Ειδήσεις

7 παράνομες χωματερές λειτουργούν στο νησί της Ρόδου

  • Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου εντέλλεται το άμεσο κλείσιμό τους

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί κυβέρνηση και δήμοι προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος και να αποκατασταθούν κατά το δυνατόν περισσότεροι ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμάτων) και ως εκ τούτου να μειωθεί ανάλογα το πρόστιμο που έχει επιβληθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπενθυμίζεται ότι για τη μη αντιμετώπιση της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει επιβληθεί στη χώρα χρηματική ποινή ύψους 14.500.000 ευρώ για κάθε εξάμηνο, αρχής γενομένης από τις 2 Δεκεμβρίου του 2014. Σύμφωνα δε με τη δικαστική απόφαση υπάρχει δυνατότητα μείωσης του προστίμου κατά 80.000 ευρώ για κάθε ΧΑΔΑ, που κλείνει οριστικά και κατά 40.000 ευρώ για τις κλειστές, αλλά μη αποκατεστημένες, χωματερές.
Στο πλαίσιο αυτό, με εγκύκλιό του, το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζήτησε από όλους τους δήμους (στη δικαιοδοσία των οποίων λειτουργούν ή λειτουργούσαν οι ΧΑΔΑ) να προβούν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση τους, και να προσκομισθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να επιτευχθεί η μείωση του προστίμου.
Και ενώ έτσι έχουν τα πράγματα, στο νησί της Ρόδου εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς να έχει ληφθεί ακόμη μέριμνα για την αποκατάσταση τους 7 παράνομες χωματερές.
Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου ζήτησε την 2α Ιουνίου 2015 από τον Δήμο Ρόδου να προβεί άμεσα σε ενέργειες αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, που βρίσκονται στα διοικητικά όριά του.
Ειδικά κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου οι Δήμοι υποχρεούνται να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλούς φύλαξης. Επιπρόσθετα κατά τη διάρκεια των ημερών της αντιπυρικής περιόδου με δείκτη επικινδυνότητας 4 (πολύ υψηλή) και 5 (κατάσταση συναγερμού) για τη συγκεκριμένη περιοχή, επιβάλλεται η παρουσία υδροφόρου οχήματος με μέριμνα του οικείου Δήμου.
Η επιτροπή ελέγχου διαπίστωσε παράνομους ΧΑΔΑ (η εναπόθεση γίνεται χωρίς διάθεση, σε χώρο που δεν είναι περιφραγμένος, που δεν φυλάσσεται, χωρίς αντιπυρική ζώνη, χωρίς νερό, χωρίς πινακίδες),  στις ακόλουθες περιοχές:
– Αρχαγγέλου σε δασική έκταση δύο στρεμμάτων στην περιοχή «Aνεμος».
– Αρχαγγέλου δε βραχώδη και γεωργική έκταση ενός στρέμματος στην περιοχή «Πετρώνας».
– Αταβύρου σε δασική έκταση τραχείας πεύκης ενός στρέμματος στην Μονόλιθο.
– Αταβύρου σε δασική και χέρσα έκταση 0,2 στρεμμάτων στο Μαντρικό κοντά στο φράγμα Λύρου.
– Αταβύρου, πλησίον του φράγματος Κρητηνίας σε δασική έκταση τραχείας πεύκης ενός στρέμματος.
– Αφάντου, σε δασική έκταση τραχείας Πεύκης, χορτολιβαδική και γεωργική εμβαδού 50 στρεμμάτων.
– Νότια Ρόδο, σε δασική έκταση τραχείας Πεύκης και χορτολιβαδική εμβαδού 50 στρεμμάτων στην περιοχή Ποτήρος Γενναδίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου