Ειδήσεις

Τα προβλήματα της Δωδεκανήσου στο επίκεντρο των Δωδεκανήσιων της πρωτεύουσας

Την 17/6, o Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Νίκος Ζωίδης συναντήθηκε στη Δωδεκανησιακή Εστία με εκπροσώπους των παροικιακών μας Σωματείων, με σκοπό την αλληλοενημέρωση σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και σε προβλήματα που έχουν οξυνθεί, λόγω και της γενικότερης κακής κατάστασης, που όλοι βιώνουμε.

Ο πρόεδρος κ. Γιάννης Φραγκούλης, αφού καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε επιγραμματικά στα κυριότερα τρέχοντα θέματα, που απασχολούν τους συμπατριώτες της παροικίας και των νησιών μας, τις δράσεις που έχει αναλάβει η Ομοσπονδία μας και εξέφρασε την ικανοποίησή του, για την διαχρονική συνεργασία της Ομοσπονδίας με τον συμπατριώτη μας κ. Ζωίδη, από την εποχή που ήταν Αντινομάρχης Δωδεκανήσου μέχρι σήμερα.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας αναφέρθηκε στον χαιρετισμό που έλαβε από τον βουλευτή ΝΔ Δωδεκανήσου κ. Μάνο Κόνσολα, ο οποίος αδυνατούσε να βρίσκεται στην συνάντησή μας, αλλά μας έστειλε το υπόμνημα που κατέθεσε στον Πρωθυπουργό για την ρήτρα Νησιωτικότητας την 15/1/14, την παρέμβασή του για τα άνυδρα νησιά του Αιγαίου καθώς και την από 11/10/13 επιστολή του προς τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτη για τις επιδοτούμενες άγονες γραμμές.

Αμέσως μετά, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου κ. Δημήτρης Γάκης έκανε ένα σύντομο χαιρετισμό και ανέφερε ότι το γεγονός της μη αντίληψης της Νησιωτικότητας από τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την επίλυση προβλημάτων καθώς επίσης και η μη εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου. Επίσης υπογράμμισε τη σημασία του σεβασμού προς το περιβάλλον, την ανάγκη προστασίας του και σε καμία περίπτωση να μην επιτραπεί το ξεπούλημα της Δημόσιας γης.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο κ. Ζωίδης, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε το ΔΣ της Ομοσπονδίας για την πρόσκληση, αναφέρθηκε επιγραμματικά στους διάφορους τομείς αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Ναυτιλίας και Αιγαίου, της οποίας προΐσταται. Συγκεκριμένα:

– Για την κάλυψη των αναγκών επιδότησης ακτοπλοϊκών γραμμών, ο προϋπολογισμός του 2014 είναι 40.000.000€, ενώ πριν το 2009 ήταν 110.000.000€. Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει κατά πολύ το έργο της Διεύθυνσης Μεταφορών του Υπουργείου, που κατά την εκτίμηση του κ. Ζωίδη, απαιτούνται επιπλέον τουλάχιστον 14.000.000€, ώστε να καλυφθούν στοιχειωδώς οι τρέχουσες ανάγκες.

Στο σημείο αυτό έκανε μια εμπεριστατωμένη αναφορά στην αναγκαιότητα- επιτέλους – εφαρμογής της Ρήτρας Νησιωτικότητας, που παρά την πρόβλεψη σε άρθρο του Συντάγματος και την πρόσφατη ψήφιση του Ν.4150/2013, εξακολουθεί να μην περιλαμβάνεται σε Νομοθετικά διατάγματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Ειδικά, για το διαχρονικό πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών μας, ο κ. Ζωίδης υποστήριξε ότι η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, για το οποίο έχουν ειπωθεί και έχουν γραφεί πάρα πολλά…

Η κ. Διονυσία Υψηλάντη, εκπρόσωπος του Συλλόγου Πατμίων αναφέρθηκε σε αιτήματα του Δημάρχου Πάτμου κ. Γρηγόρη Στόϊκου, σχετικά με την ανάγκη σύνδεσης της Πάτμου με την Σάμο, την αύξηση των δρομολογίων από Πάτμο προς Πειραιά και την αντίθεσή του στην αλλαγή ημέρας αναχώρησης πλοίου από Πειραιά για Πάτμο, Σάββατο αντί Παρασκευής.

Ο κ. Ζωίδης δεσμεύτηκε να εξετάσει όλα τα αιτήματα και πρόσθεσε ότι δρομολογείται ταχύπλοο στη γραμμή ΛΕΡΟΣ – ΠΑΤΜΟΣ – ΣΑΜΟΣ – ΙΚΑΡΙΑ. Ακολούθησε συζήτηση για τα επιμέρους προβλήματα σύνδεσης νησιών, όπως της Καρπάθου και της Κάσου, που εξυπηρετούνται με ένα πλοίο από Πειραιά, το ταξίδι είναι αποτρεπτικά πολύωρο και το κόστος εισιτηρίων υψηλότατο. Επιπλέον, η αναχώρηση του πλοίου από Ρόδο προς Κάρπαθο και Κάσο γίνεται συνήθως 3πμ, γεγονός που δυσχεραίνει την μετακίνηση των ταξιδιωτών και σε καμία περίπτωση δεν προσελκύει τουρίστες.

Κοινή πεποίθηση όλων των παρευρισκομένων ήταν η ανάγκη ενός ρεαλιστικού επανασχεδιασμού δρομολογίων για την ακτοπλοϊκή σύνδεση όλων των νησιών. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η παρέμβαση του επίτιμου προέδρου της Ομοσπονδίας μας κ. Φίλιππου Καλούδη, που αναφέρθηκε σε τρόπους αντιμετώπισης ανάλογων προβλημάτων κατά το παρελθόν, όχι μόνο της σύνδεσης των νησιών, αλλά και προβλημάτων που αφορούν στην άναρχη δόμηση στα νησιά καθώς και στον πολύπαθο τομέα της Υγείας, που διαχρονικά ταλαιπωρούν τους απανταχού συμπατριώτες μας.

– Για την υδροδότηση των άνυδρων νησιών, ο κ. Ζωίδης ανέφερε ότι το ετήσιο κόστος μόνο για την μεταφορά νερού αγγίζει τα 7.000.000€, ένα «φαινόμενο» που μόνο ως τεράστιο σκάνδαλο μπορεί να χαρακτηριστεί. Η καθυστέρηση εγκατάστασης συστημάτων αφαλάτωσης, η καθυστέρηση κατασκευής λιμνοδεξαμενών – φραγμάτων και η ελλιπής συντήρηση όσων συστημάτων έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα αποτελούν τις κυριότερες αιτίες της σημερινής κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος..

Για την Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Υπουργείου, ο κ. Ζωίδης ανέφερε ότι έχουν δρομολογηθεί ενέργειες επίλυσης προβλημάτων που αφορούν παραδοσιακούς οικισμούς, επέκταση οικισμών και γενικότερα προβλήματα Πολεοδομίας, δεδομένου ότι η πολύχρονη αδράνεια της εν λόγω Διεύθυνσης έχει συσσωρεύσει πάρα πολλές εκκρεμότητες.

Σχετική ήταν και η επιστολή του προέδρου της Ένωσης Χαλκιτών κ. Βαγγέλη Ηλιάδη, στην οποία αναφέρεται αναλυτικά το τεράστιο πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης στην Χάλκη και το «πινγκ-πονγκ» μεταξύ ΣΧΟΠ Ν. Δωδεκανήσου, Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού Δήμου Ρόδου, Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου και λοιπών συναρμοδίων φορέων…

Ανάλογη ήταν και η παρέμβαση του αρχιτέκτονα κ. Φραγκίσκου Τούρλου, ο οποίος επεσήμανε την αναγκαιότητα διαφύλαξης του φυσικού μας πλούτου καθώς και της αδειοδότησης επέκτασης οικισμών, σύμφωνα μόνο με ήδη εγκεκριμένο σχέδιο οικισμών. Επίσης, έγινε παρέμβαση από τον κ. Παύλο Μαρούκλα, τ. αντιπρόεδρο του Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων, για το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή της Β. Καρπάθου από την μη καλή λειτουργία του Φορέα διαχείρισης, σε συνδυασμό με τον χαρακτηρισμό της όλης περιοχής ως NATURA.

Στο θέμα αναφέρθηκαν τόσο ο πρόεδρος όσο και ο γραμματέας της Αδελφότητας Ολυμπιτών Καρπάθου κ.κ. Εμμανουήλ Διακογεωργίου και Κοσμάς Σακέλλης, Επίσης, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας μας, κ. Γιάννης Καραϊτιανός επεσήμανε το γεγονός ότι σοβαρότατα προβλήματα αρμοδιότητας Πολεοδομίας απασχολούν το σύνολο του νησιού της Καρπάθου και για τον λόγο αυτό ο Σύλλογος των Απανταχού Καρπαθίων προσπαθεί να συνδράμει κατά το δυνατό στη δρομολόγηση ενεργειών επίλυσής τους. Λόγω της σοβαρότητας και της πολυπλοκότητας του όλου θέματος, αποφασίστηκε να γίνει μια ειδική συνάντηση με τον κ. Ζωίδη, την επόμενη εβδομάδα.

Στις προτεραιότητες της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Αθλητισμού, είναι η σύνταξη λευκώματος με θέμα τα Θρησκευτικά Μνημεία του Αιγαίου. Επίσης, η διεξαγωγή Ιστιοπλοϊκών αγώνων στο Αιγαίο, που θεωρείται από τους ειδικούς η καλύτερη περιοχή στον κόσμο, πριμοδοτείται με κάθε τρόπο και ήδη ιδρύονται προπονητικές βάσεις Ιστιοπλοϊας σε αρκετά νησιά, γεγονός που θα αυξήσει σημαντικά την τουριστική κίνηση.

– Για τα προβλήματα Υγείας, έγινε εκτενή αναφορά από τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας μας, ιατρό κ. Γιάννη Καραϊτιανό, με ιδιαίτερη επισήμανση στο τεράστιο πρόβλημα των αεροδιακομοιδών. Αμέσως μετά, έγινε αναφορά στην επιστολή που απέστειλε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κκ Ναθαναήλ και στην οποία περιγράφει αναλυτικά τα τεράστια συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κως στο τομέα της Υγείας καθώς και στο υψηλό κόστος εισιτηρίων ακτοπλοϊκής σύνδεσης όλων των νησιών.

Ο κ. Ζωίδης εξέφρασε την κατανόησή του, δήλωσε αναρμόδιος, όμως ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για ένα καλό νέο, που αφορά σε πρόσφατη απόφαση σχετικά με την έκπτωση στην τιμή των εισιτηρίων, σε ΑΜΕΑ και λοιπές κατηγορίες νησιωτών.

– Για το πρόβλημα των ανασφαλίστων, αλλά και της υποχρέωσης ένταξης των μικρών επαγγελματιών από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ, μίλησε ο πρόεδρος των ανασφάλιστων Αττικής κ. Ντίνος Φούντης. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε τον κίνδυνο αφανισμού επαγγελματιών, ιδιαίτερα στα μικρά νησιά.

Για την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός Δωδεκανησιακού lobby
συμφώνησαν όλοι και ο Συμιακής καταγωγής καθηγητής κ. Αντώνης Πινότσης έκανε μια διεξοδική αναφορά στο θέμα.

Εκτός από τους παραπάνω αναφερομένους, στην συνάντηση παραβρέθηκαν η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας μας κ. Κατερίνα Βουρεξάκη, η πρόεδρος της Ένωσης Ροδίων κ. Δέσποινα Ευδαίμων, ο πρόεδρος της Ένωσης \ Κώων κ. Νίκος Μανούσης, η εκπρόσωπος της Ένωσης Χαλκιτών κ. Ισαβέλλα Οικονομίδου, τα μέλη της Πολιτιστικής Ομάδας ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ κκ Ευδοκία Βουβάλη και Νίκος Παπαδόπουλος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου