαιδευτεί. Εφαρμόζοντας κανόνες εμπλοκής. Σε αντίθετη κατεύθυνση πυροβόλησε και είχαν μέρες να φανούν».

«Άλλη περίπτωση στην ίδια περιοχή. Μεταφέραμε δυνάμεις από το Καστελόριζο στη Ρω και στη Στρογγύλη και μας παρενοχλούσαν τα μεγάλα σκάφη των ακταιωρών των Τούρκων. Με προκλητικό τρόπο. Τους βλέπαμε στις κάμερες. Όταν όμως το παλληκάρι, ο υπολοχαγός των καταδρομών ορμούσε πάνω του με αποφασιστικότητα εξαφανιζόταν. Τι θέλω να πω με αυτό. Ότι η αποφασιστικότητα και η δύναμη που εκπέμπεις για να προστατεύσεις τα κυριαρχικά σου δικαιώματα, εχθρούς και φίλους τους έχεις μαζί σου. Ο σύμμαχος αν πιστεύει σε εσένα ότι εσύ διεκδικείς τα κυριαρχικά σου δικαιώματα είναι μαζί σου. Αν σε βλέπει χαλαρό γιατί να είναι μαζί σου. Και ο εχθρός το υπολογίζει, το μετράει το κόστος και το όφελος», σημείωσε περιγράφοντας το παρασκήνιο των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο.

Σε σχέση με τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Αποστολάκη σχολίασε «Ήταν ένας άνθρωπος εξαιρετικά ικανός και γνώστης των πάντων. Από τον Ναύαρχο Αποστολάκη εγώ περίμενα περισσότερα. (…) Ήταν ένας άνθρωπος που κέρδιζε την εμπιστοσύνη των πολιτικών του προϊσταμένων. Η εμπιστοσύνη που του είχε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Τσίπρας ήταν τεράστια. Τον έκανε και υπουργό Άμυνας. Μπορούσε το πολιτικό σύστημα να το βελτιώσει. Να το κάνει να σκέφτεται όπως πρέπει. Για να προβεί σε ενέργειες βελτιώσεως των Ενόπλων Δυνάμεων. Μπορούσε περισσότερα».

«Η Ελλάδα, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας δεν είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κύπρου, ούτε του Κουβέιτ. Έχουνε πολλές δυνάμεις και μπορούνε να τον πάνε και πενήντα χρόνια πίσω», είπε ακόμα ο κ. Μανωλάκος και πρόσθεσε: «Το θέμα είναι αλλού όμως. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Τα χρόνια της κρίσης εμείς δεν κάναμε εκείνα που έπρεπε για να διατηρήσουμε στο επίπεδο που έπρεπε τις ένοπλες δυνάμεις, ενώ στα χρόνια της κρίσης η Τουρκία υποστηρίζει το αφήγημά της που είναι τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου μαζικά με ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα».

Πόσο κοντά φτάσαμε σε σύρραξη στο Αιγαίο

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη πως είχε «τηλεφωνήσει αρκετές φορές στον Τσίπρα για τα όσα συνέβαιναν στο Αιγαίο» και ότι «παραλίγο να έχουμε νέα Ίμια».

Ο πρώην υπουργός αναφερόταν στο περιστατικό του εμβολισμού του περιπολικού του Λιμενικού “Γαύδος” από τουρκική ακταιωρό κοντά στα Ιμια, στις 13 Φεβρουαρίου του 2018. Ο Ευάγγελος Αποστολάκης είχε τότε πει σε συζήτηση με δημοσιογράφους ότι «αν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα μας θα την ισοπεδώσουμε» και εξήγησε τι εννοούσε: «Είχαμε μια ενημέρωση και έγινε μια συζήτηση. Με ρώτησε δημοσιογράφος αν υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Ήταν μια υποθετική ερώτηση, υπήρχε τότε μια ένταση και μια ανησυχία. Δεν φτάνει να έχεις ένοπλες δυνάμεις, πρέπει να δηλώνεις και την πρόθεση σου ότι αν χρειαστεί θα τις χρησιμοποιήσεις. Στη κρίσιμη στιγμή να ξέρετε ότι θα είμαστε μόνοι μας. Αν χρειαστεί να γίνει κάτι, οι πρώτες κινήσεις θα είναι τι μπορούμε να κάνουμε εμείς».

Αυτή όμως δεν ήταν η μοναδική φορά που σήμανε συναγερμός σε Πεντάγωνο και Μαξίμου. Οπως αποκάλυψε ρεπορτάζ στην τηλεόραση του Open, τουλάχιστον τέσσερις φορές που χτύπησε το «κόκκινο» τηλέφωνο του Τσίπρα για επεισόδιο στο Αιγαίο, το 2017 και 2018. Ο Ευάγγελος Αποστολάκης χρειάστηκε να επικοινωνήσει αρκετές φορές με τον πρώην πρωθυπουργό για τα όσα συνέβαιναν στο Αιγαίο. «Χρειάστηκε να επικοινωνήσω με τον Τσίπρα για να του πω ότι έχουμε πρόβλημα. Δεν ξέρω πόσες φορές κοιμήθηκα είναι η σωστή ερώτηση».

Η πρώτη ήταν στις 29 Ιανουαρίου 2017 όταν ο τότε αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και νυν υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, συμμετείχε σε αναπαράσταση της κρίσης των Ιμίων, με τη συμμετοχή φρεγατών, ελικοπτέρων αλλά και βατραχανθρώπων. Παραβιάζουν τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα και ετοιμάζονται να ανέβουν στο νησί όταν δύο ελληνικά Mirage απογειώνονται με σαφή εντολή να χτυπήσουν όποιον προσπαθήσει να ανέβει σε ελληνικό έδαφος. Ο Τούρκος τότε αρχηγός τελικά αποχωρεί από το σημείο.

Η δεύτερη φορά έρχεται ένα χρόνο μετά, στις 17 Ιανουαρίου 2018 όταν η κανονιοφόρος Νικηφόρος συγκρούεται κια πάλι στην περιοχή των Ιμίων με τουρκική ακταιωρό. Στο σημείο βρίσκεται και ένα περιπολικό σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας. Ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, ενημερώνει για την κατάσταση τον Αλέξη Τσίπρας. Η κατάσταση εκτονώνεται.

Λίγες ημέρες μετά, στις 28 Ιανουαρίου 2018, ο Πάνος Καμμένος αποφασίζει να μεταβεί στα Ιμια με κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού για να ρίξει στεφάνι στην περιοχή του μνημείου στην μνήμη των πεσόντων της κρίσης. Ακολουθεί ναυμαχία ανάμεσα σε σκάφη του Λιμενικού και της τουρκικης ακτοφυλακής και γίνονται σκληρές αερομαχίες με τουρκικά και ελληνικά F-16 πάνω από την περιοχή.

πηγή newpost.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου