Ρεπορτάζ

Αμεση η είσπραξη νοσηλίων από αλλοδαπούς επισκέπτες μας

Δρομολογείται η διαδικασία για την άμεση είσπραξη των νοσηλίων από τους αλλοδαπούς επισκέπτες της χώρας μας εφόσον αυτοί περιθάλπονται και νοσηλεύονται στις μονάδες υγείας του ΕΣΥ.
Το σύστημα δημόσιας υγείας της χώρας έχει κάθε χρόνο απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τις δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται στους τουρίστες στα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία ανά την επικράτεια, ιδίως δε στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Τη «μαύρη τρύπα» που δημιουργείται λόγω της ανυπαρξίας ολοκληρωμένου συστήματος καταγραφής των δαπανών για την περίθαλψη και τη νοσηλεία ασφαλισμένων Ευρωπαίων πολιτών καθώς και πολιτών τρίτων χωρών, στις δημόσιες δομές υγείας, εντόπισε και αντιμετώπισε άμεσα η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με εγκύκλιο που απεστάλη προς τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) πλέον καθίσταται υποχρεωτική η καταγραφή και η τιμολόγηση όλων των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται σε τουρίστες στα Κέντρα Υγείας και στα νοσοκομεία.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, Ηλίας Τσέρκης δηλώνει ότι πρόκειται για μέτρο το οποίο ικανοποιεί ένα αίτημα δεκαετιών και σημειώνει ότι ήταν αδιανόητο να χάνονται τόσα χρήματα από ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται σε αλλοδαπούς ασφαλισμένους.
«Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου εδώ και δεκαετίες. Σαφώς και το μέτρο κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Με τον τρόπο αυτό, θα εξασφαλιστούν πόροι από την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους τουρίστες που μέχρι τώρα ήταν δωρεάν. Ειδικά στα νησιά, μεγάλο μέρος των παρεχόμενων υπηρεσιών στις δημόσιες δομές υγείας αφορά στους επισκέπτες. Στο Περιφερειακό Ιατρείο Γενναδίου π.χ. προσέρχονται καθημερινά έως και 40 άτομα. Στην πλειονότητά τους είναι τουρίστες. Στις πλούσιες χώρες του κόσμου, η περίθαλψη κοστίζει και μάλιστα ακριβά. Στην Ελλάδα της κρίσης με τόσο σοβαρά οικονομικά ζητήματα, ήταν πραγματικά παράδοξο να χάνονται τόσα χρήματα. Ακόμη και οι ίδιοι οι τουρίστες απορούν όταν μαθαίνουν πώς δεν χρειάζεται να πληρώσουν για τις υπηρεσίες που δέχθηκαν», δήλωσε ο κ. Τσέρκης, σημειώνει όμως ότι στα περιφερειακά ιατρεία και στα κέντρα υγείας δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι μηχανισμοί έτσι ώστε να εφαρμοστεί απρόσκοπτα το μέτρο.
«Υπάρχουν δύο τρόποι πληρωμής. Ο ένας είναι μέσω των ασφαλιστικών φορέων των τουριστών. Ο δεύτερος είναι να πληρώνει ο περιθαλπόμενος και να εισπράττει στη συνέχεια τα χρήματα από τον ασφαλιστικό του φορέα. Το νοσοκομείο διαθέτει διοικητικές υπηρεσίες και προσωπικό που μπορούν να διευθετούν αυτά τα διαδικαστικά ζητήματα. Τίθεται όμως ζήτημα με τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία. Στην περίπτωση αυτή, θα γίνει ο γιατρός και εισπράκτορας; Θα πρέπει να ασχολείται και με διοικητικές πράξεις; Αυτό θα ήταν αδύνατο», σημείωσε ο κ. Τσέρκης.

Σε στάση αναμονής
Το τελευταίο διάστημα έχουν σταματήσει οι «εκροές» ιδιωτών γιατρών στο εξωτερικό. Όλοι τηρούν στάση αναμονής, ευελπιστώντας ότι η νέα κυβέρνηση θα δώσει λύσεις σε μια σειρά από ζητήματα που καθιστούν δύσκολη την επιβίωση του γιατρού και την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών προς τον ασφαλισμένο.
Το ένα από τα θέματα αυτά έχει να κάνει με τον θεσμό του οικογενειακού ιατρού. Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου έχει χαρακτηρίσει ανεφάρμοστο τον νέο θεσμό του οικογενειακού γιατρού. Έχει εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις όσον αφορά το πλαίσιο που χαρακτηρίζεται, «από μεγάλη προχειρότητα και εξευτελιστικές αντιμισθίες». Άλλη αντίρρηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε κάθε οικογενειακό ιατρό αντιστοιχούν 2.250 ασφαλισμένοι ενώ στην Ευρώπη κάθε οικογενειακός ιατρός δεν έχει περισσότερα από 1400 άτομα υπό την ευθύνη του. Σύμφωνα με τον ΙΣΡ, ο οικογενειακός ιατρός θα λειτουργεί ως «θυροφύλακας» εμποδίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση των ασφαλισμένων προς τους γιατρούς των υπολοίπων ειδικοτήτων.
Άλλο θέμα έχει να κάνει με τη συμβολή ειδικοτήτων, όπως παιδίατροι και παθολόγοι, που έχουν αποκλειστεί από τον ΕΟΠΥΥ. Η ενίσχυση του ΕΚΑΒ που παρουσιάζει πολλές ελλείψεις και η αναθεώρηση του πλαισίου των αεροδιακομηδών είναι επίσης από τα βασικά ζητήματα στα οποία η ιατρική κοινότητα περιμένει ουσιαστικές λύσεις.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου ζητά να συσταθεί Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Νησιωτικής Ελλάδας που θα εξασφαλίσει τη διοικητική αυτοτέλεια αναλαμβάνοντας να συντονίζει τους φορείς που έχουν την ευθύνη για την υλοποίηση δράσεων σχετικών με την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων που αφορούν στη δημόσια υγεία και στο χώρο της υγείας γενικότερα, με σκοπό πάνα τη βελτίωση και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τον πολίτη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου