ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λογαριασμοί ρεύματος: Οι χρεώσεις όλων των παρόχων για τον Μάρτιο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΔΕΗ
Μέγεθος γραμμάτων

Στα επί­πε­δα των 0,18-0,25 λεπτά/κι­λο­βα­τώ­ρα δια­μορ­φώ­νο­νται οι αντα­γω­νι­στι­κές χρε­ώ­σεις που ξε­κί­νη­σαν να ανα­κοι­νώ­νουν λίγο πριν τα με­σά­νυ­χτα οι πά­ρο­χοι για τον Μάρ­τιο, με τις εκ­πτώ­σεις συ­νέ­πειας να μπαί­νουν πλέον για τα καλά στην τι­μο­λο­για­κή πο­λι­τι­κή των πε­ρισ­σό­τε­ρων ιδιω­τι­κών εται­ρειών.  Πρό­κει­ται για επί­πε­δα ελα­φρά χα­μη­λό­τε­ρα από τα αυτά του Φε­βρουα­ρί­ου, όταν  οι χρε­ώ­σεις εμ­φά­νι­σαν με­γά­λη απο­κλι­μά­κω­ση αντι­κα­το­πτρί­ζο­ντας την βου­τιά των τιμών φυ­σι­κού αε­ρί­ου στον κόμβο TTF  (στα επί­πε­δα των 50-55 ευρώ/MWh αυτό τον μήνα) αλλά και των χον­δρε­μπο­ρι­κών τιμών ρεύ­μα­τος. Τα τι­μο­λό­για Μαρ­τί­ου «εκ­πέ­μπουν» σήμα στα­θε­ρο­ποί­η­σης των λια­νι­κών τιμών ρεύ­μα­τος σε υψη­λό­τε­ρα από τα προ κρί­σης επί­πε­δα, αλλά σαφώς πιο δια­χει­ρί­σι­μα από αυτά που πα­ρα­τη­ρή­θη­καν κα­θό­λη τη διάρ­κεια του 2022.

Τον «χορό»  άνοι­ξε αργά χθες το βράδυ η ΔΕΗ,  ο πρω­τα­γω­νι­στής του κλά­δου, ανα­κοι­νώ­νο­ντας χρέ­ω­ση 195 ευρώ/MWh, ένα­ντι 199 ευρώ/MWh τον Φε­βρουά­ριο και 489 ευρώ/MWh τον Ια­νουά­ριο.  Καθώς ανα­μέ­νε­ται η δια­τή­ρη­ση του «μο­τί­βου» σύμ­φω­να με το οποίο η επι­δό­τη­ση για τις μη­νιαί­ες κα­τα­να­λώ­σεις των νοι­κο­κυ­ριών έως 500 κι­λο­βα­τώ­ρες τον μήνα δια­μορ­φώ­νε­ται κατά τρόπο ώστε η τε­λι­κή χρέ­ω­ση της ΔΕΗ (μετά την επι­δό­τη­ση) να είναι 159 ευρώ/MWh, αυτό πα­ρα­πέ­μπει σε επι­δό­τη­ση 36 ευρώ/ΜWh (από 40  ευρώ/ΜWh για τον τρέ­χο­ντα μήνα και 340 ευρώ/MWh τον Ια­νουά­ριο).  Η μικρή μεί­ω­ση της χρέ­ω­σης της ΔΕΗ -από τα ήδη χα­μη­λά επί­πε­δα του Φε­βρουα­ρί­ου- και η επα­κό­λου­θη μεί­ω­ση της κρα­τι­κής επι­δό­τη­σης «με­τα­φρά­ζε­ται» σε μεί­ω­ση και του τε­λι­κού κον­δυ­λί­ου  για τον Μάρ­τιο (που θα κα­λυ­φθεί και πάλι από τους πό­ρους του Τα­μεί­ου Ενερ­γεια­κής Με­τά­βα­σης) σε σχέση με τα 90 εκατ. ευρώ πε­ρί­που του Φε­βρουα­ρί­ου.

Πέρα από τη ΔΕΗ, τα βα­σι­κά τι­μο­λό­για που ανα­κοι­νώ­θη­καν ως τώρα από τους λοι­πούς προ­μη­θευ­τές ρεύ­μα­τος έχουν ως εξής:

Protergia: 248 ευρώ/MWh (188 με έκ­πτω­ση συ­νέ­πειας)

Ήρων: 256 ευρώ/ΜWh (204,8 ευρώ/MWh με έκ­πτω­ση συ­νέ­πειας)

Elpedison:  262 ευρώ/MWh (202,7 ευρώ/MWh με έκ­πτω­ση συ­νέ­πειας)

Φυ­σι­κό Αέριο: 247 ευρώ/MWh (185 ευρώ/MWh με έκ­πτω­ση συ­νέ­πειας)

NRG: 199 ευρώ/MWh (169 ευρώ/MWh με έκ­πτω­ση συ­νέ­πειας)

Watt&Volt: 245 ευρώ/MWh

ZeniΘ: για κα­τα­νά­λω­ση έως 270 κι­λο­βα­τώ­ρες, 194 ευρώ/MWh Η υπερ­βάλ­λου­σα κα­τα­νά­λω­ση χρε­ώ­νε­ται με 204 ευρώ/MWh

Τα μειω­μέ­να τι­μο­λό­για λια­νι­κής για τον Μάρ­τιο έρ­χο­νται σε συ­νέ­χεια της ση­μα­ντι­κής πτώ­σης των χον­δρε­μπο­ρι­κών τιμών στο Χρη­μα­τι­στή­ριο ενέρ­γειας για τον τρέ­χο­ντα μήνα. Η μέση τιμή της ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας για τις πρώ­τες 21 ημέ­ρες του Φε­βρουα­ρί­ου κυ­μαί­νε­ται στα επί­πε­δα των 160 ευρώ/MWh (από 192,3 ευρώ ανά με­γα­βα­τώ­ρα για την αντί­στοι­χη πε­ρί­ο­δο του Ια­νουα­ρί­ου και 278 ευρώ/MWh που ήταν η μέση τιμή Δε­κεμ­βρί­ου). Οσο για τον Μάρ­τιο, το προ­θε­σμια­κό συμ­βό­λαιο για την ελ­λη­νι­κή αγορά στο Ευ­ρω­παϊ­κό Χρη­μα­τι­στή­ριο ΕΕΧ δια­μορ­φώ­νε­ται στα 151 ευρώ/MWh.

Πηγή naftemporiki.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.