Ειδήσεις

Δημοτικό Μουσείο 5ης Οκτωβρίου στην Κάρπαθο

Την παραχώρηση χώρου στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Μενετών στο Καρπαθιακό Κέντρο Έρευνας και Πολιτισμού για την αποθήκευση των μέχρι τώρα εκθεμάτων της Καρπαθιακής Επανάστασης (5 Οκτωβρίου 1944) καθώς και την περαιτέρω προετοιμασία του Δημοτικού Μουσείου της 5ης Οκτωβρίου αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό μας Συμβούλιο (10/2/2014)

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο-αίτημα του προέδρου του Καρπαθιακού Κέντρου Έρευνας και Πολιτισμού Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Μελά «το εν θέματι αίτημα έχει επείγοντα χαρακτήρα, διότι το Μουσείο παραμένει εισέτι επικίνδυνα άστεγο, με πολλά από τα εκθέματα που το ΚΚΕΠ και το Παν/μιο Θράκης περισυνέλεξαν να σκουριάζουν στο ύπαιθρο»

Αναφορικά με τον εμπνευστή της ιδέας υπογραμμίζεται ότι: Η ιδέα του Μουσείου ξεκίνησε προ δεκαετίας με πρωτοβουλία και απόφαση του Καρπαθιακού Κέντρου (8η Πολιτιστική Συνάντησή του αφιερωμένη στα 60 χρόνια της Επανάστασης, 10-12 Αυγούστου 2004), με ομόφωνη συναίνεση των 100δων παρισταμένων Μενεδιατών (συμπεριλαμβανομένων και μελών του Τοπικού Συμβουλίου), με σχεδιασμό ενεργειών, και με δέσμευση του Μ. Οικονομίδη (ύστερα από έκκληση του Προέδρου του ΚΚΕΠ) για τη δωρεά του σπιτιού (βλ. σχετ. 1, Καρπ. Ηχώ 422/2004).

Στη διάρκεια των επόμενων 7 χρόνων (2006-2012) το ΚΚΕΠ, σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και τους φοιτητές του (που για πολλά χρόνια ερευνούν επιστημονικά την περιοχή Αφιάρτη Αρκάσας) περισυνέλεξαν πολύτιμο στρατιωτικό υλικό της εποχής της Επανάστασης (-δεκάδες αντικείμενα προς μουσειακή έκθεση)».

Να σημειωθεί ότι εξουσιοδοτήθηκε η Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Καρπάθου, μετά και τη σύμφωνη γνώμη του Τοπικού Συμβουλίου Μενετών, να παραχωρήσει τον χώρο με σχετική της απόφαση στην οποία θα καθορίζονται και οι όροι παραχώρησης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου