Ειδήσεις

Προσωρινά κρατούμενοι οι Τούρκοι δουλέμποροι

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν χθες, μετά την απολογία τους, με ομόφωνη απόφαση Ανακριτή και Εισαγγελέα, οι Τούρκοι δουλέμποροι Y. C. του H. 39 ετών και Z. Μ. του C. 43 ετών.
Οι ανωτέρω μετέφεραν παράνομα, ανατολικά της νήσου Σύμης, 26 Σύρους μετανάστες την 14η Ιουνίου 2014 και ώρα 02:30.
Ειδικότερα, τις πρώτες πρωινές ώρες της 14ης Ιουνίου 2014, Έλληνας σύνδεσμος, ο οποίος επιχειρεί με σκάφος της λεττονικής ακτοφυλακής στο πλαίσιο του σχεδίου «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2014», εντόπισε το σκάφος «DERIN SU 2» με σημαία Τουρκίας να πλέει πλησίον των ακτών της Σύμης, με κατεύθυνση τον κόλπο «Μαραθούντα».
Από το σκάφος της λεττονικής ακτοφυλακής επιχειρήθηκε η προσέγγιση του ύποπτου σκάφους για τη διενέργεια νομότυπου ελέγχου.
Μόλις ο πρώτος, ο οποίος ήταν και κυβερνήτης του ύποπτου σκάφους, αντιλήφθηκε την ύπαρξη του σκάφους της λεττονικής ακτοφυλακής, ανέστρεψε την πορεία του και επιχείρησε να διαφύγει, ανεπιτυχώς, προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου και αφού πρώτα το ύποπτο σκάφος ακινητοποιήθηκε, ο πρώτος δεν μπορούσε να εξηγήσει το λόγο των κινήσεων του, ενώ υπέπεσε σε αντιφάσεις σχετικά με τον αριθμό και την εθνικότητα των επιβατών, με αποτέλεσμα να διαταχθεί να εισέλθει στο λιμένα Σύμης για τη διενέργεια ενδελεχούς ελέγχου, όπου και διαπιστώθηκε ότι εντός του σκάφους υπήρχαν 26 παράνομοι μετανάστες συριακής υπηκοότητας. Κατόπιν επισταμένης έρευνας, τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Ιουνίου 2014, εντοπίστηκε να κινείται ύποπτα στο λιμένα Σύμης και πλησίον των τούρκικων επαγγελματικών πλοίων αναψυχής, ο δεύτερος.
Οδηγήθηκε εντός του λιμενικού καταστήματος και δεν μπορούσε να αιτιολογήσει το λόγο παρουσίας του στη Σύμη, ενώ υπέπεσε σε αντιφάσεις και τελικά αναγνωρίστηκε από τους παράνομους μετανάστες, ως ο δεύτερος διακινητής.
Ο δεύτερος απέφυγε αρχικά τη σύλληψή του, καθώς κατάφερε, κατά τη διάρκεια μετάβασης του σκάφους από την θαλάσσια περιοχή που ακινητοποιήθηκε στο λιμένα Σύμης, να διαφύγει, πέφτοντας στην θάλασσα και να κολυμπήσει μέχρι την ακτή, χωρίς να γίνει αντιληπτός από το πλήρωμα του σκάφους της λεττονικής ακτοφυλακής.
-Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε και ο Τούρκος U. O. του O. 38 ετών ενώ ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα και της εμφάνισής του μια φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του ο Σουηδός O. N. Η. του B. 62 ετών.
Οι ανωτέρω κατηγορούνται για παράνομη μεταφορά και διακίνηση στην χώρα δέκα Σύρων την 16η Ιουνίου 2014 και περί ώραν 20:00 στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της νήσου Σύμης.
Το απόγευμα της 16ης Ιουνίου 2014 σκάφος του Λιμενικού το οποίο περιπολούσε στην θαλάσσια περιοχή της Σύμης στο πλαίσιο του σχεδίου «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2014», εντόπισε το Ι/Φ σκάφος «MYWAYS» με σημαία Τουρκίας το οποίο έπλεε πλησίον των ακτών της νήσου, με κατεύθυνση τον κόλπο «ΝΑΝΟΥ».
Από το πλήρωμα του σκάφους του Λιμενικού επιχειρήθηκε η προσέγγιση του ανωτέρω σκάφους προκειμένου διενεργηθεί νομότυπος έλεγχος. Στην θέα του ο πρώτος κατηγορούμενος, κυβερνήτης επιχείρησε να διαφύγει προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα, χωρίς ωστόσο να το καταφέρει.
Κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαπιστώθηκε η παρουσία δέκα Σύρων υπηκόων καθώς και του δεύτερου κατηγορούμενου, Σουηδού υπηκόου, ο οποίος δήλωνε φίλος του πρώτου. Ο Σουηδός δήλωνε ότι οι Σύροι υπήκοοι είναι τουρίστες και ότι εκτελεί περιηγητικό ταξίδι αναψυχής.
Από την προανάκριση προέκυψε ωστόσο ότι άπαντες οι μετανάστες είχαν καταβάλει στην Τουρκία το ποσό των 2.000 ευρώ έκαστος για την μεταφορά τους στην Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες τους, ο πρώτος κατηγορούμενος τους είχε υποδείξει να δηλώνουν σε τυχόν ελέγχους ότι είναι τουρίστες.
-Το μεσημέρι τηνς 19ης Ιουνίου στη Σύμη εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Σύμης 43 υπήκοοι Συρίας (40 άνδρες και 3 γυναίκες που συνόδευαν ένα ανήλικο παιδί) για παράνομη είσοδο στη χώρα προερχόμενοι από τα έναντι τουρκικά παράλια. Διενεργείται προανάκριση.
-Το μεσημέρι της 20ής Ιουνίου 2014 εντοπίσθηκαν ύστερα από κλήση τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης (112) και συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού Τήλου 39 υπήκοοι Συρίας (35 άνδρες και 4 γυναίκες που συνόδευαν 4 ανήλικα παιδιά) για παράνομη είσοδο στη χώρα προερχόμενοι από τα έναντι τουρκικά παράλια. Διενεργείται προανάκριση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου