Αμετανόητοι συνεχίζουν πολλοί Ρόδιοι να συναθροίζονται σε δημόσιους χώρους, αδιαφορώντας για τις δραματικές εξελίξεις λόγω της εμφάνισης του κορωνοϊού.
Στις λαϊκές αγορές παρά τα περιοριστικά μέτρα επικρατεί χάος και σχεδόν κανείς, πέρα από μεμονωμένες περιπτώσεις δεν τηρεί τα προβλεπόμενα.


Σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο ορίζεται ότι η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών στις λαϊκές αγορές είναι τα 2 μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο, κενό-ελεύθερο από αντικείμενα, όλοι οι πωλητές (επαγγελματίες και παραγωγοί) υποχρεούνται να φορούν κατά τις συναλλαγές και καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους στον χώρο, υγειονομική μάσκα και γάντια μιας χρήσης, κάθε πωλητής οφείλει να τοποθετήσει σε εμφανές σημείο του πάγκου, δοχείο με εγκεκριμένο αντισηπτικό υγρό, προκειμένου να απολυμαίνονται τα μεταλλικά νομίσματα, οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών υποχρεούνται να λάβουν μέτρα για τον συχνό καθαρισμό των χώρων, την έγκαιρη αποκομιδή των απορριμμάτων, την πλύση και απολύμανση μετά το πέρας λειτουργίας των λαϊκών αγορών και την διαρκή πληροφόρηση με κάθε μέσο των καταναλωτών για την ανάγκη αποφυγής συνωστισμού.
Πρώτοι που καταστρατηγούν τα μέτρα είναι οι καταναλωτές, οι οποίο δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις με αποτέλεσμα και να συνωστίζονται και να υπάρχει συγχρωτισμός τόσο μεταξύ τους όσο και με τους παραγωγούς, οι οποίοι στην πλειονότητά τους παλεύουν να τηρήσουν τους κανόνες που έχει θεσπίσει η πολιτεία.
Σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν στη «δ», το πάθημα της Ιταλίας δεν φαίνεται ότι έγινε μάθημα καθώς το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Ρόδο, δρα αποτρεπτικά στην εφαρμογή των μέτρων από τους μη συνειδητοποιημένους πολίτες που αδυνατούν να αντιληφθούν την πραγματικότητα.
Παραγωγοί αλλά και συνειδητοποιημένοι καταναλωτές απευθύνουν έκκληση για συμμόρφωση με τα κυβερνητικά μέτρα, σημειώνοντας ότι τελικά εξαιτίας της ανεύθυνης συμπεριφοράς συμπολιτών μας, πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες για μετάδοση του ιού.

Κλειστές σήμερα οι λαϊκές αγορές

Αύριο, Σάββατο, θα είναι εκτάκτως κλειστές όλες οι λαϊκές της χώρας, ανέφερε κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Από Δευτέρα, ανακοίνωσε ότι στις λαϊκές αγορές μειώνονται κατά 50% ανά κλάδο οι παραγωγοί με απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων και υποχρέωση εκ περιτροπής ανά εβδομάδα. Όσον αφορά στα σούπερ μάρκετ, γνωστοποίησε ότι από τη Δευτέρα γίνεται υποχρεωτική απόσταση ένας πελάτης ανά 15 τ.μ.

Να σημειωθεί ότι πλέον στις λαϊκές θα πωλούνται πρωτογενή διατροφικά προϊόντα γης, νωπά οπωροκηπευτικά, αυγά, ελιές ελαιόλαδο, οίνος, μέλι, πουλερικά και κουνέλια, βιολογικά νωπά προϊόντα, τα οποία είναι πιστοποιημένα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και φέρουν το ειδικό σήμα αναγνώρισης βιολογικών προϊόντων, νωπά αλιευτικά προϊόντα θάλασσας, γλυκών υδάτων, υδατοκαλλιέργειας καθώς και μεταποιημένα διατροφικά προϊόντα και κατεψυγμένα τρόφιμα. Σε αυτά περιλαμβάνονται τυροκομικά, αλλαντικά, ξηροί καρποί, όσπρια, ρύζι, ζαχαρώδη προϊόντα, καφές, οίνος αλλά και κατεψυγμένα τρόφιμα (αλιεύματα, λαχανικά, κρεατικά), είδη σφολιάτας και παρασκευάσματα ζύμης.

Eπιλέγουν την βόλτα αντί της παραμονής στο σπίτι!
Την ίδια ώρα, οι καλές καιρικές συνθήκες αποτελούν έναυσμα για περιπάτους σε πολλούς συμπολίτες μας που δεν μπορούν να πειθαρχήσουν στα περιοριστικά μέτρα και αποφασίζουν να κάνουν τη βόλτα τους στο παραλιακό μέτωπο της πόλης όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Μόντε Σμιθ, χωρίς εντέλει να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας λόγω του συνωστισμού.
Ο χώρος πίσω από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει γίνει στέκι συγκέντρωσης νεαρών που αδιαφορούν για τους περιορισμούς. Παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας να τους ενημερώσει για τους κινδύνους που εγκυμονεί για το κοινωνικό σύνολο η συμπεριφορά τους, δεν χρειάζεται παρά μόνο μερικές ώρες για να επανέλθουν στο ίδιο σημείο.
Οι καταγγελίες στη «δ» για ανεύθυνες συμπεριφορές συμπολιτών μας πέφτουν «σωρηδόν» και πλέον η απαγόρευση της κυκλοφορίας, φαίνεται να είναι το μοναδικό μέτρο που θα κρατήσει μέσα στα σπίτια τους, όλους εκείνους τους ασυνείδητους που δεν εννοούν να καταλάβουν την κρισιμότητα της κατάστασης.

3 σχόλια στο Pόδος: Aντί να μείνουν στο σπίτι… κάνουν του κεφαλιού τους παρά την πανδημία!

 1. Avatar Ο/Η Μάκης λέει:

  Καθίστε μέσα πως αλλιώς πρέπει να σας το πούνε ;

 2. Avatar Ο/Η ΑΝΔΡΕΑΣ λέει:

  ΡΕ ΤΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΣΤΕ ΣΕΙΣ ?

  ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ ΡΕ ΝΑ ΤΗ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜΕ ΓΑ**********ΤΟ !

  ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΤΕ ΓΙΑ ΒΟΛΤΑ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ Π ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ !

 3. Avatar Ο/Η Φανης λέει:

  Ολοι οι επιστήμονες λενε να μεινουμε σπιτι αλλα να κανουμε και βολτες μονοι μας οικογενειακα χωρις κοσμο

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ