ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΤ: Οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής δείχνουν ότι η σεζόν θα κλείσει ανοδικά

news room 1 λεπτό ανάγνωση

Mισό δι­σε­κα­τομ­μύ­ριο του­ρί­στες τα­ξί­δε­ψαν ή πρό­κει­ται να τα­ξι­δέ­ψουν διε­θνώς στο βό­ρειο ημι­σφαί­ριο της Γης για το διά­στη­μα Μαΐου – Αυ­γού­στου, σύμ­φω­να με τις εκτι­μή­σεις του Πα­γκό­σμιου Ορ­γα­νι­σμού Του­ρι­σμού (ΠΟΤ).

Ηδη για το διά­στη­μα Ια­νουα­ρί­ου – Απρι­λί­ου οι διε­θνείς αφί­ξεις του­ρι­στών αυ­ξή­θη­καν κατά 5% ή κατά πε­ρί­που 18 εκατ. σε σχέση με το ίδιο διά­στη­μα του 2015, φθά­νο­ντας σε 348 εκατ. Αυτό ση­μαί­νει ότι για έβδο­μη συ­νε­χό­με­νη χρο­νιά φέτος ο πα­γκό­σμιος του­ρι­σμός οδεύ­ει προς ένα νέο ρεκόρ. Με αφορ­μή τη θε­τι­κή αυτή εξέ­λι­ξη, ο γε­νι­κός γραμ­μα­τέ­ας του ΠΟΤ Τα­λέμπ Ριφάι ση­μεί­ω­σε με­τα­ξύ άλλων ότι τα απο­τε­λέ­σμα­τα δεί­χνουν μια ισχυ­ρή επι­θυ­μία του κό­σμου να τα­ξι­δέ­ψει και αυτή είναι που οδη­γεί στην ανά­πτυ­ξη του του­ρι­σμού. Πά­ντως, ο κ. Ριφάι ανα­φέρ­θη­κε και στα θέ­μα­τα ασφά­λειας των προ­ο­ρι­σμών επι­ση­μαί­νο­ντας ότι απο­τε­λεί μεί­ζο­να πρό­κλη­ση για όλους. Στο πλαί­σιο αυτό έθεσε το θέμα της συ­νερ­γα­σί­ας για την αντι­με­τώ­πι­σης της πα­γκό­σμιας απει­λής της τρο­μο­κρα­τί­ας αλλά και της εξα­σφά­λι­σης ότι ο του­ρι­σμός θα πρέ­πει να απο­τε­λεί ανα­πό­σπα­στο μέρος του σχε­δια­σμού έκτα­κτων ανα­γκών σε πα­γκό­σμιο, πε­ρι­φε­ρεια­κό και εθνι­κό επί­πε­δο.

Η Ελ­λά­δα, έχο­ντας ξε­κι­νή­σει αρ­νη­τι­κά την του­ρι­στι­κή χρο­νιά σε ό,τι αφορά τις αφί­ξεις, ευ­ελ­πι­στεί να πε­ρά­σει σε θε­τι­κό πεδίο το δεύ­τε­ρο εξά­μη­νο του έτους με βα­σι­κό πλε­ο­νέ­κτη­μα την ασφά­λεια που εκ­πέ­μπει ως προ­ο­ρι­σμός. Ηδη οι κρα­τή­σεις τε­λευ­ταί­ας στιγ­μής προς τη χώρα μας από βα­σι­κές αγο­ρές πα­ρου­σιά­ζουν αυ­ξη­τι­κές τά­σεις το τε­λευ­ταίο διά­στη­μα, με απο­τέ­λε­σμα να ενι­σχύ­ο­νται οι εκτι­μή­σεις ότι τε­λι­κά θα κλεί­σει ανο­δι­κά η σεζόν. Σε αυτό φαί­νε­ται ότι βοη­θά­ει και η ανα­τα­ρα­χή που επι­κρα­τεί στην Τουρ­κία μετά την από­πει­ρα του πρα­ξι­κο­πή­μα­τος, ένα γε­γο­νός που οδή­γη­σε σε μα­ζι­κές ακυ­ρώ­σεις κρα­τή­σε­ων στη γει­το­νι­κή χώρα βυ­θί­ζο­ντας ακόμη πε­ρισ­σό­τε­ρο την ει­σερ­χό­με­νη του­ρι­στι­κή της κί­νη­ση.

Ο Πα­γκό­σμιος Ορ­γα­νι­σμός Του­ρι­σμού προ­βλέ­πει ότι οι συ­νο­λι­κές αφί­ξεις του­ρι­στών σε διε­θνές επί­πε­δο για το 2016 θα αυ­ξη­θούν με­τα­ξύ 3,5% και 4,5%. Για τη μελ­λο­ντι­κή απο­χώ­ρη­ση της Βρε­τα­νί­ας από την Ευ­ρω­παϊ­κή Ενωση το­νί­ζει ότι έχει αυ­ξή­σει την αβε­βαιό­τη­τα στην αγορά καθώς οδή­γη­σε σε ση­μα­ντι­κή υπο­τί­μη­ση της στερ­λί­νας ένα­ντι των βα­σι­κών νο­μι­σμά­των. Ωστό­σο, εκτι­μά ότι η εξέ­λι­ξη αυτή δεν ανα­μέ­νε­ται να έχει ση­μα­ντι­κό αντί­κτυ­πο για τα διε­θνή τα­ξί­δια σε βρα­χυ­πρό­θε­σμο χρο­νι­κό διά­στη­μα. Σε ό,τι αφορά τους προ­σε­χείς Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες στο Ρίο, αν και ευ­νο­ούν ως γε­γο­νός τις με­τα­κι­νή­σεις, ο ΠΟΤ ανα­φέ­ρει ως μειο­νέ­κτη­μα τις ανη­συ­χί­ες για την ασφά­λεια, που πα­ρα­μέ­νουν υψηλά στην ημε­ρή­σια διά­τα­ξη της επι­και­ρό­τη­τας.

Ανά γε­ω­γρα­φι­κή ζώνη η Ευ­ρώ­πη στο τε­τρά­μη­νο ση­μεί­ω­σε αύ­ξη­ση κατά 4%. Η Βό­ρεια, Κε­ντρι­κή και Ανα­το­λι­κή Ευ­ρώ­πη εμ­φά­νι­σε τη με­γα­λύ­τε­ρη άνοδο σε πο­σο­στό 6% ενώ η Νότια και Με­σο­γεια­κή Ευ­ρώ­πη πα­ρου­σί­α­σε άνοδο κατά 4% και η Δυ­τι­κή κατά 3%. Η Ασία – Ωκε­α­νία κα­τέ­γρα­ψε την υψη­λό­τε­ρη ανά­πτυ­ξη με αύ­ξη­ση κατά 9%. Στην Αφρι­κή οι διε­θνείς αφί­ξεις του­ρι­στών αυ­ξή­θη­καν κατά 7%. Ομως στη Βό­ρεια Αφρι­κή υπήρ­ξε πτώση των αφί­ξε­ων σε πο­σο­στό 8%. Στις ΗΠΑ οι αφί­ξεις αυ­ξή­θη­καν κατά 6%, με την Κε­ντρι­κή και Νότια Αμε­ρι­κή να έχουν τη με­γα­λύ­τε­ρη ανά­πτυ­ξη σε πο­σο­στό 7%. Η Κα­ραϊ­βι­κή πα­ρου­σί­α­σε αύ­ξη­ση κατά 6% και η Βό­ρεια Αμε­ρι­κή κατά 5%.

Κα­θη­με­ρι­νή

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.