Ειδήσεις

“Οι αρμόδιοι επίτροποι της Ε.Ε θα τοποθετηθούν συνολικά στα ζητήματα”- Απάντηση του κ.Γιούνκερ στο Δήμαρχο Κω

Επίκειται συνολική τοποθέτηση της Κομισιόν στα ζητήματα που έθεσε ο Δήμαρχος Κω κ. Κυρίτσης για τη στήριξη του νησιού μετά τον καταστροφικό σεισμό της 21ης Ιουλίου.
Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Προέδρου της Κομισιόν κ.Γιούνκερ προς το Δήμαρχο Κω που παρελήφθη σήμερα, στην οποία, όπως αναφέρεται, ο κ.Γιούνκερ έδωσε ήδη εντολή στους αρμόδιους επιτρόπους κ.Κρέτσου και Μοσκοβισί να δώσουν απαντήσεις στα ζητήματα που έθιξε ο κ.Κυρίτσης.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Κυρίτσης είχε θέσει ευθέως ζήτημα έμπρακτης στήριξης και αλληλεγγύης από την πλευρά της Ε.Ε για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από το σεισμό, τεκμηριώνοντας το αίτημα του με τα εξής επιχειρήματα:
α) Το γεγονός ότιτο Νοέμβριο του 2015, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει παροχή χρηματοδοτικής ενίσχυσης ύψους 1.651.834 ευρώ από το ΤαμείοΑλληλεγγύηςτης Ε.Ε. για την αποκατάσταση τωνζημιών που προκλήθηκαν από τουςσεισμούς που έπληξαν την περιοχήτωνΙονίωννήσων.
β) Το γεγονός ότι το ίδιο είχε συμβεί και στους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν τηνΙταλία το 2016, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκτεινετο πλαίσιοδράσεωντου ΤαμείουΑλληλεγγύης προκειμένου να συμπεριληφθούν, συσσωρευτικά, και οιζημιές που προκαλούνται από σειράφυσικώνκαταστροφώνστηνίδια περιοχήσεένα έτος.
Παράλληλα ο Δήμαρχος Κω είχε θέσει ζήτημα για τη διατήρηση των μειωμένωνσυντελεστών ΦΠΑ στηνΚω αλλά και στα άλλα νησιά πουυφίστανται τις αρνητικέςσυνέπειες τουμεταναστευτικού.
Ο κ.Κυρίτσης είχε αναφερθεί στις περιπτώσεις νησιωτικών περιοχών της Ευρώπης, στις οποίες ισχύσει ειδικό φορολογικό καθεστώς προκειμένου να τεκμηριώσει το αίτημα για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που υπέστησαν τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού.
Συγκεκριμένα:
-Στη Γερμανία, το νησί Helgoland έχειειδικό καθεστώςσεσχέσημετο ΦΠΑ.
-Στη Γαλλία ειδικό καθεστώςσεότι αφοράστον ΦΠΑ, ισχύειστηνΚορσική.
-ΣτηνΙσπανία τοειδικό καθεστώς ΦΠΑ ισχύειστις Κανάριεςνήσους.
-ΣτηνΠορτογαλία, στιςΑζόρες και στη Μαδέρα υπάρχουνμειωμένοισυντελεστές ΦΠΑ.
-Στη Φινλανδία ισχύει ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά Aland.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου