Ειδήσεις

Κρουαζιέρες στην Ελλάδα: Σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα 21 Ιουλίου το τέλος ανά επιβάτη

Από σήμερα, Δευτέρα 21 Ιουλίου 2025, τίθεται επίσημα σε εφαρμογή το νέο τέλος ανά επιβάτη κρουαζιέρας στα ελληνικά λιμάνια, στο πλαίσιο του νέου θεσμικού πλαισίου που έχει θεσπίσει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Το τέλος επιβάλλεται σε όλες τις εταιρείες κρουαζιέρας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και έχει ως στόχο τη χρηματοδότηση έργων υποδομής, τη διαχείριση της τουριστικής πίεσης, αλλά και την ενίσχυση της βιωσιμότητας στα νησιά.

Το ποσό διαφοροποιείται ανάλογα με τη διάρκεια παραμονής του πλοίου, τον τύπο του λιμένα (home port ή transit) και τη συνολική τουριστική επιβάρυνση κάθε προορισμού.

Σύμφωνα με την απόφαση, το τέλος ποικίλλει ανάλογα με την εποχή και το λιμάνι προορισμού:

Από 1 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου οι επιβάτες που αποβιβάζονται σε Μύκονο και Σαντορίνη θα καταβάλλουν 20 ευρώ ανά άτομο, ενώ στους υπόλοιπους λιμένες 5 ευρώ.
Την περίοδο 1 Οκτωβρίου – 31 Οκτωβρίου και 1 Απριλίου – 31 Μαΐου, το τέλος είναι 12 ευρώ για Μύκονο και Σαντορίνη και 3 ευρώ για τα άλλα λιμάνια.

Τους χειμερινούς μήνες, από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου, μειώνεται σε 4 ευρώ και 1 ευρώ αντίστοιχα.
Το ποσό βαρύνει τον επιβάτη χωρίς ΦΠΑ, ενώ την ευθύνη καταβολής έχουν οι εταιρείες κρουαζιέρας, οι ναυτικοί πράκτορες, οι ελληνικές διαχειρίστριες εταιρείες και οι νόμιμοι εκπρόσωποί τους, οι οποίοι φέρουν αλληλέγγυα ευθύνη.
Η απόδοση του τέλους θα γίνεται ανά τρίμηνο μέχρι την τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα: αποβιβάσεις Ιανουαρίου–Μαρτίου αποδίδονται έως τέλη Απριλίου, Απριλίου–Ιουνίου έως τέλη Ιουλίου κ.ο.κ. Η ρύθμιση αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις ροές επισκεπτών σε δημοφιλείς προορισμούς, ειδικά σε Μύκονο και Σαντορίνη, όπου το κόστος παραμένει υψηλότερο.

Το ένα τρίτο των εσόδων αποδίδεται στους δήμους, εντός των διοικητικών ορίων των οποίων ευρίσκονται οι λιμένες αποβίβασης, για έργα για τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος και των υποδομών τους, το ένα τρίτο εγγράφεται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Ναυτιλίας και τέλος το ένα τρίτο εγγράφεται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Τουρισμού. Ειδικά για το λιμάνι Κατακόλου, το ένα τρίτο επιμερίζεται ισόποσα στους Δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.

Τι λέει η CLIA
Σε ανακοίνωσή της η CLIA (Cruise Lines International Association), που εκπροσωπεί τη διεθνή βιομηχανία κρουαζιέρας, τονίζει πως:

«Η επιβολή τέλους ανά επιβάτη είναι κατανοητή υπό την προϋπόθεση ότι τα έσοδα επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες και στις λιμενικές υποδομές. Ζητούμε διαφάνεια στη διαχείριση και στενή συνεργασία για τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.»

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της CLIA, Bud Darr, είχε πρόσφατα δηλώσει:

«Η Ελλάδα παραμένει στρατηγικός προορισμός για την παγκόσμια κρουαζιέρα. Οι νέοι κανονισμοί είναι ένα βήμα προς την ορθολογική διαχείριση, όμως η εφαρμογή τους πρέπει να γίνει με τρόπο που δεν θα βλάψει τη ροή επισκεπτών ή την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών λιμανιών.»

Πηγή: newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου