Τοπικές Ειδήσεις

Ανακοίνωση της ΕΛΦΕΕ Ρόδου σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις 2023

Η ΕΛΦΕΕ Ρόδου ενημερώνει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νησί της Ρόδου για το σοβαρό ενδεχόμενο να υποστούν κυρώσεις εκπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματός τους για το φορολογικός έτος 2022, καθόσον προκύπτουν αντικειμενικές δυσκολίες που καθιστούν ανέφικτη την έγκαιρη υποβολή τους εντός της καταληκτικής ημερομηνίας 31/07/2023 και χωρίς υπαιτιότητα των εξωτερικών λογιστών – φοροτεχνικών, συνεργατών τους.

Πιο συγκεκριμένα: Η έγκαιρη υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος των επιχειρήσεων μέχρι τις 31/07/2023 καθίσταται ανέφικτη για τους παρακάτω λόγους:

-Την καθυστερημένη ενημέρωση από τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών & Εργασίας του σχετικού κωδικού στο έντυπο Ε3, για την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος των επιχειρήσεων που αύξησαν θέσεις απασχόλησης το 2022 (στις 06/07/2023 ενημερώθηκε για τις ατομικές επιχειρήσεις και στις 17/07/2023 για τα νομικά πρόσωπα).

-Την καθυστερημένη έναρξη υποβολής του εντύπου Ν για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων, η οποία έλαβε χώρα στις 20/05/2023.

-Την καθυστερημένη ανάρτηση από τον ΕΟΠΥΥ των ποσών Clawback που έγινε στις 06/07/2023.

-Την απορρόφηση πόρων από τα λογιστικά γραφεία για τις απαιτήσεις κάλυψης υποχρεώσεων των επισιτιστικών επιχειρήσεων, από την κήρυξη ως υποχρεωτικής της σχετικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που έγινε μέσα στον Ιούνιο.

-Την εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία διασταύρωσης συναλλαγών των επιχειρήσεων μέσω του MyData.

Οι ανωτέρω λόγοι, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες τρέχουσες φορολογικές και εργατικές – ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που έχουν επωμιστεί οι λογιστές – φοροτεχνικοί να περαιώσουν για λογαριασμό των επιχειρήσεων μέσα στον Ιούλιο, δημιούργησαν ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου είναι αδύνατο να περαιωθούν τόσες πολλές εργασίες έγκαιρα και κυρίως έγκυρα.

Επειδή οι λογιστές – φοροτεχνικοί έχουν υπερβεί όλα τα όρια αξιοπρεπούς απασχόλησης και επειδή οι κυρώσεις για υποβολή ανακριβούς δήλωσης είναι δυσμενέστερες από την επιβολή προστίμου για εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης, ενημερώνουμε τις επιχειρήσεις του νησιού για το γεγονός ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο αρκετές επιχειρήσεις να βρεθούν αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμου εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος από το Υπουργείο Οικονομικών, σε περίπτωση που αυτό δεν χορηγήσει επαρκή παράταση υποβολής των δηλώσεων, και δη, μέχρι τις 30/09/2023.

 

Ρόδος 21/07/2023

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΦΕΕ Ρόδου

Ο Πρόεδρος

Παπαγρηγορίου Νικόλαος

Ο Α’ Αντιπρόεδρος

Ηρακλείδης Ιωάννης

Ο Β’ Αντιπρόεδρος

Δαμιανός Μιχαήλ

Η Γενική Γραμματέας

Ξανθοπούλου Ειρήνη

Ο Ταμίας

Βασιλείου Χαράλαμπος

Ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων

Χαροκόπος Ιωάννης

Το Μέλος

Τορούμογλου Σάκης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου