Ρεπορτάζ

Γρ. Ζαφειρόπουλος: «Είναι πάρα πολύ σοβαρό το διακύβευμα των ευρωεκλογών»

«H ΝΔ είναι η παράταξη που έβαλε τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι η παράταξη των μεγάλων προκλήσεων και αποφάσεων. Έχει κάνει μεγάλες καινοτομίες ακόμη και μέσα από σκληρή αντιπαράθεση. Γνωρίζει, θέλει και μπορεί. Οι πολίτες και ειδικά οι Δωδεκανήσιοι θα πρέπει να εμπιστευθούν τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά. Στις 25 Μαΐου ψηφίζουμε για την Ευρώπη που θέλουμε και την Ελλάδα που αξίζουμε».

Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη τύπου χθες ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ κ. Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, που ήρθε στη Ρόδο στα πλαίσια της προεκλογικής του περιοδείας.
Ο κ. Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος είχε συνάντηση με το δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά και τις διοικήσεις του Δικηγορικού Συλλόγου και της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου. Αργά το απόγευμα συνομίλησε με στελέχη της ΝΔ.
Τον υποψήφιο ευρωβουλευτή προλόγισε ο βουλευτής Λέσβου κ. Παύλος Βογιατζής, που είναι υπεύθυνος της ΝΔ για τις ευρωεκλογές.

“Ήρθαμε στη Ρόδο για να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει πόσο σημαντικές είναι οι ευρωεκλογές. Γνωρίζουμε πώς λειτουργούν οι τοπικές κοινωνίες. Το κύριο βάρος δόθηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές που είναι σημαντικές για το μέλλον μας. Πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα και από τη χώρα μας. Είναι ανάγκη να συνεχιστεί η σταθερότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η ευρωπαϊκή μας πορεία. Η ΝΔ έβαλε τη χώρα στην ΕΕ. Η ιστορική αυτή επιλογή δικαιώθηκε στην πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο κ. Βογιατζής, που παραδέχθηκε πως δεν είναι όλα ρόδινα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα ήταν πολύ χειρότερα τα πράγματα αν δεν ήμασταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΝΔ έχει αποσυνδέσει τις ευρωεκλογές από τα εσωτερικά μας θέματα. Έτσι είναι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο βουλευτής Λέσβου και πρόσθεσε πως η αντιπολίτευση στην Ελλάδα προσπαθεί να συνδέσει τις ευρωεκλογές με τη γενική πολιτική κατάσταση.

«Το δίλημμα που είχε βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των τριπλών εκλογών κατά το ήμισυ απέτυχε. Στις δύο κάλπες από τις τρεις που έκανε λόγο έχει ήδη ηττηθεί. Νομίζω πως αυτό είναι ξεκάθαρο. Τα ποσοστά του είναι μικρότερα από αυτά που είχε στις βουλευτικές εκλογές. Υπήρξε μια αρχική απάντηση από τον κόσμο ότι δεν θα δοθεί το μήνυμα που ζητούσε το συγκεκριμένο κόμμα ως δημοψήφισμα. Όλα αυτά είναι μόνο στη φαντασία τους. Σημασία έχει να δούμε πως θα στηρίξουμε υποψηφίους που έχουν τα εχέγγυα να μας εκπροσωπήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό αφορά και τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα», δήλωσε ο κ. Βογιατζής.

Αναφερόμενος στον κ. Ζαφειρόπουλο δήλωσε πως είναι από τους πολύ καλούς υποψήφιους της ΝΔ.
«Προέρχεται από την ΤΑ αλλά έχει πολύ μεγάλη θητεία στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την αυτοδιοίκηση. Είχα την χαρά και την τύχη να συνεργαστούμε για χρόνια στο συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειακών Αυτοιδιοικήσεων Ελλάδος. Ο κ. Ζαφειρόπουλος έχει δείξει πολύ καλά στοιχεία και μας έχει εκπροσωπήσει επάξια. Είναι ένας από τους νέους ανθρώπους που αξίζουν την προσοχή μας. Η ΝΔ δημιούργησε ένα πολύ καλό ψηφοδέλτιο με πολύ καλά νέα αλλά και έμπειρα στελέχη. Νομίζω πως ο παρακαθήμενος είναι ένας από αυτούς. Εκπροσωπεί την αυτοδιοίκηση και έχει πολύ καλή γνώση της περιφερειακής πολιτικής, στοιχείο που ενδιαφέρει πολύ τους νησιώτες», δήλωσε ο κ. Βογιατζής και πρόσθεσε πως για πρώτη φορά δεν συμμετέχει στις εκλογές της ΤΑ.
Στην πορεία του κ. Βογιατζή στο χώρο της ΤΑ και στο κοινοβούλιο αναφέρθηκε στη συνέχεια ο κ. Ζαφειρόπουλος.

«Έχει αποδείξει πως γνωρίζει τις ανάγκες των πολιτών, διεκδικεί και επιλύει τα προβλήματά τους. Με χαρά συνάντησα τους βουλευτές του νομού κκ Μάνο Κόνσολα και Βασίλη Υψηλάντη. Βρίσκομαι εδώ ως υποψήφιος σε ένα ψηφοδέλτιο νίκης που περιλαμβάνει εξαιρετικά πρόσωπα από το χώρο της πολιτικής και των παραγωγικών τάξεων. Έχω την τιμή να είμαι ο εκπρόσωπος της ΤΑ. Επειδή μιλάμε για την Ευρώπη των περιφερειών, θεωρώ ότι ήταν και είναι χρήσιμο ένας εκπρόσωπος της αυτοδιοίκησης να συμμετέχει στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο», δήλωσε ο κ. Ζαφειρόπουλος.

«Είναι ανάγκη να ενισχυθούν οι δράσεις σε επίπεδο περιφερειακής πολιτικής. Πρέπει να αντιληφθούν όλοι όσοι είναι υποψήφιοι ή διαχειρίζονται δημόσια εξουσία, πως η ανάπτυξη θα έρθει από την ελληνική περιφέρεια. Πρέπει πρώτα να ρίξουμε βάρος σε ό,τι έχει να κάνει με την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης γεγονός που θα βοηθήσει στην ανασυγκρότηση της χώρας και την ανάπτυξη σε ό,τι έχει να κάνει με το κεντρικό κράτος. Για τις εκλογές της 25ης Μαΐου το διακύβευμα είναι πολύ πιο σοβαρό από ό,τι κάποιοι θέλουν να αναδείξουν», δήλωσε ο κ. Ζαφειρόπουλος και πρόσθεσε πως απέτυχαν όσοι πίστεψαν ότι μπορούν να γαλουχήσουν τους πολίτες και να τους οδηγήσουν σε μια λογική «δημοψηφισματικής επιλογής».

«Αυτό αποδεικνύει περίτρανα τη στάση που τήρησαν όταν η κυβέρνηση προσπάθησε να περάσει ένα προωθημένο δημοκρατικό σχέδιο αλλαγής του εκλογικού νόμου της ΤΑ ουσιαστικά αποδεσμεύοντας την εκλογή των τοπικών και περιφερειακών αρχόντων από τους κομματικούς εναγκαλισμούς. Τα σχέδια που είχαν απέτυχαν. Στόχος τους ήταν να μην επιτρέψουν να υπάρξει δημοκρατία στη διαδικασία εκλογών της ΤΑ. Οι πολίτες πρέπει να πουν ένα μεγάλο όχι στην επιπολαιότητα, ένα όχι στην πολιτική της επιπολαιότητας και ένα μεγάλο ναι, στην πολιτική της υπευθυνότητας. Αυτό είναι για μένα το διακύβευμα των εκλογών. Όσοι δεν αντιλαμβάνονται πως η ΕΕ λειτουργεί με το βασικό δόγμα της ενότητας και μέσα από τη διαφορετικότητα δεν μπορούν να υπηρετήσουν τις βασικές αρχές και την περαιτέρω πορεία προς την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», τόνισε ο κ. Ζαφειρόπουλος και πρόσθεσε πως η ΝΔ είναι η παράταξη που έβαλε τη χώρα μας στην ΕΕ.

Σε ερώτηση σχετικά με τη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές της 25ης Μαΐου, ο κ. Ζαφειρόπουλος δήλωσε:
«Θεωρώ πως θα υπάρχει συμμετοχή του κόσμου. Λάβετε υπόψη σας πως επειδή δεν έχουν γίνει διαγραφές από τους εκλογικούς καταλόγους δημιουργείται η αίσθηση της μεγάλης αποχής. Αυτό δεν μας επιτρέπει να εξάγουμε σωστά συμπεράσματα. Ελπίζω να υπάρχει συμμετοχή και όχι σύγχυση με τις εκλογές της ΤΑ. Στις ευρωεκλογές η ψήφος έχει να κάνει με τον εθνικό προσανατολισμό και τη σκέψη για το αύριο».

Ο Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος είναι το τέταρτο από τα πέντε παιδιά του δικηγόρου, τέως προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ περιφέρεια της Αθήνας, Επαμεινώνδα Ζαφειρόπουλου. Από τον Ιούνιο του 2007, είναι μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕτΠ) και συμμετείχε στις επιτροπές: Συνταγματικών Υποθέσεων και Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης (CONST, CIVEX), Περιβάλλοντος – Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας (ENVE), και Πολιτισμού και Παιδείας (EDUC).Είναι μέλος του Προεδρείου της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) της ΕτΠ και διετέλεσε ως μέλος του προεδρείου του. Επίσης, διετέλεσε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων ELISAN και είναι μέλος της Ευρω-Μεσογειακής διάσκεψης Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών (ARLEM) ως εκπρόσωπος του EPP (Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα). Έχει καταθέσει και έχει συνυπογράψει δεκάδες τροπολογίες υποστηρίζοντας αιτήματα της αυτοδιοίκησης και θέματα εθνικού ενδιαφέροντος. Τον Ιανουάριο του 2013 ήταν ο βασικός εισηγητής της γνωμοδότησης για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας, η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα από την ολομέλεια της ΕτΠ.
Η ενασχόλησή του με τα κοινά ξεκίνησε από τα μαθητικά του χρόνια κιόλας, ως ενεργό μέλος της ΜΑΚΙ και της ΟΝΝΕΔ, και ως μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στα χρόνια της φοίτησής του στη Νομική Αθηνών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου