ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤτΕ: Αυξημένη κατά 83,5% η τουριστική κίνηση στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αυξη­μένη κατά 83,5% % ήταν η του­ρι­στική κίνηση το πρώτο δίμηνο του 2023 σε σύγκριση με την αντί­στοιχη περίοδο πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοι­χεία της Τρα­πέ­ζης της Ελλάδος η εισερ­χό­μενη ταξι­διω­τική κίνηση σε 1.,2 εκα­τομ­μύ­ρια ταξι­διώ­τες , έναντι 658,4 χιλ. ταξι­διω­τών την αντί­στοιχη περίοδο του 2022.

Ειδι­κό­τερα, η ταξι­διω­τική κίνηση μέσω αερο­δρο­μίων αυξή­θηκε κατά 77,0%, ενώ αυτή μέσω οδικών σταθμών κατά 107,9%. Κατά την επι­σκο­πού­μενη περίοδο, η ταξι­διω­τική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 δια­μορ­φώ­θηκε σε 550,4 χιλ. ταξι­διώ­τες, παρου­σιά­ζο­ντας άνοδο κατά 43,2% σε σύγκριση με την αντί­στοιχη περίοδο του 2022, ενώ η ταξι­διω­τική κίνηση από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27 αυξή­θηκε κατά 140,1% και δια­μορ­φώ­θηκε σε 657,7 χιλ. ταξι­διώ­τες. Η ταξι­διω­τική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ αυξή­θηκε κατά 43,0%, ενώ η ταξι­διω­τική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ αυξή­θηκε κατά 43,4%. Ειδι­κό­τερα, η ταξι­διω­τική κίνηση από τη Γερ­μα­νία παρου­σί­ασε αύξηση κατά 10,3% και δια­μορ­φώ­θηκε σε 105,9 χιλ. ταξι­διώ­τες, ενώ αυτή από τη Γαλλία αυξή­θηκε κατά 196,2% και δια­μορ­φώ­θηκε σε 76,9 χιλ. ταξι­διώ­τες. Ανα­φο­ρικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ 27, η ταξι­διω­τική κίνηση από το Ηνωμένο Βασί­λειο αυξή­θηκε κατά 75,4% και δια­μορ­φώ­θηκε σε 99,0 χιλ. ταξι­διώ­τες και αυτή από τις ΗΠΑ αυξή­θηκε κατά 121,0% σε 37,0 χιλ. ταξι­διώ­τες.

Η αυξη­μένη του­ρι­στική κίνηση είχε ως απο­τέ­λε­σμα οι ταξι­διω­τι­κές εισπρά­ξεις να εμφα­νί­σουν αύξηση κατά 76,4% σε σύγκριση με την αντί­στοιχη περίοδο του 2022 και δια­μορ­φώ­θη­καν στα 465,3 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή αντα­να­κλά την αύξηση των εισπρά­ξεων από κατοί­κους των χωρών της ΕΕ-27 κατά 28,1%, οι οποίες δια­μορ­φώ­θη­καν στα 197,9 εκατ. ευρώ, καθώς και των εισπρά­ξεων από κατοί­κους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 κατά 145,0%, οι οποίες δια­μορ­φώ­θη­καν στα 266,8 εκατ. ευρώ. Ανα­λυ­τι­κό­τερα, οι εισπρά­ξεις από κατοί­κους των χωρών της ζώνης του ευρώ δια­μορ­φώ­θη­καν στα 167,9 εκατ. ευρώ, αυξη­μέ­νες κατά 37,1%, ενώ οι εισπρά­ξεις από κατοί­κους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ εμφά­νι­σαν μείωση κατά 6,2% και δια­μορ­φώ­θη­καν στα 30,0 εκατ. ευρώ. Ειδι­κό­τερα, οι εισπρά­ξεις από τη Γερ­μα­νία αυξή­θη­καν κατά 2,3% και δια­μορ­φώ­θη­καν στα 39,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπρά­ξεις από τη Γαλλία αυξή­θη­καν κατά 240,4% και δια­μορ­φώ­θη­καν στα 44,6 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, άνοδο κατά 52,7% παρου­σί­α­σαν οι εισπρά­ξεις από το Ηνωμένο Βασί­λειο, οι οποίες δια­μορ­φώ­θη­καν στα 37,8 εκατ. ευρώ. Οι εισπρά­ξεις από τις ΗΠΑ αυξή­θη­καν κατά 86,9% και δια­μορ­φώ­θη­καν στα 28,4 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τη Ρωσία μειώ­θη­καν κατά 76,8% και δια­μορ­φώ­θη­καν στα 1,0 εκατ. ευρώ.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι όπως προ­κύ­πτει από τα στοι­χεία του Ισο­ζυ­γίου Τρε­χου­σών Συναλ­λα­γών την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2023, το ταξι­διω­τικό ισο­ζύ­γιο εμφά­νισε πλε­ό­να­σμα 133,1 εκατ. ευρώ, έναντι πλε­ο­νά­σμα­τος 98,9 εκατ. ευρώ την αντί­στοιχη περίοδο του 2022.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.