Ετοιμος να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να ακυρώσει τις αποφάσεις που έχουν δρομολογηθεί από τον υπουργό Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο για τις μετεγγραφές των φοιτητών είναι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Πάρις Τσάρτας.

Το παράδειγμα του είναι πιθανό να ακολουθήσουν και άλλοι πρυτάνεις που δεν μπορούν να δεχθούν τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί.
Σε συνέντευξή τύπου χθες ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Πάρις Τάρτας αναφέρθηκε στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των αλλαγών στις οποίες προέβη ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος.
«Το έτος 2004 με νόμο επιτρέπονταν σε φοιτητές που είχαν οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας να μπορούν να μετεγγραφούν. Το ποσοστό των δικαιούχων ήταν συγκεκριμένο. Προστέθηκαν μετά και άλλες ομάδες φοιτητών που θα μπορούσαν να μεταφερθούν. Τέθηκε όμως και ρήτρα από τη σύνοδο των πρυτάνεων. Σύμφωνα με αυτή δεν θα μπορούσε να μεταγραφεί ποσοστό άνω του 15% των φοιτητών, που σπούδαζαν σε περιφερειακά πανεπιστήμια. Το αίτημα μας είχε γίνει δεκτό τότε και συνέβαλε στο να περιοριστούν οι μετεγγραφές», εξήγησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πρόσθεσε πως ο σημερινός υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος κατήργησε τη ρήτρα του 15% και αύξησε τον αριθμό των δικαιούχων.
«Ο υπουργός Παιδείας κατήργησε τη ρήτρα. Αυτό σημαίνει πως θα μπορούν να μετεγγράφονται περισσότερα άτομα. Επιδιώκει να διευκολύνει τους φοιτητές που εισήχθησαν στα ΑΕΙ το 2013 και αυτούς που θα εισαχθούν τώρα, στο να μετακινηθούν. Αφησε να διαρρεύσει την περασμένη Παρασκευή, 18 Ιουλίου, στον τύπο, πως θα μεταφερθούν και κονδύλια για την υπόθεση αυτή από τα Πανεπιστήμια που λειτουργούν στην Περιφέρεια. Το θέμα θα συζητηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων . Έχω ήδη ενημερώσει τον βουλευτή της ΝΔ κ. Βασίλη Υψηλάντη, που συμμετέχει στην εν λόγω επιτροπή για το πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Πάρις Τσάρτας και πρόσθεσε, πως αν τηρηθούν όσα έχουν ανακοινωθεί, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα χάσει 1067 από τους 2.480 φοιτητές του δηλαδή το 45% των εισακτέων πέρσι και φέτος.
«Ενημέρωσα τους νομικούς συμβούλους μας το Σάββατο, 19 Ιουλίου, προκειμένου να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη. Ο υπουργός Παιδείας συναντήθηκε με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων για το θέμα αυτό. Δεν υπήρξε συμφωνία. Εν συνεχεία συναντήθηκε και με τις διοικήσεις των ΤΕΙ και προχώρησε στη λήψη αποφάσεων. Εμείς ενημερώσαμε τους βουλευτές, τους δημάρχους, τους περιφερειάρχες για το έγκλημα που πάει να γίνει. Γυρίσαμε είκοσι χρόνια πίσω και οι διοικήσεις των ΑΕΙ δέχονται κτυπήματα κάτω από τη μέση. Αναπτύξαμε τα επιχειρήματα μας στον υπουργό Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο κατά τις εργασίες της Συνόδου των Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο. Όφειλε να είχε κατανοήσει το θέμα. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα περιφερειακά πανεπιστήμια», εξήγησε ο κ. Πάρις Τσάρτας και έκανε γνωστό πως με το νέο σύστημα για τις μεταγραφές έχουν διαφωνήσει και οι διοικήσεις των μεγάλων ΑΕΙ.
«Αν το κράτος θέλει να ασκήσει κοινωνική πολιτική θα πρέπει να το πράξει με την χορήγηση υποτροφιών και τη δημιουργία υποδομών. Όλα τα άλλα υποτιθέμενα κοινωνικά μέτρα είναι καθαρός λαϊκισμός», δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Οι πρυτάνεις είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους για τις μεταγραφές και κατά τη σύνοδο, που είχε πραγματοποιηθεί στη Ρόδο τον περασμένο μήνα.
Προέβαλαν ως βασικό επιχείρημα ότι ενδεχομένως να επαναληφθεί αυτό που συνέβαινε και παλαιότερα, όταν λόγω των μετεγγραφών, άδειαζαν τα περιφερειακά ιδρύματα και γέμιζαν ασφυκτικά οι Σχολές στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Τόνισαν μάλιστα, σε ψήφισμά τους, που εξέδωσαν κατά την διάρκεια της έκτακτης συνόδου τους, ότι «οποιαδήποτε ρύθμιση περί μετεγγραφών δεν επιτρέπεται να θέτει σε κίνδυνο την ακαδημαϊκή αξιοπιστία και ποιότητα των σπουδών. Οι μετεγγραφές σε συνδυασμό με τον αυθαίρετο ορισμό του αριθμού των εισακτέων από το υπουργείο χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι δυνατότητες των ιδρυμάτων, θέτουν εκτός ελέγχου των διοικήσεων των πανεπιστημίων την ποιότητα των ακαδημαϊκών λειτουργιών».
Από την πλευρά του ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας για το βέτο που θέτουν οι πρυτάνεις στη διεύρυνση των κριτηρίων για τις μετεγγραφές σπουδαστών σε συγκεκριμένα ΑΕΙ, υποστήριξε ότι «η αδυναμία οφείλεται στην έλλειψη διοικητικών υπαλλήλων». Παράλληλα άφησε αιχμές για συγκεκριμένες τακτικές τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «μας απειλεί και η διαφθορά», αναφερόμενος στις μετεγγραφές «μαϊμού» αλλά και στις τυχόν παρεμβάσεις από διοικήσεις των ιδρυμάτων.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου ανακοίνωσε πως θα κατατεθεί προσφυγή στη δικαιοσύνη και για την αξιολόγηση των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ.
«Θα ζητήσουμε στις 28 Αυγούστου την έγκριση από τη σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αιγαίου για να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη για την αξιολόγηση των διοικητικών υπαλλήλων. Θεωρούμε πως η διαδικασία είναι αντισυνταγματική και πρέπει να ακυρωθεί», δήλωσε ο κ. Πάρις Τσάρτας.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ