Σε μια κόντρα άνευ προηγουμένου ανάμεσα στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, εξελίχθηκε η συνεδρίαση της επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής για την ρύπανση στον Σαρωνικό.
Θέλοντας να καταδείξει πόσο σημαντική είναι η οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό, η ΝΔ εκπροσωπήθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρό της, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Οι κουβέντες που ακούστηκαν με φόντο την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό ήταν σκληρές.

Κυριάκος Μητσοτάκης:
Δεν ντρέπεστε;
Να παραιτηθείτε – Δεν
παραιτούμαι όσο το ζητάς εσύ, απάντησε ο
Παναγιώτης Κουρουμπλής
«Προσωπικά σας χρεώνω ότι υποτιμήσατε την έκταση του προβλήματος.
Πέρασαν τρεις μέρες για να κινητοποιηθείτε ουσιαστικά και να καταλάβετε τι ακριβώς συνέβη. Γιατί αργήσατε;
Προτιμήσατε την αγγλική πρωτεύουσα αντί να προΐσταστε εκεί που ήταν το πρόβλημα.
Γιατί καθυστερήσατε να ενημερώσετε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ασφάλεια και το Περιβάλλον στη Θάλασσα;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Ο κ. Κουρουμπλής παρενέβη διαψεύδοντας τον πρόεδρο της ΝΔ ότι δεν ενημέρωσε άμεσα τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό.
«Ή εσείς λέτε ψέματα ή ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός. Ανάμεσα στους δύο πιστεύω τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό», αντέτεινε ο κ. Μητσοτάκης.
Αυτό προκάλεσε νέα έντονη αντίδραση του κ. Κουρουμπλή που επέμενε ότι ψεύδεται ο πρόεδρος της ΝΔ ενώ έκανε λόγο για «Μητσοτακέικο ψέμα».
«Δεν θα παραιτηθώ. Δεν σας φοβάμαι…», συνέχισε ο κ. Κουρουμπλής.
«Ντροπή σας. Τρεις μέρες στο Λονδίνο ήσασταν και δεν επιστρέφατε πίσω. Δεν ντρέπεστε. Να παραιτηθείτε αν έχετε στοιχειώδη ευαισθησία», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.
«Έχετε προσωπικό μένος μαζί μου. Δεν θα παραιτηθώ ποτέ όσο μου το ζητάτε εσείς», αντέτεινε ο κ. Κουρουμπλής.
Μάλιστα είπε πολλές φορές ότι δεν θα πει τι έκανε στο Λονδίνο γιατί είναι λόγος εθνικού συμφέροντος…

Η «χαμογελαστή»
σύμβουλος
Η συνεδρίαση ξέφυγε κι άλλο όταν τις στιγμές έντονης αντιπαράθεσης ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, αντιλήφθηκε ότι μια σύμβουλος του υπουργού Ναυτιλίας που καθόταν πίσω από τον κύριο Παναγιώτη Κουρουμπλή «σχολίαζε» με γκριμάτσες και γελάκια… τα όσα έλεγε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε έντονο ύφος είπε στον υπουργό «ή να μαζέψετε τη σύμβουλό σας ή να αποχωρήσει αν δεν μπορεί να σοβαρευτεί».
Λίγο αργότερα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, έθεσε το θέμα της συμβούλου του κ. Κουρουμπλή λέγοντας:
«Την παρακολουθώ τόση ώρα, πρώτη φορά βλέπω σύμβουλο να παρακολουθεί και να κάνει γκριμάτσες; Πού νομίζετε κυρία μου ότι είστε στο “Μάπετ Σόου”; Να αποχωρήσει αμέσως, δεν μπορεί να μας σχολιάζει, εδώ είναι φιλοξενούμενη».
Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης ζήτησε την αποβολή της με την πρόεδρο της Επιτροπής όμως να λέει ότι από την θέση της δεν μπορεί να βλέπει εάν πραγματικά η σύμβουλος του υπουργού έκανε γκριμάτσες…
O κ. Κουρουμπλής μάλιστα παίρνοντας τον λόγο «επί προσωπικού» ισχυρίστηκε ότι το Υπουργείο του, είναι το μόνο που δεν έχει καμία ευθύνη για την ρύπανση στο Σαρωνικό.

Κουρουμπλής: Έγινε
ό,τι καλύτερο για την
ρύπανση υπήρξε
γιγαντιαία επιχείρηση
«Έγινε ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει …» είπε ο κ. Κουρουμπλής ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής στην αρχική του τοποθέτηση.
Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής αναφέρθηκε διεξοδικά στο χρονικό της αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης υποστηρίζοντας:
«Έγινε ό,τι μπορούσε να γίνει καλύτερα. Η προσπάθεια που γίνεται είναι γιγαντιαία, μας εγκαλούν αλλά δεν λένε τι άλλο θα έπρεπε να κάνουμε και δεν κάναμε».
«Ημασταν αποτελεσματικοί και στο τέλος της ημέρας, σε ένα μήνα με σαράντα μέρες τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά.
Τότε θα δούμε τις αδυναμίες και θα συζητήσουμε ολοκληρωμένα για το σχέδιο και θα κριθούμε στο τέλος της ημέρας».
Ο κ. Κουρουμπλής απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη του είπε ότι «στην ΔΕΘ είπατε ότι καθυστερήσαμε να ζητήσουμε βοήθεια, δεν σας έχουν ενημερώσει καλά οι συνεργάτες σας».

Φιάσκο: Με λαθραία
καύσιμα το δεξαμενόπλοιο που έκανε την απάντληση
στο «Αγία Ζώνη»!
Όχι μόνο δεν είχε πιστοποιητικά, ενώ συμμετείχε στην επιχείρηση απάντλησης του πετρελαίου από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη», αλλά όπως αποκαλύπτεται, το δεξαμενόπλοιο «Lassea», βρέθηκε να έχει στις δεξαμενές του λαθραία καύσιμα!
Η ποσότητα καυσίμων, που εντοπίστηκε μετά από έλεγχο του Λιμενικού και για την οποία δεν υπήρχαν νόμιμα παραστατικά, ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε 100 τόνους πετρελαίου!
Τα καύσιμα βρίσκονταν στα διπύθμενα του πλοίου και αμέσως μόλις έγινε ο έλεγχος την Τρίτη, κατασχέθηκαν.
Η ποσότητα των λαθραίων καυσίμων εντοπίστηκε όταν το «Lassea» αποσύρθηκε από τη διαδικασία απάντλησης του μαζούτ από το βυθισμένο «Αγία Ζώνη» και πήγε στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ για να αδειάσει το περιεχόμενό του, αυτό δηλαδή που είχε αντλήσει από τις δεξαμενές του βυθισμένου δεξαμενόπλοιου.
Το «Lassea» παραμένει στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ χωρίς να έχει αδειάσει το περιεχόμενό του, ενώ -και αυτό είναι το πιο σημαντικό – τη θέση του στη διαδικασία απάντλησης δεν έχει έχει πάρει άλλο αντίστοιχο πλοίο, με αποτέλεσμα το μαζούτ που έχει μείνει στις δεξαμενές του «Αγία Ζώνη» να κινδυνεύει να διαρρεύσει στη θάλασσα.
Και αυτό διότι όπως τονίζουν ειδικοί, έστω και αν δεχτούμε ότι έχει γίνει η διαδικασία στεγανοποίησης του βυθισμένου πλοίου, ουδείς μπορεί να γνωρίζει πώς θα συμπεριφερθεί ένα βυθισμένο πλοίο και αν υπάρχουν κάποια ρήγματα που δεν έχουν εντοπιστεί ή αν αναπτυχθούν άλλα.
Ταυτόχρονα εγείρονται και ερωτηματικά σε ό,τι έχει να κάνει με τη στεγανότητα του «Lassea».
Αφού βρέθηκαν τα λαθραία καύσιμα, συνελήφθησαν ο πλοίαρχος και ο α’ μηχανικός του δεξαμενόπλοιου «Lassea», όπως προβλέπεται στις περιπτώσεις αυτές και πρόκειται να περάσουν αυτόφωρο, ενώ η έρευνα του λιμενικού βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η επίσημη ανακοίνωση
του Λιμενικού:
Στη σύλληψη του Πλοιάρχου και του Α’ Μηχανικού του Δ/Ξ – Π/Φ “ΛΑΣΣΑΙΑ” Ν.Π. 11860 προέβησαν, απογευματινές ώρες χθες, στελέχη του γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά με τη συνδρομή στελεχών του γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ελευσίνας για παράβαση του “Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα”.
Συγκεκριμένα, σε νομότυπο έλεγχο που διενεργήθηκε με τη συνδρομή κλιμακίου του Δ’ ΤΕΣ (Τελωνείο Επίβλεψης Συγκροτημάτων) Πειραιά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εντός δεξαμενών έρματος σημαντικές ποσότητες πετρελαιοειδών μιγμάτων, χωρίς τα νόμιμα παραστατικά. Το εν λόγω πλοίο διενεργούσε απάντληση πετρελαιοειδών μιγμάτων από το ναυάγιο του “ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ” Ν.Π. 11763.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω πλοίο, ενώ οι συλληφθέντες πρόκειται να προσαχθούν ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά κατά την αυτόφωρη διαδικασία.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ