Τοπικές Ειδήσεις

Διαγωνισμός για την ανάπτυξη ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος Πολιτικής Προστασίας με τεχνητή νοημοσύνη!

O Δήμος Ρόδου κατάφερε, με την συμβουλευτική υποστήριξη της Financity, να γίνει ο πρώτος από τους 17 δικαιούχους δήμους σε όλη την Ελλάδα, που εντάσσεται στο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα των «Έξυπνων Πόλεων», με συνολικό προϋπολογισμό 3.267.000 ευρώ!
Μεταξύ των έργων που έχουν ήδη προκηρυχθεί από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Τάσο Σπανό, είναι αυτό της πυροπροστασίας με έξυπνες κάμερες CCD και αισθητήρες 5 αισθήσεων προϋπολογισμού δαπάνης 995.000 €.

Φορέας χρηματοδότησης της σύμβασης που θα υπογραφεί με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού είναι η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών είναι η 7η Αυγούστου 2023.
Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Πολιτικής Προστασίας, Συντονισμού και Διαχείρισης Κρίσεων, το οποίο θα βοηθά στη διαμόρφωση ολοκληρωμένης επιχειρησιακής εικόνας, στη συνεργασία και στο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, στη βέλτιστη διαχείριση των διαθέσιμων επιχειρησιακών πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού για την άμεση αντιμετώπιση κυρίως των δασικών πυρκαγιών αλλά και άλλων φυσικών καταστροφών και ατυχημάτων.
Αντικείμενο της σύμβασης είναι η προμήθεια ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών και Εποπτείας (ΟΣΠΔΠΕ) και η εγκατάσταση του σε θέσεις των οποίων ο Δήμος έχει εξασφαλίσει τη νόμιμη χρήση.
Πρόκειται για ένα σύγχρονο, ευφυές και ολοκληρωμένο Σύστημα, το οποίο σε 24ωρη βάση θα παρακολουθεί και θα ανιχνεύει την ύπαρξη συμβάντων πυρκαγιάς σε δασική περιοχή υψηλής επικινδυνότητας του Δήμου Ρόδου, συνολικής έκτασης περίπου των 30.000 στρεμμάτων.
Το προς προμήθεια σύστημα αποτελείται από τα παρακάτω βασικά στοιχεία:
1. Σταθμός Ανίχνευσης και Εποπτείας (ΣΑΕ)
2. Σύστημα Ασύρματων Αισθητήρων Πυρανίχνευσης (ΑΑ)
3. Κέντρο Ελέγχου
4. Λογισμικό Ανίχνευσης Πυρκαγιών και Εποπτείας (ΛΑΠΕ)
5. Λογισμικό Πρόληψης και Διαχείρισης Πυρκαγιών μέσω Ασύρματων Αισθητήρων

Ο κάθε Σταθμός Ανίχνευσης και Εποπτείας (ΣΑΕ) θα αποτελείται, μεταξύ άλλων, από έναν ρομποτικό μηχανισμό με ενσωματωμένη θερμική και οπτική κάμερα, η οποία θα επιτηρεί την περιοχή μελέτης σε 24ωρη βάση.
Σε περίπτωση πυρκαγιάς, θα εντοπίζει από μεγάλες αποστάσεις τα θερμικά ίχνη και τις στήλες καπνού της πυρκαγιάς και θα ενημερώνει εγκαίρως τα αρμόδια κλιμάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και την Πολιτική Προστασία του Δήμου.
Ο εντοπισμός της πυρκαγιάς θα πραγματοποιείται αυτόνομα, με την χρήση ειδικών αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης (AI –Artificial Intelligence) και μηχανικής όρασης (Computer Vision), προκειμένου να διασφαλίζεται η αξιοπιστία του συστήματος, μέσω του εντοπισμού της ακριβούς θέσης του σημείου έναρξης της πυρκαγιάς και της ελαχιστοποίησης των ψευδών συναγερμών.
Επιπλέον, μέσω ειδικού τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ο ΣΑΕ θα αποστέλλει εικόνες και video πραγματικού χρόνου από την επιτηρούμενη περιοχή στο Λογισμικό Ανίχνευσης Πυρκαγιών και Εποπτείας (ΛΑΠΕ) στο Κέντρο Ελέγχου, μέσα από το οποίο οι χειριστές θα έχουν άμεση εικόνα της κατάστασης και θα μπορούν, μεταξύ άλλων να εκκινήσουν και σενάρια προσομοίωσης εξάπλωσης της πυρκαγιάς για τον βέλτιστο επιχειρησιακό συντονισμό.

Παράλληλα, στην περιοχή εφαρμογής και σε ειδικά επιλεγμένα σημεία του δάσους, θα τοποθετηθούν στα δέντρα ασύρματοι αισθητήρες πυρανίχνευσης οι οποίοι θα επιτηρούν το δάσος από μέσα, εν αντιθέσει με τους ΣΑΕ που θα το επιτηρούν από μεγάλες αποστάσεις.
Η εκ των έσω παρατήρηση του δάσους από τους αισθητήρες θα προσθέσει περαιτέρω ποιότητα και αξιοπιστία στο συνολικό σύστημα με μείωση των ψευδών συναγερμών, ταχύτερους χρόνους πυρανίχνευσης και κάλυψη των ‘τυφλών’ σημείων επιτήρησης από τις κάμερες.
Το σύστημα των Ασύρματων Αισθητήρων Πυρανίχνευσης (ΑΑ) θα κάνει χρήση ασύρματων αισθητήρων διοξειδίου του άνθρακα (CO2), υγρασίας και θερμοκρασίας. Οι αισθητήρες θα αποστέλλουν αδιαλείπτως και σε 24ωρη βάση τις παραπάνω περιβαλλοντικές μετρήσεις στο λογισμικό πρόληψης και διαχείρισης πυρκαγιών, μέσω των σταθμών λήψης δεδομένων.
Οι σταθμοί λήψης δεδομένων θα λαμβάνουν, μέσω τεχνολογίας δικτύωσης LoRa WAN (Long-Range Wide Area Network) τις μετρήσεις των αισθητήρων τις οποίες και θα προωθούν, μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας (2G/3G/4G) στο υπολογιστικό νέφος (Cloud) όπου και θα φιλοξενείται το Λογισμικό Πρόληψης και Διαχείρισης Πυρκαγιών μέσω Ασύρματων Αισθητήρων (ΛΠΔΠΑΑ).
Το ΛΠΔΠΑΑ θα συγκεντρώνει, θα επεξεργάζεται και θα παρουσιάζει τις περιβαλλοντικές μετρήσεις όλων των αισθητήρων. Μάλιστα, με χρήση ειδικών αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης (AI –Artificial Intelligence) θα ανιχνεύει σε πραγματικό χρόνο οποιοδήποτε συμβάν πυρκαγιάς. Θα εντοπίζει αυτόνομα και με ακρίβεια τη θέση έναρξης της πυρκαγιάς και θα ενημερώνει πολυκαναλικά την τοπική υπηρεσία της πυροσβεστικής και την Πολιτική Προστασία του Δήμου με SMS, eMail και τοπική Σειρήνα στο Κέντρο Ελέγχου. Παράλληλα, το ΛΠΔΠΑΑ θα επιτρέπει την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των οχημάτων, των πεζοπόρων τμημάτων αλλά και των Drone που τυχόν εμπλέκονται στην πυρόσβεση, μέσω κατάλληλων μονάδων τηλεματικής και ειδικού λογισμικού για Smartphones.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου