Ειδήσεις

Το νέο «αίμα» του Κυριάκου Μητσοτάκη – 10 στελέχη που ξεχωρίζουν

του Δημήτρη Τσιούφου

Ενας από τους βασικούς στόχους που έθεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, όταν ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ, ήταν η ριζική ανανέωση του στελεχικού δυναμικού του κόμματός του, ώστε να μπορέσει να «μπολιάσει» με νέο αίμα και φρέσκιες ιδέες τόσο την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, όσο και τις ομάδες που θα «δούλευαν» το κυβερνητικό πρόγραμμά του και θα στελεχώσουν τον ευρύτερο κυβερνητικό μηχανισμό, όταν και άμα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε, τον Οκτώβριο, του 2016 τη δημιουργία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών, προκειμένου, όπως ο ίδιος σημείωνε τότε, «να μετατρέψουμε ένα κόμμα από μια κλειστή δομή, στην οποία έπρεπε να έχεις προσωπικές σχέσεις με τον εκάστοτε αρχηγό ή με τα κορυφαία στελέχη, σε μια ανοιχτή κυψέλη νέων άξιων ανθρώπων».

Στο διάστημα των περίπου οκτώ μηνών που μεσολάβησαν από τότε το κάλεσμα του κ. Μητσοτάκη- προς τους πολίτες που δεν είχαν ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική ή είχαν αδρανοποιηθεί από αυτή τα τελευταία χρόνια- να συστρατευθούν σε μια κοινή προσπάθεια φαίνεται να αποδίδει, καθώς ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων, με καλές σπουδές και βιογραφικά, εκδήλωσαν τη διαθεσιμότητά τους να ασχοληθούν με τα κοινά. Στους οκτώ αυτούς μήνες υποβλήθηκαν 2.400 αιτήσεις για ένταξη στο Μητρώο Στελεχών, από αυτές αξιολογήθηκαν, έως τώρα, 1.300 βιογραφικά και πραγματοποιήθηκαν  920 συνεντεύξεις από 32 αξιολογητές.

Σοφία Νικολάου

Σοφία Νικολάου

Η γέννηση της ιδέας
Η ιδέα για αυτό το διαφορετικό πολιτικό άνοιγμα της Νέας Δημοκρατίας ανήκει στον ίδιο του Κυρ. Μητσοτάκη, αφού όπως λέει… πολλοί του έλεγαν ότι «βλέπω όλο τους ίδιους και τους ίδιους στη ΝΔ. Δεν υπάρχουν, επιτέλους, νέοι άνθρωποι μαζί σας; Μήπως και εσύ θα μένεις στις ισορροπίες μέσα στο κόμμα και δεν έχεις τη δυνατότητα ή δεν θέλεις να προσελκύσεις καινούριες δυνάμεις; Πάλι με τους ίδιους θα κυβερνήσετε»;

Ετσι πριν από 15 ημέρες περισσότερα 900 άτομα κλήθηκαν σε μια εκδήλωση γνωριμίας με τα στελέχη και τους τομεάρχες του κόμματος, αλλά και για να δηλώσουν σε ποιες ομάδες εργασίας θέλουν να ενταχθούν, ανάλογα με τις σπουδές και τις δεξιότητές τους. Στη «μάζωξη» αυτή ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «έχουμε χρέος να δώσουμε ευκαιρίες σε ανθρώπους, οι οποίοι θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά», ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως κάποιοι θα αξιοποιηθούν ως υποψήφιοι βουλευτές, κάποιοι άλλοι θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους τεχνοκρατικά σε ομάδες εργασίας ή από κάποια θέση η οποία να έχει εκτελεστικά χαρακτηριστικά. «Το πως θα αξιοποιηθεί ο καθένας από εσάς», τόνισε «είναι δική μας δουλειά να το κρίνουμε και δική μας δουλειά να σας αξιολογήσουμε και να σας αξιοποιήσουμε εκεί που θεωρούμε ότι θα είστε πιο χρήσιμοι».

Σωτήρης Δημητριάδης

Σωτήρης Δημητριάδης

Ο Κυρ. Μητσοτάκης καθ΄ όλη τη διάρκεια της εσωκομματικής προεκλογικής περιόδου, που κατέληξε στην εκλογή, αλλά και αμέσως μετά δεσμεύτηκε για μια μεγάλη ανανέωση που κομματικού στελεχιακού δυναμικού της ΝΔ, μια ανανέωση όχι μόνο σε ιδέες, αλλά και σε πρόσωπα. Ο ίδιος σε πολλές συζητήσεις του, το πρώτο διάστημα της εκλογής του, υποστήριζε πως «η ΝΔ είναι ένα μαγαζί γωνία, αλλά χωρίς εμπόρευμα», διευκρινίζοντας πως όταν μιλάει για εμπόρευμα εννοεί αφενός τις ιδέες και τον προγραμματικό του λόγο του κόμματος και αφετέρου τα πρόσωπα, όχι απλά ως φορείς νέων ιδεών, αλλά και ως εκφραστές εφαρμοσμένης πολιτικής.

Οκτώ μήνες αργότερα η πρώτη «μαγιά» νέων πολιτικών στελεχών είναι παρούσα στα δρώμενα της ΝΔ και αυτά τα περίπου 900 νέα πρόσωπα, αφού περάσουν από μια ακόμη διαδικασία αξιολόγησης του Πολιτικού μητρώου, θα μπορούν να είναι εν δυνάμει υποψήφιοι για να στελεχώσουν είτε τα ψηφοδέλτια του κόμματος, είτε τον κρατικό μηχανισμό δίπλα στους υπουργούς μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Αριστοτέλης Παναγιωτάκης

Αριστοτέλης Παναγιωτάκης

Η «Ημερησία του Σαββάτου» εντόπισε και παρουσιάζει δέκα από τα νέα αυτά πρόσωπα, τα οποία ενδεχομένως να μας απασχολήσουν πολύ περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Σοφία Νικολάου

Γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1979 και είναι Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 2004. Διαχειρίστρια και εταίρος της δικηγορικής εταιρείας «Σοφία Νικολάου & Συνεργάτες», που εδρεύει στο κέντρο της Αθήνας από το 2004. Πεδίο ενασχόλησής της είναι το Δίκαιο Επιχειρήσεων, Φορολογικό – Διοικητικό Δίκαιο, Οικονομικό – Ποινικό Δίκαιο, Ενέργεια – Ναυτιλιακά.

Κατερίνα Μαχαιρά

Κατερίνα Μαχαιρά

Για τα θέματα αυτά έχει λάβει μέρος ως ομιλήτρια σε σεμινάρια, ομιλίες και συνέδρια, ενώ αρθρογραφεί συστηματικά σε εφημερίδες και ενημερωτικά site. Είναι ενεργό μέλος του Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών και το 2016 υπήρξε εκδότρια της εβδομαδιαίας πανελλαδικής εφημερίδας «η Είδηση» και δύο ενθέτων «Euroview» και «Παραδικαστικά».

Ζει στην Αθήνα από το 1996 και πρόκειται για μια δυναμική δικηγόρο με ισχυρή προσωπικότητα. Είναι ενεργός πολίτης και ένα νέο πρόσωπο που έρχεται να προσφέρει το χαρακτηριστικό που αναζητά η ΝΔ, δηλαδή αυτοδημιούργητους, άφθαρτους και κυρίως ανθρώπους που «γράφουν» καθημερινά ένσημα στην καθημερινή ζωή. «Φτάνουν πια οι επαγγελματίες πολιτικοί, χρειαζόμαστε επαγγελματίες πολίτες», είναι το μότο ζωής της γοητευτικής δικηγόρου, η οποία ξεκίνησε από ένα χωριό της Εύβοιας για να κατακτήσει την Ελλάδα με μοναδικό της όνειρο την έξοδο της χώρας από το τέλμα και τις παλαιοκομματικές αγκυλώσεις.

Παναγιώτα Αργίτη

Παναγιώτα Αργίτη

Σοφία Φιλιππίδου

Είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος σε θέματα Διοικητικής Αλλαγής, από το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, έχει ολοκληρώσει τις Μεταπτυχιακές Σπουδές της στην Επιχειρησιακή Έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ενώ κατέχει πτυχίο Οικονομικών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία στην υλοποίηση ερευνητικών και συμβουλευτικών έργων καθώς και οικονομικών μελετών. Σήμερα, απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα και η επιχειρηματική της δραστηριότητα εστιάζεται στον χώρο του Τουρισμού στην περιοχή της Κορινθίας.

Σωτήρης Δημητριάδης

Γιάννης Καρνέζης

Γιάννης Καρνέζης

Πρόκειται για τον διεθνούς φήμης σολίστα του πιάνου, αλλά και ταυτόχρονα για έναν γιατρό με υψηλή εξειδίκευση, καθώς ειδικεύεται στον τομέα της Νευροφυσιολογίας.

Υπήρξε σύμβουλος, σε χώρες του εξωτερικού, διαφόρων κρατικών φορέων σε θέματα Υγείας, Παιδείας και Φιλοσοφίας και μετά από 30 χρόνια εργασίας στο εξωτερικό επέστρεψε στην Ελλάδα, γιατί, όπως λέει ο ίδιος «αξίζει τον κόπο να προσφέρω με τις γνώσεις, την εμπειρία, την όρεξη και τα βιώματά μου, ώστε να τεθούν οι βάσεις για ένα καλύτερο αύριο». Οσο για την ένταξή του στο Μητρώο Στελεχών της ΝΔ ο Δρ Σωτ. Δημητριάδης τονίζει ότι «τα κόμματα δεν πρέπει να παραμένουν κλειστά κλαμπ, ούτε να απαιτείται η γνωριμία με την ηγεσία για να μπορέσει κάποιος να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική».

Τάσος Πυργιέρης

Τάσος Πυργιέρης

Αριστοτέλης Παναγιωτάκης

Είναι Mεταλλειολόγος Mηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη διοίκηση επιχειρήσεων στα χρηματοοικονομικά (MBA in Finance) από το Stirling University. Εργάζεται στον τομέα των επενδύσεων από το 1999 και σήμερα είναι Διευθύνων Σύμβουλος της CPB Asset Management ΑΕΔΑΚ.

Έχει διατελέσει στέλεχος σε θέσεις ευθύνης στην Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias και στις επενδυτικές εταιρείες Δίας ΑΕΕΧ, Πρόοδος Ελληνικές Επενδύσεις ΑΕΕΧ, Επενδύσεις Αναπτύξεως ΑΕΕΧ και EFG Eurobank Asset Management. Ξεκίνησε την καριέρα του ως επιστημονικός τεχνικός σύμβουλος σε μεταλλουργικές και κατασκευαστικές εταιρείες (1993-1998). Ο κ. Παναγιωτάκης ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, με ανεξάρτητο συνδυασμό, στην Κηφισιά, αλλά αποφάσισε να ενταχθεί στη ΝΔ στα τέλη του 2016, ώστε να συμμετάσχει στη διαδικασία της αξιολόγησης στελεχών. «Μοναδικός σκοπός μου», σημειώνει «είναι η προσφορά στη χώρα μου, καθώς πετυχημένα στελέχη με εμπειρία στη διοίκηση των επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα είναι κάτι που λείπει από την πολιτική ζωή». Η συμμετοχή αξιόλογων και έμπειρων στελεχών, καταλήγει «θα βοηθήσει τη Δημόσια Διοίκηση και θα την κάνει πιο αξιόπιστη και αποτελεσματική».

Νίκος Σαρρής

Νίκος Σαρρής

Κατερίνα Μαχαιρά

Γεννήθηκε στη Λαμία το 1979 και σπούδασε στο ΑΤΕΙ Λαμίας στο τμήμα Φυσικοθεραπείας. Ηταν αθλήτρια στίβου, κατακτώντας πανελλήνιο μετάλλιο στα 100 μέτρα μετ΄ εμποδίων και πλέον ασχολείται με το τένις και την ιστιοπλοΐα σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

Στα σπουδαστικά της χρόνια ήταν γραμματέας ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο ΑΤΕΙ Λαμίας και σήμερα ασκεί το επάγγελμα της φυσικοθεραπείας στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», για 15 έτη. Εχει συνεργαστεί με τον γ.γ. Δημόσιας Υγείας για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του καρκίνου, το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών (2010) και με τον γ.γ. Καταναλωτή σε θέματα διαχείρισης καταγγελιών (2009).

Χρήστος Νάσσιος

Χρήστος Νάσσιος

Είμαι ενεργό μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου φυσιοθεραπευτών και κατέχει τη θέση του ταμία στο Περιφερειακό τμήμα Αττικής, ενώ είναι συντονίστρια του επιστημονικού τμήματος «Φυσικοθεραπεία στην Υγεία των γυναικών».

Εχει, τέλος, ολοκληρώσει με επιτυχία τα μαθήματα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών για τη «Διοίκηση Μονάδων Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας» στο ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ (Msc Master in Health Management and Welfare Service) και εκκρεμεί η ορκωμοσία της.

Παναγιώτα Αργίτη

Είναι Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του ΔΠΘ και κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών Executive MBA του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εχει εικοσαετή εργασιακή εμπειρία στη ΔΕΗ, στο χώρο της Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, της λειτουργίας της ελληνικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και συγκεκριμένα στη μελέτη και κατασκευή μεγάλων Υδροηλεκτρικών Έργων, με εξειδίκευση σε θέματα περιβάλλοντος, διαχείρισης υδατικών πόρων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σήμερα είναι Τομεάρχης Εργολαβιών, Υπηρεσιών και Υλικών στη Διεύθυνση Προμηθειών της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. (θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ) και όπως επισημαίνει η ίδια το έναυσμα για την ενασχόλησή της με τα κοινά ήταν η ανοικτή πρόσκληση του Κυρ. Μητσοτάκη για ανανέωση των στελεχών, παρότι δεν είχε καμία, έως τώρα, σχέση με την πολιτική. Θέλω, επισημαίνει «να συνδράμω ενεργά σε αυτή την μεγάλη συλλογική προσπάθεια, για την ανασυγκρότηση της χώρας. Έχω την υποχρέωση, ως επιστήμων και στέλεχος μεγάλης εταιρείας ενέργειας, να αξιοποιήσω την εμπειρία και τις δεξιότητες που αποκόμισα από την επιτυχημένη μακρόχρονη επαγγελματική πορεία μου στον τομέα της Ενέργειας»

Γιάννης Καρνέζης

Είναι χειρουργός ορθοπεδικός, με εξειδίκευση στην χειρουργική της σπονδυλικής στήλης. Είναι ο διευθυντής του Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης του νοσοκομείου «Υγεία» Αθηνών, καθώς και ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της βρετανικής startup εταιρείας ιατρικής τεχνολογίας Concept Spine Ltd. Έχει εργαστεί στην Μεγάλη Βρετανία από το 1994 έως το 2004, συμπεριλαμβανομένων και θέσεων ειδικού χειρουργού στο νοσοκομείο Nuffield Orthopaedic Centre της Οξφόρδης και Λέκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Bristol. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος, μεταπτυχιακού τίτλου Master of Science καθώς και διπλώματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ορθοπεδικής.

Τάσος Πυργιέρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι πτυχιούχος της δραματικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης-Κάρολος Κουν. Συμμετείχε επαγγελματικά σε σημαντικές θεατρικές παραστάσεις στο ελεύθερο θέατρο, καθώς και στο Εθνικό Θέατρο σε έργα της εγχώριας και της διεθνούς δραματουργίας. Παράλληλα, έχει διαγράψει αξιοσημείωτη παρουσία στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, όπου διαμόρφωσε την εικόνα του ηθοποιού της νέας γενιάς, με απήχηση στη νεολαία και έχει συνεργαστεί  με σημαντικά ονόματα του σύγχρονου νεοελληνικού πολιτισμού, όπως οι Ν. Μαστοράκης, Π. Βούλγαρης, Ν. Διαμαντής, Κ. Ρήγος, Α. Κουφάλης, Α. Καραζήσης, Ν. Κουτελιδάκης, Π. Κοκκινόπουλος και άλλους. Ταυτόχρονα συμμετέχει και σε σημαντικές κοινωνικές δράσεις, για την υποστήριξη εκστρατειών με κοινωφελή μηνύματα, σε καμπάνιες κατά των ναρκωτικών, του aids, της φτώχειας κ.α., ενώ έχει πλήθος εθελοντικών παρεμβάσεων και συμμετοχών στη διάδοση κοινωνικών μηνυμάτων στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση και τον τύπο. Παρεμβαίνει και συμμετέχει στα κοινά στο χώρο των ηθοποιών, λαμβάνει πρωτοβουλίες και ενέργειες υποστήριξης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, κυρίως μέσα από το Εθνικό Δίκτυο Αμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Δυτικής Αθήνας. Ο ίδιος θεωρεί το Μητρώο Στελεχών που πρότεινε ο Κ.Μητσοτάκης, ως μια δυνατότητα πιο πλατιάς διάδοσης των αξιών του πολιτισμού και του θεάτρου και αποφάσισε να δηλώσει «παρών» σε αυτή την προσπάθεια.

Νίκος Σαρρής

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974, μεγάλωσε στην Κυψέλη και είναι απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Αθηνών και αθλητής του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου σαν έφηβος. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων (Bartlett School of Architecture, UCL). Είναι μέλος του Τ.Ε.Ε. και του Royal Institute of British Architects. Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας από το 1999 και από το 2010 δραστηριοποιείται ως σύμβουλος σε επενδύσεις στο τομέα των ακινήτων, στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο ίδιος επισημαίνει πως αποφάσισε να εμπλακεί στην διαδικασία της ανανέωσης της ΝΔ γιατί «ήταν η πρώτη φορά που ένα πολιτικό κόμμα απευθύνθηκε στον κόσμο απευθείας» και «το κάλεσμα του Κυρ. Μητσοτάκη για συμμέτοχη σε μια διαδικασία άμεση και αδιάβλητη δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητο». Θεωρώ, συμπληρώνει «τον εαυτό μου προοδευτικό άνθρωπο και είμαστε σήμερα αντιμέτωποι με νέες πολιτικές αντιθέσεις: πρόοδος απέναντι στην στασιμότητα, μεταρρυθμίσεις απέναντι στη μιζέρια και τελικά, σοβαρότητα απέναντι στην ανικανότητα». Η διαδικασία του Μητρώου Στελεχών, καταλήγει «θα φέρει στην πρώτη γραμμή όσους έχουν την επιθυμία να σηκώσουν τα μανίκια και να βοηθήσουν να βγει η Ελλάδα από την σημερινή κατάσταση και θέλω να είμαι κι εγώ εκεί».

Χρήστος Νάσσιος

Είναι στέλεχος επιχειρήσεων με γνώση τραπεζικών και χρηματοοικονομικών προϊόντων και με εμπειρία στο σχεδιασμό στρατηγικής και στην διοίκηση ομάδων εργασίας. Εχει πολυετή ενασχόληση με την διαχείριση λειτουργικών και πιστωτικών κινδύνων, στη χρηματοοικονομική ανάλυση, στη διαχείριση χαρτοφυλακίων, στον εξωδικαστικό συμβιβασμό επιχειρήσεων και ιδιωτών, καθώς και στην παροχή οικονομικών συμβουλών ορθολογικής διαχείρισης οφειλών. Είναι ιδρυτής και διαχειριστής startup επιχείρησης στον τομέα της τεχνολογίας, με κυριότερη δραστηριοποίηση στον τομέα της δημιουργίας συνεργασιών με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και εξωτερικό.

Ημερησία

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου